Per Kalėdas atsakomybė krito ant žmonių pečių: baiminantis trečiosios COVID-19 bangos, vieni užsidaro namuose, kiti – rizikuos

Pagrindinė valdžios užduotis – kaip nesugadinti Kalėdų Ispanijos piliečiams ir nesukelti trečiosios pandemijos bangos. Užduotis faktiškai atrodo neįmanoma, tačiau valdžia iki paskutinės minutės žongliruoja ant lyno.

Kalėdos Ispanijoje šįmet bus kitokios. Saugumas yra kiekvienos šeimos atsakomybė, todėl daugelis ruošiasi jas švęsti lauke arba per „Zoom“ platformą. Tiesa, yra ir ketinančių tai daryti drauge.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kalėdos Ispanijoje šįmet bus kitokios. Saugumas yra kiekvienos šeimos atsakomybė, todėl daugelis ruošiasi jas švęsti lauke arba per „Zoom“ platformą. Tiesa, yra ir ketinančių tai daryti drauge.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kalėdos Ispanijoje šįmet bus kitokios. Saugumas yra kiekvienos šeimos atsakomybė, todėl daugelis ruošiasi jas švęsti lauke arba per „Zoom“ platformą. Tiesa, yra ir ketinančių tai daryti drauge.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Kalėdos Ispanijoje šįmet bus kitokios. Saugumas yra kiekvienos šeimos atsakomybė, todėl daugelis ruošiasi jas švęsti lauke arba per „Zoom“ platformą. Tiesa, yra ir ketinančių tai daryti drauge.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Kalėdos Ispanijoje šįmet bus kitokios. Saugumas yra kiekvienos šeimos atsakomybė, todėl daugelis ruošiasi jas švęsti lauke arba per „Zoom“ platformą. Tiesa, yra ir ketinančių tai daryti drauge.<br>„SIPA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Kalėdos Ispanijoje šįmet bus kitokios. Saugumas yra kiekvienos šeimos atsakomybė, todėl daugelis ruošiasi jas švęsti lauke arba per „Zoom“ platformą. Tiesa, yra ir ketinančių tai daryti drauge.<br>„SIPA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Nuotoliniu būdu ispanų šeimos šiais metais bendrauja ir su Kalėdų Seneliu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nuotoliniu būdu ispanų šeimos šiais metais bendrauja ir su Kalėdų Seneliu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui", Ispanija

Dec 24, 2020, 9:46 PM

Ispanijoje karantinas sugriežtintas rugsėjį, o gruodžio pradžioje reikalavimai buvo sušvelninti.

„Elkitės visi taip, tarsi būtumėte apsikrėtę“, – taip prieš šventes į ispanus kreipėsi premjeras Pedro Sanchezas.

Iki Kalėdų likus vos kelioms savaitėms sušvelninus karantiną Ispanijoje vėl smarkiai padidėjo užsikrėtusiųjų skaičius. Todėl dabar Kalėdų šventė ir atsakomybė yra pačių gyventojų rankose.

Aišku viena – Ispanijoje Kalėdos šiemet vis vien bus kitokios.

Iki paskutinės savaitės ispanai suko galvą, kaip suderinti norą po sunkių metų pagaliau pasibūti su artimiausiais ir tuo pat metu saugoti vieniems kitus nuo trečiosios pandemijos bangos.

Vieni ispanai nusprendė per šias Kalėdas likti namie, kiti ryžtasi švęsti kartu su artimiausiais žmonėmis.

„Lietuvos rytas“ pasidomėjo, kaip šiemet Kalėdas ruošiasi švęsti įvairios Katalonijoje gyvenančios šeimos.

Tradicinio susibūrimo nebus

Centrinėje Katalonijoje gyvenantis 39 metų inžinierius Llucas Bernadesas „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad šiemet jų šeimos Kalėdos bus visiškai kitokios.

„Turiu du brolius ir seserį. Kai susirenkame visa šeima, mūsų būna 25.

Per Kalėdas visada sėsdavome prie stalo, valgydavome tradicinį sultinį su dideliais makaronais, o visą popietę vaikai plaka rykštėmis pliauską, kad ji iškakotų dovanų“, – su ilgesiu tradicines Kalėdas prisimena L.Bernadesas.

Pagal kataloniškas tradicijas dovanas per Kalėdas neša ne Kalėdų Senelis, o iškakoja didžiulė pliauska, kataloniškai vadinama „Caga Tio“. Tačiau šiemet šeima pasitarė ir nusprendė, kad Kalėdas švęs gryname ore.

„Mano mama vyresnio amžiaus, ji turi kvėpavimo problemų. Vienas mano brolis turi parduotuvę, kitas taip pat nuolatos bendrauja su žmonėmis, todėl mes negalime užsidaryti mažame bute ir rizikuoti mamos sveikata“, – sakė katalonas.

Jo šeimos Kalėdos šiais metais bus panašesnės į Jonines.

„Mes kursime laužą, kepsime dešreles. Net ir pliauska šįmet kakos lauke.

Medikė, dariusi vyriausiajam sūnui COVID-19 testą, jau įspėjo, kad kakojančią pliauską geriau daužyti dėvint kaukę“, – sakė inžinierius.

Pasak vyro, Kalėdų šventimas lauke – geriausias kompromisas esant tokiai epidemiologinei situacijai.

„Juk negalime išskirti tų šeimos narių, kurie turi daugiausia kontaktų su žmonėmis.

Nusprendėme, kad geriau Kalėdas švęsti kitaip nei visada, negu būti atskirai.

Ši šventė ypač svarbi mano mamai, kuri ir taip jau šiais metais jautėsi labai vieniša.

Anksčiau eidavau pietauti pas ją kas savaitę, dabar – tik kartą per mėnesį.

Ji dažnai padūsauja, kad mirs ne nuo COVID-19, o nuo liūdesio“, – tvirtino motinos būsena susirūpinęs L.Bernadesas.

Močiutė – saugiu atstumu

Bet yra ir tokių šeimų, kurios nusprendė Kalėdas švęsti kaip visada – namuose, prie stalo, su artimaisiais.

Manresoje gyvenantis mokytojas Aleixas Serra sakė, kad jų šeima nusprendė laikytis Kalėdų tradicijų, tačiau, žinoma, bus imtasi ir saugumo priemonių.

„Kūčias švenčiame pas dėdę, kurio namas didelis, todėl ten galime laikytis saugaus atstumo. Bet bėda dėl močiutės, kuriai dabar 91 metai, buto, kuriame sutiksime Kalėdas.

Jos valgomasis toks mažas, kad mums ten paprastai būna ankšta. Todėl nusprendėme, kad prie močiutės sodinsime mano mamą, kuri dažnai darosi COVID-19 testus ir todėl yra saugi. O dėdę, kuris garsiai šaukia ir kalbėdamas spjaudosi, sodinsime prie kito stalo galo“, – sako A.Serra.

Vaikinas tvirtina, kad jos močiutei Kalėdos – svarbiausia šventė ir tokiame amžiuje niekada negali žinoti, kiek dar jų bus.

Kalėdų giesmių negiedos

Nors epidemiologai rekomenduoja tiesiog nešvęsti Kalėdų, jie žino, kad tikrai ne visi žmonės laikysis jų patarimų. Todėl visą savaitę prieš Kalėdas žiniasklaidoje mirgėjo patarimai, kaip elgtis per šventinius susibūrimus.

Pagrindinė rekomendacija yra nešaukti ir – svarbiausia – negiedoti Ispanijoje taip populiarių Kalėdų giesmių. Vadinamųjų „Villancicos“ šiemet nebus.

Kuo garsiau kalbi, tuo daugiau seilių tykšta iš burnos, ką jau kalbėti apie dainavimą.

Taigi vaikams irgi bus uždrausta dainuoti daužant kakojančią pliauską.

„O jeigu ji tuomet neiškakos dovanų?“ – toks klausimas kyla ne vienam mažyliui.

Epidemiologai pataria ispanams taip ilgai nesėdėti prie stalo, nes jie garsėja ilgais pasibuvimais.

Dažniausiai prie Kalėdų pietų stalo susėdę ispanai į namus išsiskirsto vėlai vakare.

Šiemet patariama taip ilgai pietų neužtęsti – kuo daugiau laiko būni tarp žmonių, tuo didesnė tikimybė užsikrėsti.

Vakarienės ir per „Zoom“

Dar vienas alternatyvus būdas švęsti Kalėdas – šventinės vakarienės per pokalbių programą „Zoom“, kurią per karantiną teko išbandyti daugeliui.

Virtualūs pobūviai ir vakarėliai šiemet jau tapo įprastu reiškiniu. Taigi visos darbinės vakarienės, kurių tradicija Ispanijoje yra giliai įleidusi šaknis, persikels į „Zoom“ platformą.

Katalonė Rosa Serra „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad ji yra Raudonojo Kryžiaus savanorė ir kiekvienais metais su visais šios organizacijos savanoriais jie rengia vakarienę Kalėdų proga.

„Šiemet vakarienės nebus. Užtat mums buvo išdalinta po lauknešėlį, kuriame yra staigmena mūsų virtualiai vakarienei.

Griežtai prisakyta jokiu būdu jo neatidaryti, kol vakarienės dieną visi neprisijungsime prie „Zoom“, – pasakojo Rosa. – Ką darysi, nebus tos mūsų tradicinės vakarienės. Bet mintis pakeisti ją virtualia, ir dar padovanoti kiekvienam maisto vakarienei, puiki. Vis geriau nei nieko.“

Restoraną „Vacarisses“ valdanti Meritxell Folch „Lietuvos rytui“ sakė, kad jų šeima irgi nusprendė Kalėdų vakarienę perkelti į „Zoom“ platformą.

„Antrą Kalėdų dieną paprastai susirenkame pas mano tėvus – 30 žmonių. Su broliais ir seserimis prieš kelias savaites surengėme pasitarimą per „Zoom“ ir nusprendėme, kad negali šitiek žmonių susirinkti uždaroje patalpoje, todėl Kalėdos bus atšauktos. Nesirinksime, – pasakojo M.Folch. – Surengsime virtualius pietus. Taip pat rengiame tėvams staigmeną – kiekvienas šeimos narys įrašys po dainos posmelį, o mano brolis sumontuos vaizdo įrašą. Ką darysi, reikia ieškoti alternatyvų.“

Kiekvienuose namuose – vis kitoks sprendimas. M.Folch per Kalėdas nebus su savais, bet švęs jas su vyro šeima.

„Vos prasidėjus pandemijai vyro motina pareiškė, kad geriau mirs nuo koronaviruso negu nuo vienatvės. Mes matomės kiekvieną savaitę, todėl ir Kalėdas švęsime kartu“, – pasakojo katalonė.

Teta – tik pro stiklą

Liūdniausia tiems, kurių seneliai, močiutės, tėvai arba motinos gyvena senelių namuose. Per pirmąją pandemijos bangą daugiausia koronaviruso aukų buvo senelių namuose, tuomet girdėjome tikrai daug kraupių istorijų.

Kad nepasikartotų panaši situacija, senelių namų valdytojai ėmėsi griežtų nurodymų. Dabar Ispanijoje yra nemažai tokių senelių namų, kuriuose niekam negalima lankytis ir iš kurių niekas negali išeiti. Senolių rezidencijos virto savotiškais kalėjimais, iš jų vyresnio amžiaus žmonės negali ištrūkti dėl savo pačių saugumo.

Ispanijos gyventojai sensta, todėl čia senelių namų itin daug ir visiems labai aktuali jų situacija. Iki šiol per Kalėdas dauguma senelių grįždavo pas savo artimuosius, tačiau šįmet tai didžiulė problema.

Dažnai tenka girdėti: „Paprastai mus aplankydavo teta, bet šiemet nežinome, ar ją išleis iš senelių namų. Ir, žinoma, baisu ją apkrėsti, bet, kita vertus, gal tai paskutinės jos Kalėdos?“

Tokie klausimai kankina visus senelių namuose artimų žmonių turinčius ispanus.

Centrinėje Ispanijoje esančiame Viljadiego miestelyje gyvenantis Fernando Conde „Lietuvos rytui“ sakė, kad šiemet senelių namuose gyvenančią tetą jis galės matyti tik pro stiklą.

„Nuo kovo mėnesio jiems draudžiama išeiti į lauką. O mes negalime jų aplankyti. Teta visuomet su mumis praleisdavo Kalėdas, bet šįmet jos neišleis.

Gerai dar tiek, kad jos kambarys pirmame aukšte. Mes prieiname prie jos kambario lango, pabeldžiame ir ji, atidariusi langą, gali su mumis pasišnekėti. Toks bus ir mūsų kalėdinis pasimatymas – per stiklą“, – sakė F.Conde.

Dovanos irgi karantinavosi

Ispanijoje yra ir tokių tradicijų, kurioms pandemija visiškai nepakenks. Šventiniu laikotarpiu čia populiarus nematomo draugo žaidimas.

Draugų būrys, bendradarbiai, bendraklasiai, kaimynai ir pan. išsitraukia burtus, kas kam dovanos dovanėlę švenčių proga.

Tuomet rašteliais (per pandemiją – elektroniniu paštu. – Aut.) duoda vienas kitam užuominas apie save, o ištrauktasis bando atspėti, kas yra jo nematomas draugas.

Pasirinktą dieną atskleidžiama paslaptis – būrys susirenka ir visi vieni kitiems dovanoja dovanas.

Tiesa, šiemet nematomam draugui paskelbtas karantinas. Štai, pavyzdžiui, Manresos miesto konservatorijoje mokiniai dovanas sunešė prieš Kalėdas, o jomis pasidalins po Trijų karalių, kad išgaruotų pavojingi virusai.

Į mokyklą nematomam draugui dovaną vaikai nunešė likus gerai savaitei iki atostogų, kad ten pastovėtų ir pasikarantinuotų.

Svarbiausia – gyventi

Ispanai iki paskutinės minutės sprendžia Kalėdų švenčių rebusą, o kol kas per socialinius tinklus keičiamasi pamąstymais apie praėjusius metus ir ką reiškia šventiniai pietūs pandemijos akivaizdoje.

„Nebuvo nei Velykų, nei Verbų sekmadienio, nei Didžiojo penktadienio, nebuvo miestų švenčių. Baigėsi bučiniai, apsikabinimai, šeimos pietūs.

Senelius šiais metais matėme tik pro stiklą ar per vaizdo skambutį. Vaikai liko be mokyklos ir be mokyklos švenčių, be paskutinio skambučio ir išleistuvių. Mums ištrynė šypsenas, uždengdami mūsų veidus kauke, ir kiekvieną dieną bejėgiškai stebime, kaip sunkiai serga ir miršta vis daugiau žmonių.

Ir po viso to, ką išgyvenome šįmet, mums rūpi viena vakarienė, vieni pietūs? Tikrai?

Šie metai nusinešė geriausia, ką turime. Jie nusinešė tūkstančius gyvybių.

Bus Kalėdų, bus švenčių ir bus šeimos susibūrimų.

Dabar vienintelis svarbus dalykas yra jų sulaukti VISIEMS, nes už viską svarbiau yra gyventi!“ – tokia žinute socialiniuose tinkluose dalijasi ispanai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.