J. Bidenas pradeda kovą su pandemija: prašys nešioti kaukę 100 dienų

„Neklausk, ką tau gali duoti valstybė, klausk, ką tu jai gali duoti“, – taip per savo inauguraciją 1961-aisiais kalbėjo Johnas F.Kennedy. Joe Bidenas ne tokiais poetiškais žodžiais amerikiečių ketina paprašyti to paties.

J.Bidenas prašys amerikiečių pirmas 100 dienų elgtis solidariai ir dėvėti kaukes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Bidenas prašys amerikiečių pirmas 100 dienų elgtis solidariai ir dėvėti kaukes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Viešai nuo COVID-19 pasiskiepyti žada būsimas prezidentas ir keli pirmtakai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Viešai nuo COVID-19 pasiskiepyti žada būsimas prezidentas ir keli pirmtakai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 10:38 PM

Tiesa, 78-erių demokratas turi ir konkretesnį prašymą – pirmąsias 100 jo prezidentavimo dienų J.Bidenas nori, kad visi amerikiečiai dėvėtų veidą dengiančias kaukes.

CNN duotame interviu J.Bidenas ir jo viceprezidentė Kamala Harris atskleidė pokyčių kryptį, kuria ves Ameriką perėmę Baltuosius rūmus sausio mėnesį.

„Tai tik 100 dienų, kurias prašau nešioti kaukę, ne amžinybę. Manau, kad to užteks, kad pamatytume naujų užsikrėtimų skaičiaus kritimą“, – kalbėjo J.Bidenas pripažindamas faktą, kad situacija jam perimant prezidento postą gali būti dar blogesnė.

Jau nuo 1933-iųjų, kai tamsiomis Didžiosios depresijos dienomis prezidento pareigas pradėjo eiti Franklinas Rooseveltas, šimtas pirmųjų dienų yra simbolinis laikotarpis, kada prezidentai pasiekia svarbiausių savo politinių pergalių.

Tiesa, F.Rooseveltas per inauguraciją amerikiečiams sakė, kad „vienintelis dalykas, kurio turime bijoti, – tai pati baimė“.

J.Bidenas pabrėžia, kad situacija yra visiškai kitokia nei praėjusio amžiaus 4-ąjį dešimtmetį.

„Mes esame ketvirtosios industrinės revoliucijos viduryje. Technologijos keičiasi itin sparčiai, o tai amerikiečiams kelia daug nerimo – ar išliks vidurinė klasė? Ką dirbs žmonės?“ – sakė išrinktasis prezidentas.

Tačiau yra panašumų ir su praėjusiu šimtmečiu. Joks JAV prezidentas nuo F.Roosevelto laikų nesusidūrė su tokia gausybe vidaus problemų.

Interviu J.Bidenas tvirtino, kad paprašys JAV vyriausiojo šalies užkrečiamųjų ligų specialisto Anthony Fauci likti eiti pareigų ir įsitraukti į suburtą kovos su koronavirusu komandą.

Taip J.Bidenas parodė, kad šalis grįš prie mokslu grįstos sveikatos politikos laikymosi.

Būsimasis prezidentas pabrėžė, kad su A.Fauci jau kalbėjosi apie tai, kad nereikės uždaryti šalies ekonomikos, jeigu žmonės tiesiog laikysis būtiniausių apsaugos priemonių.

Interviu metu J.Bidenas atskleidė, jog planuoja nuo COVID-19 pasiskiepyti viešai – taip parodytų žmonėms, kad jis pasitiki jos saugumu.

„Žmonės praranda pasitikėjimą vakcinomis, tad labai svarbu, kad tai padarytų prezidentas ir viceprezidentas“, – kalbėjo J.Bidenas.

Anksčiau šią savaitę viešai pasiskiepyti nuo COVID-19 taip pat pažadėjo trys buvę JAV prezidentai – Billas Clintonas, George’as W.Bushas ir Barackas Obama.

J.Bidenas taip pat kalbėjo, kad Kongrese pasiūlytas 900 mlrd. dolerių (740 mlrd. eurų) paramos verslui paketas yra gera pradžia, tačiau reikia daugiau sprendimų, kurie padėtų amerikiečiams atsigauti po šios pandemijos.

56 metų K.Harris patvirtino, kad artimai bendradarbiauja su J.Bidenu.

Politikė pabrėžė, kad ji ir išrinktasis prezidentas valdymo metu nesikiš į jokius tyrimus, kurių metu gali būti pareikšti kaltinimai Donaldui Trumpui, ir leis Teisingumo departamentui veikti nepriklausomai nuo politikų norų.

J.Bidenas tvirtino, kad K.Harris bus jo dešinioji ranka visais svarbiausiais klausimais ir jai paskirs kuruoti klausimus, kurie tuo metu bus aktualiausi. Taip elgėsi ir B.Obama, kai jo viceprezidento pareigas ėjo J.Bidenas.

„Tai bus visi svarbiausi darbai, kurių padaryti aš pats negalėsiu. Ja visiškai pasitikiu. Iki šiol nebuvo nė vieno sprendimo dėl komandos pozicijų paskirstymo, kurio pirmiausia neaptariau su Kamala“, – teigė J.Bidenas.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?