Buvęs prezidentas bando iš visko gauti naudos: D. Trumpo pomėgis atspindi ir kelią politikoje

Atstovų Rūmai JAV prezidentą Donaldą Trumpą antrą kartą pripažino kaltu pažeidus konstituciją. Riaušės Kapitolijuje aptemdė kadencijos pabaigą. Bėdų kilo ir jo golfo laukams, kur politikas pats daro tai, kuo pastaruoju metu kaltino visus kitus, – sukčiauja.

D.Trumpas – aistringas golfo žaidėjas, bet jo pomėgis mokesčių mokėtojams atsiėjo per 100 mln. eurų. Teigiama, kad ant žaliosios vejos jis mėgsta sukčiauti.<br>SWNS/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas – aistringas golfo žaidėjas, bet jo pomėgis mokesčių mokėtojams atsiėjo per 100 mln. eurų. Teigiama, kad ant žaliosios vejos jis mėgsta sukčiauti.<br>SWNS/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas – aistringas golfo žaidėjas, bet jo pomėgis mokesčių mokėtojams atsiėjo per 100 mln. eurų. Teigiama, kad ant žaliosios vejos jis mėgsta sukčiauti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpas – aistringas golfo žaidėjas, bet jo pomėgis mokesčių mokėtojams atsiėjo per 100 mln. eurų. Teigiama, kad ant žaliosios vejos jis mėgsta sukčiauti.<br> AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpas – aistringas golfo žaidėjas, bet jo pomėgis mokesčių mokėtojams atsiėjo per 100 mln. eurų. Teigiama, kad ant žaliosios vejos jis mėgsta sukčiauti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas – aistringas golfo žaidėjas, bet jo pomėgis mokesčių mokėtojams atsiėjo per 100 mln. eurų. Teigiama, kad ant žaliosios vejos jis mėgsta sukčiauti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Atstovų Rūmai prezidentą antrą kartą pripažino kaltu pažeidus konstituciją. Teismas jau pasibaigus jo kadencijai persikels į Senatą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Atstovų Rūmai prezidentą antrą kartą pripažino kaltu pažeidus konstituciją. Teismas jau pasibaigus jo kadencijai persikels į Senatą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Atstovų Rūmai prezidentą antrą kartą pripažino kaltu pažeidus konstituciją. Teismas jau pasibaigus jo kadencijai persikels į Senatą.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Atstovų Rūmai prezidentą antrą kartą pripažino kaltu pažeidus konstituciją. Teismas jau pasibaigus jo kadencijai persikels į Senatą.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 20, 2021, 9:55 PM, atnaujinta Jan 20, 2021, 11:25 PM

Istorinio balsavimo metu 232 balsais prieš 197 buvo patvirtintas apkaltos straipsnis, kuriuo JAV prezidentas D.Trumpas yra kaltinamas sukilimo kurstymu.

Konstituciją, anot apkaltą inicijavusių demokratų, prezidentas pažeidė ragindamas savo lojalistų minią pulti Kapitolijų ir sustabdyti rinkimų rezultatų tvirtinimo procedūrą, reikalaudamas iš Džordžijos valstijos sekretoriaus „surasti“ balsų, kad jis laimėtų šios valstijos rinkikų kolegijos balsus.

Už apkaltą prezidentui balsavo ir 10 Respublikonų partijos atstovų – pirmosios apkaltos metu Atstovų Rūmuose nė vienas respublikonas nepareiškė nepasitikėjimo lyderiu.

D.Trumpas šią apkaltą vadina „didžiausios raganų medžioklės istorijoje tęsiniu“ ir tvirtina esąs nekaltas.

Demokratas Joe Bidenas prezidento priesaiką davė trečiadienį.

D.Trumpas šiame renginyje nedalyvavo, bet už pareikštus kaltinimus prezidentui gali tekti atsakyti ir pasibaigus kadencijai, kai jis tiesiog norės atitrūkti nuo viso pasaulio ir ramiai leisti laiką savo golfo aikštynuose.

Laukia svarstymas Senate

Tarp 10-ies už apkaltą balsavusių respublikonų yra ir trečioji pagal svarbą partijos narė Atstovų Rūmuose Liz Cheney.

Nors ir balsavo prieš, atsakingu už protestuotojų įvykdytą Kapitolijaus šturmą prezidentą laiko ir respublikonų mažumos Atstovų Rūmuose lyderis Kevinas McCarthy. Politikas tvirtino, kad prieš apkaltą balsuoja, nes tai tik padidins šalyje egzistuojantį susiskaldymą.

Tačiau aišku, kad D.Trumpas pirma laiko pareigų nepaliks, – Senatas posėdžiauti grįžo tik sausio 19-ąją.

Čia prezidento apkaltos procesas prasidės tik kadenciją pradėjus J.Bidenui – dar niekada dėl apkaltos nebuvo svarstoma kadenciją baigusiam prezidentui.

Jeigu bus pripažintas kaltu ir Senate, D.Trumpui gali būti užkirstas kelias po 4 metų dar kartą bandyti dalyvauti rinkimuose.

Nors čia norint prezidentą pripažinti kaltu reikia dviejų trečdalių daugumos, išlieka tikimybė, kad pakankamas skaičius Respublikonų partijos senatorių gali balsuoti už D.Trumpo apkaltą.

Net respublikonų daugumos Senate lyderis Mitchas McConnellis tvirtino, kad galutinį sprendimą šiuo klausimu priims tiktai po išsamaus apkaltos tyrimo. Galbūt pasibaigus prezidento kadencijai ir didesnė dalis respublikonų norės atitraukti partiją nuo D.Trumpo personos, kuri šiuo metu joje dominuoja.

Tačiau D.Trumpo balsas pamažu silpsta – vis daugiau socialinių tinklų laikinai ar su visam stabdo verslininko paskyrų veiklą.

Kilo bėdų ir prezidento itin mėgstamiems ir valdomiems golfo aikštynams.

Šiaurės Amerikos profesionalaus vyrų golfo turnyro „PGA Tour“ organizatoriai paskelbė, kad 2022 metais turnyras nebebus rengiamas D.Trumpo nacionaliniame golfo aikštyne Bedminsteryje (Naujasis Džersis).

Šv.Andriejaus karališkojo ir senovinio golfo klubo atstovai pareiškė, kad ateityje nerengs turnyrų D.Trumpui Škotijoje priklausančiame golfo aikštyje „Trump Turnberry“.

Sportas svarbiau už politiką

Kadenciją baigiantis 45-asis JAV prezidentas D.Trumpas laiko save puikiu golfo žaidėju. Bet iš tikrųjų bet kokia proga sukčiauja – net prieš tokius garsius žaidėjus kaip Tigeris Woodsas.

Dar liepos mėnesį D.Trumpas Baltuosiuose rūmuose pristatė ambicingą JAV vyriausybės kovos su koronavirusu planą. Tuo metu COVID-19 sirgo 4 mln. amerikiečių.

Netrukus po viešo pareiškimo D.Trumpas išvyko į Bedminsterį žaisti golfo į savo privatų klubą.

Ten vieną partiją supliekė su Brettu Favre’u, anksčiau rungtyniavusiu Nacionalinėje amerikietiškojo futbolo lygoje.

D.Trumpas su amerikietiškojo futbolo žvaigžde išdidžiai pozavo ir nuotraukai į viršų iškėlęs nykštį.

Tai ne pirmas kartas, kai golfas jam buvo kur kas svarbiau negu vyriausybės reikalai.

Birželio pabaigoje D.Trumpas didžiosiomis raidėmis savo tviterio paskyroje rašė, kad rūpindamasis įstatymų ir tvarkos užtikrinimu savaitgalį praleis Vašingtone.

Bet tuo metu Amerikos sostinėje tūkstančiai žmonių protestavo prieš rasizmą ir policijos smurtą. Praėjus vos dienai po pareiškimo tviteryje D.Trumpas išvyko į Sterlingą (Virdžinijos valstija) žaisti golfo jau į kitą savo privatų klubą.

Žaidimą mėgsta visi

Golfas atrodo kaip aistra, kuri D.Trumpo nepaleidžia. Dėl jos prezidentas galėjo nekreipti dėmesio į savo šalies problemas.

Golfas atskleidžia ir jo charakterio savybę nesilaikyti taisyklių, jei tik tai jam suteikia pranašumo. Net laisvalaikiu Amerikos prezidentas nevengdavo negražių gudrybių.

Per 4 metus trukusią kadenciją D.Trumpas daugiau negu 260 kartų lankėsi viename savo golfo klubų. Beveik pusės šių išvykų metu pats imdavo į rankas golfo lazdą.

Per pirmuosius 22 prezidentavimo mėnesius D.Trumpas vidutiniškai vieną partiją žaidė kas keturias dienas. Dažnai lydimas įžymių profesionalių žaidėjų, tokių kaip golfo žvaigždė Rory McIlroy. Apie tai informavo tinklalapis trumpgolfcount.com.

JAV prezidentai Geraldas Fordas, Billas Clintonas, George’as W.Bushas ir jo tėvas George’as H.W.Bushas mėgo golfą.

Dėl sporto pamišęs Barackas Obama per 8 prezidentavimo metus sužaidė daugiau nei 300 golfo partijų.

Dažniausiai – Andrews karinėje oro pajėgų bazėje, įsikūrusioje vos 35 min. kelio automobiliu nuo Baltųjų rūmų. Ten šis malonumas visada buvo pigesnis.

Atsiėjo daugybę pinigų

D.Trumpo išvykos žaisti golfo iki praėjusių metų rugpjūčio mokesčių mokėtojams kainavo 138 mln. dolerių (113,5 mln. eurų).

Skrydžiai „Air Force One“ lėktuvu į klubus Bedminsteryje ir Vakarų Palm Biče (Florida) – 80 mln. dolerių (65,8 mln. eurų).

Už ten apsistojusių JAV slaptosios tarnybos darbuotojų nakvynę paklota dar šimtai tūkstančių dolerių.

D.Trumpo atžvilgiu kritiškai nusiteikusi žiniasklaida apskaičiavo, kiek kainavo jo pomėgis žaisti golfą, nes iki atėjimo į prezidento postą jis nuolat priekaištavo B.Obamai.

„Jis žaliajame aikštyne praleidžia daugiau laiko negu profesionalus golfo žaidėjas“, – sakė D.Trumpas rinkimų kampanijos metu.

Verslininkas pridūrė, kad tapęs prezidentu dirbs savo tautai.

„Aš neturėsiu laiko žaisti golfą“, – pareiškė D.Trumpas.

Apgaudinėjo savo varžovus

Kad prezidentas laisvai interpretuoja faktais, įrodymų pakanka. Dar praėjusių metų rugpjūtį „The Washington Post“ suskaičiavo daugiau nei 20 tūkst. kadencijos metu jo pasakytų realybės neatitinkančių teiginių.

Vienas jų galėtų būti žodžiai, kuriuos per susitikimą su verslininkais Baltuosiuose rūmuose mestelėjo prezidentas: „Esu geriausias golfo žaidėjas tarp visų turtuolių.“

Iš tikrųjų pagal savo metus 74-erių D.Trumpas – neblogas golfo žaidėjas, stipriai smūgiuojantis kamuoliuką. Taip sako tie, kurie su juo žaidė. Bet būti eiliniu golfo mėgėju D.Trumpui neužtenka.

JAV sporto žurnalistas Rickas Reilly apie prezidento gudrybes golfo aikštyne 2019-aisiais išleido knygą „Commander in Cheat: How Golf Explains Trump“ („Apgaulių vadas: kaip golfas paaiškina Trumpą“). Knygoje jis aprašo, kaip D.Trumpas bet kokia proga apgaudinėjo savo varžovus.

Tai R.Reilly žino, nes jį stebėjo daugiau nei 30 metų ir su juo žaidė golfą.

Sporto žurnalistas apklausė dešimtis golfo aikštyne D.Trumpui patarnaujančių ar su juo žaidusių asmenų.

Tarp jų – garsius golfo mėgėjus, tokius kaip aktorius Samuelis L.Jacksonas ar buvęs boksininkas Oscaras de la Hoya.

„Tačiau ne visi norėjo pasakoti, juos kaustė baimė būti apkaltintiems“, – pabrėžė R.Reilly.

D.Trumpas atkakliai tvirtina, kad jo golfo potencialo matas (matas naudojamas žaidėjams tarpusavyje palyginti. – Red.) siekia 2,8. Iliuzinė vertė, kurią pasiekia mažai golfo žaidėjų po daugelio metų treniruočių.

Bet prezidentas nesitreniruoja. Priešingai – golfo aikštyne jis nebėga nė metro. Jis važinėja golfo automobiliuku per puikiai parengtas pieveles, palikdamas gilias padangų žymes.

Platus gudrybių arsenalas

Blogus golfo žaidimo rezultatus D.Trumpas slepia taip, kaip ir savo mokesčių deklaraciją, kurios nepaviešino prezidentavimo metu.

Varžovams, kurie jį pranoksta, JAV prezidentas turi sukaupęs klastingų gudrybių arsenalą. D.Trumpas begėdiškai naudojasi faktu, kad kiekvienas yra savo žaidimo teisėjas.

Nepaisydamas įprastinio etiketo, D.Trumpas niekada nenurodo nusižengimų taisyklėms.

„Jis tai daro tyčia“, – sakė sporto žurnalistas R.Reilly.

D.Trumpas kamuoliuką visada smūgiuoja pirmas, net jeigu iš tikrųjų yra žaidžiančiojo su juo eilė. Paskui golfo automobiliuku pasileidžia į priekį, kad kamuoliuką padėtų arčiau duobutės.

„Teigiama, kad kartais jis slapčia įmeta pakaitinį kamuoliuką, kurį paskui lyg niekur nieko išdidžiai rodo. Blogoje padėtyje atsidūrę kamuoliukai dažnai dingsta jo kelnių kišenėje“, – pasakojo sporto žurnalistas R.Reilly.

Žaisdamas su golfo legenda T.Woodsu netinkamai smūgiuotą kamuoliuką D.Trumpas paprasčiausiai pakeitė nauju, kai profesionalas nematė. Po kelerių metų prezidentas atsilygino už klastą: Baltuosiuose rūmuose įteikė T.Woodsui Laisvės medalį už jo nuostabų sugrįžimą į golfo sportą.

Esą beveik neįmanoma nugalėti prezidento, sako tie, kurie tempė jo krepšį su golfo lazdomis. Jeigu varžovo kamuoliukas atsiduria pavojingai arti duobutės, jį D.Trumpas nuspiria į krūmus.

Jei jo kamuoliukas atsiduria tankumyne, patarnaujantis asmuo jį turi nepastebimai grąžinti į žaliąją veją.

Žiūri kaip į pramogą

Galima pasakyti: na, ir kas? Juk tai tik golfas. Iš tikrųjų nederamas D.Trumpo elgesys golfo laukuose daug pasako apie jį patį. Jau britų rašytojas Pelhamas Grenville’is Wodehouse’as konstatavo, kad žaidimas atskleidžia tikrąjį žmogaus charakterį.

„D.Trumpui sunku pripažinti savo silpnybes, tad tikrovę jis pateikia taip, kaip jam reikia. Taip apgaudinėja save ir kitus. Tiesą sakant, jo reikia gailėtis“, – sakė psichiatrė, Yale’io universiteto dėstytoja Bandy Lee, analizavusi JAV prezidento elgesį.

Akivaizdu, kad jokios kritikos nepripažinimas atsispindėjo ir šios rinkimų kampanijos metu, ir bandymuose užkirsti kelią rinkimų rezultatų patvirtinimui.

Tačiau ne visi žaidusieji golfą su D.Trumpu piktinasi nederamu jo elgesiu. Kai kuriems tai buvusi tiesiog pramoga.

„Kone laukiama, kada jis kamuoliuką įsikiš į kišenę. Ir tokią gudrybę norisi matyti savo akimis, kad paskui būtų galima papasakoti“, – sakė R.Reilly.

Visur siekia naudos

Sporto žurnalisto nuomone, D.Trumpas teršia golfo – džentelmeniško sporto – įvaizdį. Ir ne tik dėl nuolatinių apgavysčių. Buvęs prezidentas bando iš visko gauti naudos.

D.Trumpo golfo klubų imperijai priklauso 17 golfo laukų.

Nauji nariai kartais moka šimtus tūkstančių dolerių siekiantį narystės mokestį. Jį teoriškai galima bet kuriuo metu susigrąžinti, jei atsiranda kas nors, kas perima jų vietą kartu su įnašu.

Žinomas bent vienas atvejis, kai D.Trumpas pasiliko mokestį ir pareiškė investuosiąs jį į naują vietą.

Verslininkas D.Trumpas nieko nedovanoja ir valstybės iždui. Savo golfo klubo Bedminsteryje teritorijoje, kaip jis sako, laiko ožkų kaimenę ir už tai gauna mokesčių lengvatą ganyklai. Dėl to kasmet sutaupo 80 tūkst. dolerių (65,8 tūkst. eurų).

Sporto žurnalistas R.Reilly sakė, kad sulaukė šimtų skambučių ir elektroninių laiškų, kai knyga jau buvo parašyta.

„Visi anekdotai apie D.Trumpą būtų dar užėmę vieną ar du skyrius“, – sakė knygos autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.