Žiauriausią COVID-19 pusę išgyvenusi Italija derėtis neketina: šalyje be žaliojo paso – nė žingsnio Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Nuo koronaviruso labiausiai nukentėjusi Europos šalis Italija netrukus taps viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, kur vadinamąjį žaliąjį pasą privalės turėti visi ir privataus, ir viešojo sektoriaus darbuotojai.

Žaliuoju pasu patenkinti ne visi italai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Žaliuoju pasu patenkinti ne visi italai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Žaliuoju pasu patenkinti ne visi italai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Žaliuoju pasu patenkinti ne visi italai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Italijoje žmonės, neturintys žaliojo paso, negalės patekti į savo darbo vietas.<br>SIPA/“Scanpix“ nuotr.
Italijoje žmonės, neturintys žaliojo paso, negalės patekti į savo darbo vietas.<br>SIPA/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 25, 2021, 7:10 PM, atnaujinta Sep 26, 2021, 7:23 AM

Tai reiškia, kad neturintys šio dokumento negalės patekti į darbo vietą ir negaus atlyginimo, tačiau nebus atleisti.

Šį griežtą sprendimą parėmė visos valdančiosios partijos, o vakcinavimo centrai jau spėjo pajusti norinčiųjų spėti pasiskiepyti sujudimą.

Žaliąjį pasą kovai su pandemija pasitelkė ir viso pasaulio turistų gausiai lankomas Vatikanas. Mažiausia pasaulio valstybė, paskiepijusi beveik visus gyventojus, nuo spalio 1-osios užvers duris tiems, kurie neturi imunitetą koronavirusui įrodančio dokumento.

Nedarys jokių išimčių

Vakcinuoti savo gyventojus nuo koronaviruso skubanti Italija viltis deda į žaliąjį pasą.

Šalies prezidentas Sergio Mattarella šią savaitę pasirašė šio dokumento naudojimą itin stipriai išplečiantį dekretą. Tai reiškia, jog nuo spalio vidurio visi Italijos privataus ir viešojo sektoriaus darbuotojai į darbą pateks tik parodę sertifikatą, kad asmuo yra pasiskiepijęs, persirgęs arba turi neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Nauja tvarka palies net trečdalį šalies gyventojų, tai yra apie 23 milijonus žmonių.

Italijos žiniasklaida pabrėžia, kad žaliojo paso reikės visiems: nuo santechnikų iki Konstitucinio teismo teisėjų. Jokios išimties ir privilegijų parlamentarams.

Jau patvirtinta, kad visi norintys patekti į Deputatų Rūmus – politikai, žurnalistai, senatoriai, vyriausybės nariai ir kiti svečiai – privalės jį parodyti. Niekas neišvengs patikros, kuri vyks ten, kur stovi metalo detektoriai. Panašią tvarką siūloma įvesti ir Senate.

„Nuo tos dienos, kai buvau išrinktas Deputatų Rūmų pirmininku, laikausi vienos nuostatos: tai, kas galioja visiems piliečiams, lygiai taip pat galioja ir deputatams. Nebuvo ir nebus vietos jokiems privilegijomis paremtiems sprendimams“, – pabrėžė Parlamento vadovas Roberto Fico.

Palaikė net ir kritikai

Nauja tvarka tarp Italijos politikų sulaukė didelio palaikymo – kai kurie jų tikino, kad tokių sprendimų Parlamente seniai reikėjo.

Net ir nepalaikantys žaliojo paso idėjos pabrėžė, kad išimčių negali būti, – tai, kas galioja už Parlamento rūmų, turi galioti ir juose.

„Jeigu politikai įveda žaliąjį pasą darbuotojams, tiems, kurie savanoriauja, akivaizdu, kad jie turi būti pirmieji, kurie laikosi šių taisyklių, pradedant Parlamentu“, – kalbėjo Matteo Salvini, vadovaujantis populiariausiai ir dažnai valdžios sprendimus kritikuojančiai partijai „Lyga“ („Lega“).

„Mes buvome ir esame prieš žaliojo paso prievolę, nes ji pažeidžia Konstituciją ir asmens pasirinkimo laisvę. Tačiau nuo to momento, kai jis įsigalios visiems Italijos dirbantiems, turi įsigalioti ir čia, Parlamente“, – tikino kitos kraštutinės dešiniosios partijos „Italijos broliai“ („Fratelli d’Italia“) atstovas Federico Mollicone.

Tiems, kurie pažeis taisykles, numatytos ir sankcijos, pradedant dienpinigių – 206 eurų per dieną – nemokėjimu.

„Jau dabar, pavyzdžiui, posėdžių salėje sėdintiems be kaukės gresia suspendavimas ir dienpinigių mokėjimo sustabdymas nuo 2 iki 15 parų. Sankcijas nustatys pirmininko kabinetas, įvertindamas kiekvieną atvejį atskirai, bet tikimės, kad jų nereikės taikyti“, – kalbėjo parlamentaras Gregorio Fontana.

Praras atlyginimą

Patvirtintoje tvarkoje, kuria siekiama imunizuoti darbo rinką, numatyta, kad darbuotojai, neturintys žaliojo paso, negalės patekti į biurus, fabrikus, klientų namus ar kitas darbo vietas ir tai bus laikoma pravaikšta be pateisinamos priežasties.

Darbo vietą asmuo išsaugos, tačiau už praleistas darbo dienas darbdavys jam galės nemokėti atlyginimo.

Tiems, kurie darbo vietoje bus pagauti be žaliojo paso, taip pat numatytos ir solidžios baudos nuo 600 iki 1500 eurų. Sankcijos gresia ir taisyklių nesilaikysiantiems darbdaviams. Tokia tvarka galios bent iki gruodžio 31-osios, iki to laiko Italijoje patvirtinta nepaprastoji padėtis.

Daugiausia ginčų priimant šį griežtą sprendimą kėlė politikų siūlymai nemokamai testuoti tuos, kurie atsisako skiepytis.

Italijos žiniasklaidos teigimu, tam griežtai pasipriešino premjeras Mario Draghi. Todėl valstybė testavimo išlaidas kompensuos tik tiems, kurie turės mediko patvirtintą sertifikatą, kad vakcinuotis negali dėl sveikatos problemų.

Vis dėlto vyriausybė nusprendė sumažinti ir užfiksuoti testų kainas: greitieji testai vaistinėse kainuos 15 eurų suaugusiesiems ir 8 eurus jaunimui nuo 12 iki 18 metų.

Dar viena naujovė, numatyta dekrete, – žaliąjį pasą bus galima gauti ir pasidarius paprasčiausią seilių testą.

Padės šaliai atsiverti

Premjeras M.Draghi pristatydamas naujus reikalavimus tikino, jog jie būtini norint, kad šalis dar labiau atsivertų.

Ministrų kabineto nariai neslėpė, kad taip tikimasi paspartinti vakcinavimą ir galbūt dar iki žiemos, kurios metu virusas plinta labiausiai, pasiekti vadinamąjį visuotinį imunitetą. Šiuo metu Italijoje visą skiepijimo kursą baigę daugiau kaip 70 proc. gyventojų.

„Šis dekretas yra labai svarbus pandemijos suvaldymo strategijos elementas. Žiūrime į vakciną kaip į esminį problemos sprendimo raktą. Išplečiame žaliojo paso naudojimą visiems darbuotojams – tiek privataus, tiek viešojo sektoriaus – dėl dviejų pagrindinių priežasčių: kad darbo vietos būtų saugios, nes žaliasis pasas yra laisvę suteikiantis instrumentas, ir kad mūsų vakcinacijos kampanija, kurios duomenys vis labiau padrąsinantys, būtų dar galingesnė.

Esame įsitikinę, kad šis dekretas bus papildomas žingsnis šalies atsigavimo link“, – kalbėjo Italijos sveikatos apsaugos ministras Roberto Speranza.

Žaliasis pasas Italijoje buvo įvestas rugpjūčio pradžioje. Iki šiol jis buvo privalomas medicinos ir švietimo sistemos darbuotojams. Ir nors neabejojama, jog didžioji dalis šalies dirbančių žmonių jį jau turi, viešojo administravimo ministras Renato Brunetta vylėsi, kad vakcinacija pastarosiomis savaitėmis paspartės. Todėl vyriausybės sprendimas buvo paskelbtas likus mėnesiui iki jo įsigaliojimo.

„Šios keturios savaitės reikalingos ne tik tam, kad būtų paruošti įvairūs mechanizmai, bet ir tam, kad būtų išgirstas garsus kvietimas skiepytis. Rezultatas – visuotinis imunitetas – gali būti pasiektas jau tuomet, kai dekretas įsigalios. Šis modelis jau suveikė mokyklose, kur viskas labai komplikuota.

Mokykla davė pavyzdį, ir mes juo pasinaudojome kituose sektoriuose“, – pabrėžė ministras.

Reikalauja atšaukti

Panašu, kad valdžios prognozės bus teisingos – vakcinavimo centruose sujudimas pastebėtas iš karto. Žaliojo paso efektas buvo akivaizdus, nes kai kuriuose regionuose norinčiųjų pasiskiepti skaičius padvigubėjo.

Tačiau vienos griežčiausių pasaulyje tvarkos įvedimas visoje šalyje paskatino ir protestus. Nuo rugpjūčio juos nuolat organizuoja judėjimas „Ne žaliajam pasui“. Ne itin gausiai susirinkę protestuotojai laikė plakatus su užrašais: „Šalin rankas nuo darbo“, „Gindami laisvę giname ateitį“, o kai kurie ragino dirbančiuosius ruoštis masiniams streikams.

Internete taip pat pradėti rinkti parašai, kad būtų surengtas referendumas žaliajam pasui atšaukti. Socialiniuose tinkluose išplito ir nepatenkintų sunkvežimių vairuotojų grasinimai nuo rugsėjo 27-osios pradėti protestus Italijos greitkeliuose.

„Nuo 10 valandos ryto sulėtinkime greitį autostradose, visi važiuokime 30 km per val. greičiu ir su įjungtu avariniu signalu, kad atpažintume“, – rašoma virtualiame lankstinuke.

Vis dėlto įvairios apklausos rodo, kad dauguma Italijos visuomenės – 70–80 proc. – valdžios sprendimą vertina palankiai. Pandemijos kirčius labai skaudžiai pajutę italai išsiskiria ir Europos Sąjungos gyventojų apklausose, kur minimi tarp labiausiai vakcinavimą palaikančių europiečių.

Vatikanas taip pat nutarė užverti duris

Griežtą sprendimą dėl žaliojo paso šią savaitę paskelbė ir Vatikanas. Mažiausia, tačiau viso pasaulio turistų gausiai lankoma pasaulio valstybė įspėjo, kad nuo spalio 1-osios jos sienų negalės peržengti neturintys šio sertifikato.

Naujos tvarkos turės laikytis tiek Vatikano gyventojai, tiek čia dirbantys, tiek turistai. Išimtis bus taikoma tik tiems tikintiesiems, kurie norės dalyvauti Šv.Mišiose.

Todėl, pavyzdžiui, į Šv.Petro baziliką be žaliojo paso bus galima patekti, tačiau tik religinių apeigų metu. Žaliuosius pasus tikrins Vatikano žandarmerijos pareigūnai.

Kaip pranešė „Vatikano naujienos“, imtis papildomų priemonių pandemijai suvaldyti asmeniškai dar rugsėjo pradžioje prašė popiežius Pranciškus. Grįždamas iš vizito Vengrijoje ir Slovakijoje pontifikas vėl paragino visus vakcinuotis, pabrėždamas, kad Vatikane pasiskiepijo kone visi.

„Net ir Kardinolų kolegijoje yra neigėjų ir vienas jų šiuo metu guli ligoninėje su virusu. Tokia likimo ironija. Nežinau, kaip geriau tai paaiškinti, kai kurie tiesiog bijo. Reikia su jais kalbėtis aiškiai ir nuoširdžiai. Pas mus Vatikane beveik visi buvo vakcinuoti, išskyrus mažą grupelę. Norime suprasti, kaip jiems padėti“, – kalbėjo popiežius Pranciškus, kuris ir pats naudojasi žaliuoju pasu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.