Skausmingos šventės Rusijoje: nusikaltimų šuolis ir kraupus atvejis su palikta lovytėje sudegti mergaite

Žiemos švenčių ir atostogų laikotarpis Rusijoje buvo paženklintas itin dideliu nusikaltimų skaičiumi. Naujametiniu laikotarpiu įvykusių incidentų gausa privertė sunerimti tiek policiją, tiek žiniasklaidą.

Kol Kremliaus kurantai mušė vidurnaktį, daugybė žmonių artimoje aplinkoje griebėsi peilių ar kumščiais žalojo žmones, su kuriais sutiko Naujuosius metus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kol Kremliaus kurantai mušė vidurnaktį, daugybė žmonių artimoje aplinkoje griebėsi peilių ar kumščiais žalojo žmones, su kuriais sutiko Naujuosius metus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kol Kremliaus kurantai mušė vidurnaktį, daugybė žmonių artimoje aplinkoje griebėsi peilių ar kumščiais žalojo žmones, su kuriais sutiko Naujuosius metus.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Kol Kremliaus kurantai mušė vidurnaktį, daugybė žmonių artimoje aplinkoje griebėsi peilių ar kumščiais žalojo žmones, su kuriais sutiko Naujuosius metus.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jan 16, 2021, 12:57 PM

„Neturime pinigų geroms atostogoms, vadinasi, šitos visiškai nereikalingos!“ – tokią nuomonę per praėjusį gruodį surengtą sociologinę apklausą išsakė maždaug 65 proc. Rusijos gyventojų.

Jie balsavo už tai, kad šiais metais 11 šventinių dienų – gruodžio 31 d.–sausio 10 d. – būtų perkeltos į gegužės mėnesį.

Ankstesniais metais tokių permainų šalininkų buvo trečdaliu mažiau.

Sociologinių apklausų rezultatą psichologijos specialistai sieja su koronaviruso pandemija. Dėl pražūtingo viruso šėlsmo nebeliko galimybių pasimėgauti dauguma žiemos pramogų.

Padaugėjo nusikaltimų

Susumavus šių naujametinių girtuoklysčių ir apsirijimo gulinėjant ant sofos ir žiūrint televizorių rezultatus paaiškėjo itin skaudi tiesa – neregėtas smurto namuose šuolis, palyginti su praėjusiais metais.

Koronaviruso siautėjimo metu labai išaugo kriminalinių nusikaltimų skaičius penkiasdešimtyje Rusijos regionų, ypač didžiuosiuose šalies miestuose: Sankt Peterburge įvykdyta 12,2 tūkst. nusikaltimų, sostinėje Maskvoje – 4,9 tūkst.

Nusikaltimai šiuo laikotarpiu turi vieną ypatybę – jie vykdomi beveik be savanaudiškų paskatų, bet pasižymi padidėjusiu aršumu aukų atžvilgiu“, – situaciją komentavo psichologė Anastasija Aleksandrova.

Maskvos policija taip pat pažymi, kad anksčiau per žiemos šventes tokio masto pjautynių nebuvo.

Žmonės žalojo vienas kitą tiek viešose vietose – parduotuvėse, vaistinėse, gatvėje, tiek butuose. Peilio griebėsi ir moterys.

Maršalo I.Bagramiano gatvėje esančiame bute dvi nejaunos artimos draugės pjautynes surengė vos nuskambėjus Kremliaus kurantams. Kovą pralaimėjo 46 metų prekybos centro apsaugininkė. Ją, sužeistą peiliu į nugarą, teko vežti į ligoninę.

Kitame Rusijos sostinės rajone anksti rytą 73 metų pensininkas, buvęs regbio treneris, bandė papjauti 67 metų žmoną, bet jai paskutinę akimirką pavyko nukreipti smūgį nuo gerklės.

Choroševskio rajone švęsdami susipyko 40-mečiai sutuoktiniai. Nukentėjo brolis, pabandęs juos išskirti. Jam peiliu smeigta į krūtinę šalia širdies.

Incidentai – buitiniai

Taip buvo „švenčiama“ ne tikai Maskvoje. Vladivostoke sutuoktiniai nutarė Naujuosius sutikti vienoje Rusų salos poilsio bazėje. Bet per vakarienę pora susipyko, ir žmona užsidarė viename iš kambarių. Vyras išlaužė duris, žvėriškai sumušė žmoną ir nuėjo miegoti. Ryte pamatė, kad moteris nerodo gyvybės ženklų.

Altajuje – priešingai. Po girtuoklystės sausio 1-osios naktį kempinge ir audringo rytinio kivirčo su pagyvenusiu sutuoktiniu gyva liko 29 metų žmona. Ji papjovė savo vyrą.

Novokuznecke – dar įspūdingesnis vaizdelis. Rytą po šventės prie ką tik atidarytos aludės vyrams teko malšinti dešimties dar neišsiblaiviusių moterų muštynes.

Kondopogos (Karelija) miestelyje, V.Lenino aikštėje, mušėsi paaugliai, bet medikų pagalbos prireikė nuo smūgio į galvą nukentėjusiai atsitiktinei praeivei.

Mergaitė sudegė gyva

Baisus nusikaltimas įvykdytas Chakasijoje.

Šventėms iš naftos verslovės surįžęs 41 metų Andrejus pradžioje prisigėrė su sugyventine, paskui miegamajame padegė sofą.

Ji stovėjo šalia lovelės, kurioje miegojo 6 metų mergaitė. Ją Andrejus laikė savo draugės ir kito vyro meilės vaisiumi.

Girtą sugyventinę vyriškis išvedė į gatvę, o mergaitė sudegė gyva. Policijoje Andrejus aiškino, kad vaiką pamiršo.

Naktį pamatęs sofą, ant kurios draugė nuolat būdavo jam neištikima, kol jis darbavosi naftos verslovėje, vyras nutarė sunaikinti nemalonų priminimą.

Akivaizdu, kad po tokių švenčių tūkstančiams rusų teks gyventi su dar nemalonesniais prisiminimais.

50

Tiek Rusijos regionų per žiemos šventes buvo užfiksuotas išaugęs kriminalinių nusikaltimų skaičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.