Kabulo oro uostą teroristai pavertė pragaru – evakuacija tebesitęsia ir po atakos

Vakarų žvalgybų perspėjimai, kad prie Kabulo oro uosto rengiami teroro aktai, virto kraupia tiesa: du galingi sprogimai nusinešė daugiau kaip 100 žmonių gyvybę. Tarp aukų – ir trylika Jungtinių Amerikos Valstijų kariškių.

Kabulo oro uosto prieigose nugriaudėję sprogimai nusinešė daugybę gyvybių.<br>AFP/AP/„Scanpix“ nuotr.
Kabulo oro uosto prieigose nugriaudėję sprogimai nusinešė daugybę gyvybių.<br>AFP/AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2021, 4:54 PM, atnaujinta Aug 28, 2021, 4:56 PM

JAV pajėgoms Afganistane ketvirtadienis tapo kruviniausia diena nuo 2011 m. rugpjūčio, kai kovotojams numušus sraigtasparnį žuvo 30 amerikiečių karių.

Atsakomybę už išpuolius Kabule prisiėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) atšaka Afganistane – Chorosano provincijos „Islamo valstybė“.

Valdžią šalyje perėmęs Talibanas tikina, kad yra visiškai nesusijęs su šiais teroro aktais.

Savižudžių išpuoliai

Pastarosiomis savaitėmis Kabulo oro uostą yra apgulę dešimtys tūkstančių žmonių, Vakarų šalių evakuaciniais lėktuvais mėginančių pabėgti iš Afganistano nuo Talibano režimo.

Pirmąjį sprogmenį savižudis detonavo minioje, susibūrusioje prie oro uosto „Abbey“ vartų.

Po sprogimo, pasak liudininkų, teroristo bendrininkas dar pradėjo šaudyti į žmones.

„Islamo valstybė“ netrukus pranešė, jog sprogdintojui pavyko prasiskverbti pro visus saugumo postus, priartėti prie JAV pajėgų penkių metrų atstumu prieš detonuojant sprogmenų diržą.

Antroji savižudžio bomba netrukus sprogo prie kaimynystėje esančio viešbučio „Baron“, kur buvo įrengti tarpiniai registravimo punktai skubantiems palikti Afganistaną.

Galutinis žuvusiųjų skaičius dar nėra žinomas: medikai praneša, kad maždaug 150 sužeistųjų yra itin sunkios būklės.

Pentagonas pranešė, kad iš 13 žuvusių JAV kariškių dešimt buvo jūrų pėstininkai. Dar 18 karių sužalota.

JAV pažadėjo keršyti

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo surasti teroro aktų kaltininkus ir pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos toliau tęs tūkstančių civilių evakuaciją iš Afganistano iki paskutinių JAV pajėgų išvedimo iš šalies galutinio termino – rugpjūčio 31 d.

„Tie, kurie įvykdė šią ataką, taip pat bet kas, norintis pakenkti Amerikai, žinokite: mes neatleisime, mes neužmiršime. Mes jus medžiosime ir priversime už tai sumokėti“, – pabrėžė šalies vadovas.

J.Bidenas pridūrė, kad mirtina grėsmė Kabule išlieka, – labai tikėtina, jog bus įvykdyta naujų išpuolių. Oro uosto prieigas kontroliuoja Talibanas, o trejus vartus į teritoriją saugo jūrų pėstininkai, taip pat kiti amerikiečių ir jų sąjungininkų kariškiai.

Tai pirmosios JAV pajėgų Afganistane aukos nuo 2020 metų vasario, kai tuomečio prezidento Donaldo Trumpo administracija sudarė taikos susitarimą su Talibanu. Kovotojai pažadėjo nutraukti išpuolius prieš amerikiečius mainais į Vašingtono įsipareigojimą išvesti visą savo kontingentą iki 2021-ųjų gegužės.

Laimėjęs prezidento rinkimus J.Bidenas balandį paskelbė, kad amerikiečiai galutinai pasitrauks iki rugsėjo.

Visi išvykti nesuspės

Nuo rugpjūčio 14-osios JAV iš Afganistano jau evakavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, kuriems dėl bendradarbiavimo su Vakarų koalicija dabar iškilo talibų keršto grėsmė.

Tūkstančius afganistaniečių taip pat išskraidino kitų valstybių orlaiviai.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad, nepaisant teroro atakos, sąjungininkų pajėgos turėtų tęsti evakuaciją iš Kabulo ir išgabenti iš ten kaip įmanoma daugiau pažeidžiamų žmonių.

Vakarykščiais duomenimis, išskraidinti reikia ne tik vietinius: Afganistane dar likę 1500 amerikiečių, 400 britų, apie 200 vokiečių.

Dauguma JAV vadovaujamos koalicijos narių pranešė, kad užbaigė arba netrukus nutrauks savo evakuacijos skrydžius iš Kabulo oro uosto.

Jungtinės Karalystės gynybos ministras Benas Wallace’as vakar pareiškė, kad iki evakuacijos pabaigos lieka „suskaičiuotos valandos“.

„Liūdnas faktas, kad toli gražu ne visiems norintiems pavyks palikti Afganistaną“, – pripažino B.Wallace’as.

Pasak jo, dabar didžiausias pavojus kils paskutiniams iš šalies išvyksiantiems amerikiečių ir britų kariškiams: „Islamo valstybė“ sieks surengti naujų kruvinų teroro išpuolių, taip norėdama pademonstruoti, kad būtent jos kovotojai paskubino svetimšalius palikti Afganistaną.

Pabėgėlius iš Afganistano priėmė ir Lietuva

Per dešimt dienų trukusią operaciją į Lietuvą pergabenti 176 mūsų šalies kariškiams talkinę vertėjai afganistaniečiai ir jų artimieji.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pranešė, kad perkeltos 34 šeimos su 82 vaikais. Jie apgyvendinti Raseinių rajono savivaldybėje, afganistaniečių poreikiams Vyriausybė numatė skirti 600 tūkstančių eurų.

Perkėlimo procesą Kabule koordinavo dešimt mūsų šalies Specialiųjų operacijų pajėgų kariškių ir vienas Užsienio reikalų ministerijos darbuotojas. Visi jie jau paliko Afganistaną.

Lietuva misiją Afganistane vykdė 2002–2021 m., per šį laikotarpį ten iš viso tarnavo apie 5000 karių.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.