Susiskaldžiusiai valstijai rinkimai neatnešė ramybės: J. Bideną palaiko toli gražu ne visi

Tik suskaičiavus pakankamą dalį Pensilvanijos rezultatų tapo aišku, kad rinkimus laimėjo Joe Bidenas. Demokratui pavyko laimėti šiame itin susiskaldžiusiame kovos lauke, bet aišku, kad jį palaiko ne visi.

Valstija kaip niekada susiskaldžiusi – laimėtoją čia lėmė vos 53 tūkst. balsų.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Valstija kaip niekada susiskaldžiusi – laimėtoją čia lėmė vos 53 tūkst. balsų.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Valstija kaip niekada susiskaldžiusi – laimėtoją čia lėmė vos 53 tūkst. balsų.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Valstija kaip niekada susiskaldžiusi – laimėtoją čia lėmė vos 53 tūkst. balsų.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Valstija kaip niekada susiskaldžiusi – laimėtoją čia lėmė vos 53 tūkst. balsų.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Valstija kaip niekada susiskaldžiusi – laimėtoją čia lėmė vos 53 tūkst. balsų.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 10, 2021, 10:36 AM

Jau anksčiau teigta, kad 78-erių J.Bidenui laimėjus Pensilvanijos valstijoje jam iškart atsivertų kelias į Baltuosius rūmus. Dėl Demokratų partijos kandidato pergalės 74-erių Donaldas Trumpas tapo pirmuoju vieną kadenciją išdirbusiu prezidentu po George’o H.W.Busho praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje.

Prieš 4 metus Pensilvanija, pasirinkusi respublikonus, dabar vėl grįžo prie demokratų.

Daugiau nei 91 tūkst. gyventojų turintis penktas pagal dydį Pensilvanijos valstijos Berkso apygardos miestas Redingas tapo įnirtingos prezidento rinkimų kovos vieta. Čia iki lemiamo mūšio nebuvo nė vieno namo kiemo, kuriame nebūtų už D.Trumpą arba J.Bideną agituojančių plakatų.

Abi – Respublikonų ir Demokratų – partijos siuntė savo pajėgas į Redingo gatves, į kiekvieną namą rinkėjams pritraukti. Miesto kavinėse ir restoranuose nebuvo apie nieką kita kalbama, tik apie kandidatus.

2020-ųjų prezidento rinkimai – daugiau nei eiliniai rinkimai.

„Tai liečia mūsų šalies dvasią, pačią demokratiją“, – įsitikinusi Redingo gyventoja Jane.

Tokių ikirinkiminių kalbų daugelį savaičių buvo persmelkta Amerika.

Atrodė, lyg šalis stotų į galutinę blogio ir gėrio kovą. Ir per šį susirėmimą Redingas tapo viena pagrindinių „gaisro“ šaltinio vietų.

Pokyčiai atėjo ir čia

Rinkimų metu Pensilvanija yra viena iš vadinamųjų svyruojančiųjų valstijų. Šios nebalsuoja tradiciškai pagal vieną – respublikoniškąją ar demokratiškąją – liniją.

Svyruojančiosios valstijos gali pakrypti į vieną ar kitą pusę ir dėl to yra itin svarbios lemiant galutinę rinkimų baigtį. 2008 ir 2012 m. Pensilvanija pasirinko Demokratų partijos kandidatą Baracką Obamą, 2016-aisiais – respublikoną D.Trumpą. 202 metais J.Bideną – vėl demokratą.

Redingas ir Berkso apygarda – tai Pensilvanijos gyventojų, o kartu ir visų JAV atspindys.

Praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje Redingas buvo mažo Amerikos miestelio įsikūnijimas. Legendinis geležinkelis „Reading Railroad“, gabenęs akmens anglis į Filadelfiją, o iš ten – po visą šalį, sukūrė bendrą klestėjimą. Čia mažas žmogus galėjo gyventi patogiai.

Neatsitiktinumas ir tai, kad didysis Amerikos vidurinės klasės rašytojas Johnas Updike’as (1932–2009) yra kilęs iš Redingo.

Jo garsiausio romano personažas Haris Angstromas buvo senų automobilių pardavėjas, kilęs iš pramanyto Bruerio miesto, kurį galima tapatinti su gimtuoju J.Updike’o miestu.

Tačiau akmens anglių kasybos nuosmukis palietė ir Redingą. Jis 2010-aisiais oficialiai buvo priskirtas prie vargingiausių Amerikos miestų. J.Updike’o romano personažą Harį Angstromą pakeitė darbininkai imigrantai iš Meksikos, radę darbą Redingo šiaurėje plytinčiose grybų plantacijose.

Dabar Redingo centre tvyro Lotynų Amerikos dvelksmas.

Iš nedidelių mažų vienos šeimos plytinių namų sodų sklinda Lotynų Amerikos muzikos ritmai. Ant kiekvieno kampo takų – tradicinio meksikietiško patiekalo – restoranai.

Itin susiskaldžiusi apygarda

Didžiuliai pokyčiai suskaldė Berkso apygardą. Kaimo vietovių, kuriose dauguma palaikė D.Trumpą, gyventojai baisėjosi pokyčiais ir ilgėjosi gerų senų laikų.

Baltaodžiai, likę gyventi Redingo centre ir dirbantys sveikatos apsaugos ar švietimo srityse, daugiausia rinkosi demokratiškąją liniją.

Priemiesčių gyventojai – gerai uždirbantis vidurinis baltaodžių sluoksnis neturėjo aiškių nuostatų. Iš Lotynų Amerikos kilę gyventojai politikams ir rinkimų ekspertams buvo mįslė. Jie sudaro daugiau nei 60 proc. Redingo gyventojų ir turi politinę galią, apie kurią patys vargu ar numano. Bet kas jiems buvo svarbu, to niekas nežinojo.

Vadovaujantis vienos Redingo ligoninės darbuotojas Danas Gallagheris su žmona mokytoja Leigh Rye – demokrato J.Bideno rinkimų kampanijos savanoriai. Sutuoktiniai jau nuo birželio kiekvieną šeštadienį porą valandų savo laiko aukojo veiklai siekdami pagelbėti įveikti respublikoną D.Trumpą.

Jie apsilankė visuose Terki Hilio kvartalo namuose. Rajonas atrodo apleistas, mažus namelius būtina renovuoti. Dauguma prie būstų stovinčių automobilių neatitiktų techninės apžiūros reikalavimų. Ant šaligatvių pūpsojo krūvos šiukšlių.

Į išmaniuosius sutuoktinių Gallagherių telefonus buvo įkeltas sąrašas registruotų rinkėjų. Jų užduotis buvo eiti per namus ir žmonėms suteikti informaciją, kur ir kaip gali rinkti JAV prezidentą.

Juk dalyvavimas rinkimuose – ypač mažumų ir mažas pajamas gaunančiųjų – buvo laikomas lemiamu rinkimų veiksniu.

Žinoma, Gallagheriai norėjo išsiaiškinti, ką mano žmonės.

Religija svarbiau už imigraciją

Kai kuriais šeštadieniais sutuoktinių nuotaikos nebuvo iš geriausių. Sykį vieno namo duris tik po trijų kartų beldimo nedrąsiai atvėrė jauna moteris. Taip, ji žinanti rinkimų vietą ir ji esanti rinkėjų sąraše. Kai D.Gallagheris tiesiai paklausė, ar palaikys J.Bideną, moteris pradžioje tylėjo. Tik trečiąkart paklausus papurtė galvą, kad už demokratą nebalsuos.

Danas ir Leigh Rye padėkojo ir mandagiai atsisveikino. Iš kitų dviejų namų gyventojų išgirdo tą patį atsakymą.

Jo žmonos spėjimu, čia dauguma gyventojų katalikai, o D.Trumpas nori panaikinti moterų teisę į abortą.

„Čia religija svarbiau už imigracijos politiką“, – dar pridūrė ji.

Rinkimai lemia viską

Kovingas D.Trumpo šalininkų nuotaikas stengėsi pakurstyti ir į Redingą atskridęs JAV viceprezidentas Mike’as Pence’as. Iki jo atvykimo likus dar daug laiko oro uosto prieigos, kur paprastai kyla ir nusileidžia tik nedideli privatūs lėktuvai, buvo sausakimšos.

Vienas laukiančiųjų nuo galvos iki kojų apsirengęs kaip D.Trumpas, kitas apsisiautęs JAV vėliava. Raudonų „Make America Great Again“ kepuraičių jūra, sportiniai marškinėliai su užrašais „Two Terms – Deal With It“ („Dvi kadencijos – susitaikyk su tuo“).

Kaip ir jų varžovai demokratai, D.Trumpo šalininkai manė, jog 2020 metų rinkimai lemia viską, kad Amerika atsidūrusi kryžkelėje tarp šlovės ir žlugimo.

Penktą dešimtį įpusėjusi Redingo gyventoja Shirley Morgan palaikė D.Trumpą, nes nenorėjo, kad jos šalis taptų antrąja Venesuela. Jos nuomone, šie prezidento rinkimai buvo pasirinkimas tarp demokratijos ir socializmo.

Beveik valandą JAV viceprezidentas M.Pence’as kalbėjo jūrai Ameriką vėl didžią padaryti norinčių D.Trumpo šalininkų.

„Jūs, sunkiai dirbantys vyrai ir moterys iš Pensilvanijos, esate pamiršta Amerika. Bet jūsų nepamiršęs Donaldas Trumpas, esate jo minčių ir veiklos centras“, – sakė M.Pence’as.

Bet jo šefo nepalaikė didesnė dalis kitų svyruojančios Pensilvanijos vyrų ir moterų.

Tiesa, D.Trumpas čia pralaimėjo tik 60 tūkstančių balsų persvara. Net neabejojama, kad jis mėgins teisiniu būdu pakeisti šios ir kitų svarbių pralaimėtų valstijų rezultatus, tačiau vargu ar prezidentui pavyks pasipriešinti svarbiausiam teisėjui – visos šalies rinkėjų valiai.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.