Atkaklus politikas sulaukė savo valandos: siekdamas tapti tuo kuo yra dabar, jaunystėje paaukojo galimybę turėti vaikų Žvilgsnis iš arčiau į O. Scholzo karjerą bei mįslingą asmeninį gyvenimą

Dar prieš pusmetį neryškaus Vokietijos socialdemokratų sąrašo lyderio Olafo Scholzo niekas nelaikė rimtu pretendentu pakeisti Angelą Merkel kanclerio poste. Tačiau būtent šis 63-ejų politikas pakylėjo savo partiją į pergalę Bundestago rinkimuose.

O.Scholzas su žmona B.Ernst.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
O.Scholzas su žmona B.Ernst.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
O.Scholzas su žmona B.Ernst.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
O.Scholzas su žmona B.Ernst.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
O.Scholzas.<br>AP/Scanpix nuotr.
O.Scholzas.<br>AP/Scanpix nuotr.
O.Scholzas apie santykius su žmona B.Ernst yra sakęs: „Meilė tarp dviejų žmonių – kažkas labai ypatingo. Manau, kad šis jausmas svarbiausias ir turi pirmenybę prieš visa kita, įskaitant ir viešąsias pareigas. Be savo žmonos būčiau kitoks žmogus.“<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
O.Scholzas apie santykius su žmona B.Ernst yra sakęs: „Meilė tarp dviejų žmonių – kažkas labai ypatingo. Manau, kad šis jausmas svarbiausias ir turi pirmenybę prieš visa kita, įskaitant ir viešąsias pareigas. Be savo žmonos būčiau kitoks žmogus.“<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Kelią į socialdemokratų lyderius O.Scholzas (dešinėje) pradėjo tapęs šios partijos generaliniu sekretoriumi, kai šalies kancleris buvo G.Schröderis (kairėje).<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kelią į socialdemokratų lyderius O.Scholzas (dešinėje) pradėjo tapęs šios partijos generaliniu sekretoriumi, kai šalies kancleris buvo G.Schröderis (kairėje).<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lietuvos rytas

Oct 3, 2021, 3:50 PM, atnaujinta Oct 3, 2021, 5:27 PM

Socialdemokratų partija (SPD) laimėjo daugiausia balsų (25,7 proc.). A.Merkel palaikoma politinė jėga – centro dešiniųjų blokas, sudarytas iš Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir Krikščionių socialinės sąjungos (CSU), gavo 24,1 proc. balsų.

Šie skaičiai reiškia, kad Vokietijos rinkėjai nori, jog kitas kancleris būtų O.Scholzas: 1958 m. Osnabriuke gimęs, Hamburge užaugęs, vedęs, neturintis vaikų politikas, kurio profesija – advokatas.

Ir pažįstamas, ir ne

Ar vokiečiai pažįsta O.Scholzą? Atsakymas – ir lengvas, ir kartu sunkus.

Lengvas, nes tokia vieša figūra kaip O.Scholzas dešimtmečius būdamas politikoje tapo atpažįstamas: buvęs Socialdemokratų partijos generalinis sekretorius, pirmojoje A.Merkel koalicinėje vyriausybėje 2007 metais vadovavęs Darbo ir socialinių reikalų ministerijai.

2011-aisiais išrinktas Hamburgo meru ir pelnęs didžiulį žmonių palaikymą O.Scholzas šias pareigas ėjo iki 2018-ųjų. Būtent tais metais jis tapo vicekancleriu ir finansų ministru naujoje A.Merkel koalicinėje vyriausybėje.

Bet atsakymas ir sunkus, nes ne viskas matoma.

Politikas O.Scholzas privatų asmenį O.Scholzą aptvėrė aukšta apsaugine siena. Tad kas žinoma apie O.Scholzą?

Jis myli savo žmoną – taip pat socialdemokratų politikę Brittą Ernst. Būtent ji paskatino vyrą bėgioti, kai jam grėsė antsvoris.

Jis mėgsta keliauti, irkluoja, gamina „Königsberger Klopse“ – „Karaliaučiaus kukulius“ – ir ilgai miega. O.Scholzas domisi literatūra, kinu ir menu, lankosi parodose. Kai dėl koronaviruso pandemijos buvo uždaryti kino teatrai, interneto platformose jis žiūrėjo naujausius filmus.

Socialdemokratų lyderis gali taip kompetentingai kalbėti apie rašytojų – austro Roberto Musilo bei tėvynainių Thomo ir Heinricho Mannų kūrybą, kaip neįstengtų joks kitas politikas.

O.Scholzo garaže stovi BMW X1 su dyzeliniu 177 AG varikliu, žinoma, raudonas – Socialdemokratų partijos spalvos. Jis mėgsta greitį, bet pastaraisiais metais būdamas Vokietijos finansų ministru to daryti nebegalėjo saugumo sumetimais.

Gal daugiau apie O.Scholzą gali papasakoti jo aplinkos žmonės? To tikrai negalima tikėtis.

Politiko žmona Brandenburgo žemės švietimo ministrė 60-metė B.Ernst apie savo vyrą nekalba.

Kaip ir jo senas bičiulis Andreas. Su juo Hamburge studentas O.Scholzas drauge gyveno keturių kambarių bute.

Tylos siena atsitvėrę politiko broliai Jensas ir Ingo – garsus medikas ir informacinių technologijų verslininkas. Jie ir Olafas pasižadėjo vienas apie kitą nekalbėti. Privatūs reikalai neturėtų tapti politinio piktnaudžiavimo įrankiu.

O.Scholzo tėvai, jau daugelį metų išsiskyrę, taip pat laikosi nuošaliai.

Prakalbo mokytoja

Laimė, kad Hamburgo rytinėje dalyje įsikūrusios pradinės mokyklos, kurią lankė būsimasis politikas, mokytoja dar buvo jauna: O.Scholzo klasę mokė trečiąją dešimtį įpusėjusi Annegret Raulfs, dirbusi vos antrus metus.

Pirmieji mokiniai prisimenami ir po ilgo laiko. Mokytoja O.Scholzą įsidėmėjo ypač gerai – apkūnus, dažnai susimąstęs vaikas, iš fizinio lavinimo pamokų gaudavęs trejetus.

„Kad jis taip pasikeis, išsiugdys ambicijas ir tikslo svarbos supratimą, anuomet negalėjau tikėtis“, – sakė A.Raulfs.

Scholzų šeima gyveno šiaurės rytinėje Hamburgo miesto dalyje, kuri dabar būtų vadinama probleminiu rajonu, nes aplink – socialiniai būstai. Motina – namų šeimininkė, tėvas – kojinių prekės ženklo „Falke“ atstovas.

„Žiūrėdamas į vaiką suprasdavai, ar jis sveikai pusryčiavo.

Apie Olafą galėjai spręsti ir iš jo drabužių, manierų, kalbos“, – sakė A.Raulfs.

Kai vieną pirmadienio rytą Olafas sunkiai priėjo prie jos stalo, A.Raulfs paklausė, kas yra. Nelaimingas atsitikimas greitkelyje, pasakojo berniukas, grįžtant iš vienos nuolatinių jo šeimos išvykų prie Baltijos jūros.

„Į mūsų automobilį trenkėsi danielius“, – pasakė Olafas.

Danielius. Ne tiesiog stirna, o konkrečiai – danielius!

Būdamas vaikas Olafas jau šiek tiek panašėjo į suaugusį Olafą.

Praėjus daugiau nei pusei amžiaus dabar jis yra tas žmogus, su kuriuo siejamos didžiausios Socialdemokratų partijos viltys.

Atlaiko sunkius iššūkius

Tiesa, mažiau nei prieš porą metų O.Scholzą dar lydėjo partijos kolegų pašaipos, kai jie džiūgavo dėl jo pralaimėjimo socialdemokratų lyderio rinkimuose. Kas jam tada pakišo koją?

Gal ir tai, kad būdamas Hamburgo meru buvo griežtai kritikuojamas už netinkamą smurto persmelktų protestų valdymą? Jie kilo per 2017 m. surengtą G-20 viršūnių susitikimą, kai mieste įsivyravo nevaldoma sumaištis. Į gatves išėję protestuotojai siaubė legendinį Hamburgo centrą.

Per susirėmimus buvo sužeista šimtai policijos pareigūnų.

Tada O.Scholzas sulaukė priekaištų dėl nepakankamai įvertintos galimos demonstracijų grėsmės ir prasto pasirengimo joms.

Vis dėlto kritikos laviną merui pavyko atlaikyti, nes iš dalies jį pridengė net A.Merkel.

O 2020-ųjų pradžioje koronaviruso pandemijai išplitus po Europą išmušė O.Scholzo valanda.

„Tai bus bazuka (prieštankinis granatsvaidis. – Red.)“, – pasakė socialdemokratų politikas, tų metų kovą pristatydamas savo parengtą krizės valdymo planą.

Finansų ministro O.Scholzo iniciatyva buvo pradėtos taikyti dosnios koronaviruso kompensacijų programos įmonėms, darbuotojams ir visiems kitiems, praradusiems pajamas, nes per pandemiją teko karantinuotis.

O.Scholzas nėra plačiai žinoma figūra užsienyje.

Bet jis sako: jei taps kancleriu, tikslas bus sukurti stipresnę ir labiau suverenią Europos Sąjungą ir dirbti siekiant išlaikyti gerus santykius su JAV.

Socialdemokratų pergalė Bundestago rinkimuose praėjusį sekmadienį savaime negarantuoja O.Scholzui kanclerio posto. Bet jo pozicijos tvirčiausios derybose dėl koalicinės vyriausybės su trečiąją vietą užėmusia Žaliųjų partija (14,8 proc.) ir ketvirtoje pozicijoje atsidūrusia liberalia Laisvąja demokratų partija (11,5 proc.).

Derybos dėl valdančiosios koalicijos tik prasideda, bet vokiečiai jau stebisi. Per spaudos konferenciją į kelis klausimus O.Scholzas atsakė angliškai. Vokietijoje viešai kalbėti ne gimtąja kalba neįprasta.

Iš kur šis žmogus semiasi tvirto pasitikėjimo savimi? Mįslė? Gal net neįmenama.

O.Scholzas užsitarnavo kruopštaus, patikimo ir labai ambicingo žmogaus reputaciją. Dirbdamas A.Merkel vadovaujamoje vyriausybėje jis palaikė glaudžius ryšius su kanclere ir netgi siekė įsitvirtinti kaip tikrasis jos politikos tęstinumo kandidatas, nors ir priklauso kitai partijai.

Dėl savo manieros kalbėti lyg automatas Šolcomatu („Scholzomat“) pravardžiuojamas O.Scholzas Vokietijos parlamento rinkimuose tarp konkurentų neišsiskyrė charizma.

Tačiau kitaip nei du pagrindiniai jo varžovai konservatorius Arminas Laschetas ir žaliųjų lyderė Annalena Baerbock šis politikas rinkimų kampanijos metu išvengia neapdairių komunikacijos ir įvaizdžio klaidų.

Apie meilę ir vaikus

Ką O.Scholzui reiškia meilė?

„Meilė tarp dviejų žmonių – kažkas labai ypatingo. Manau, kad šis jausmas svarbiausias ir turi pirmenybę prieš visa kita, įskaitant ir viešąsias pareigas. Be savo žmonos būčiau kitoks žmogus“, – sako politikas.

Kada jis susipažino su savo būsimąja?

„Iki mano 25-ojo gimtadienio tapome pora. Iš tolo dėl jos džiūvau jau seniai“, – yra prisipažinęs politikas.

O.Scholzas anksti priėmė griežtą sprendimą: jokių vaikų!

Vaikams reikia laiko, o šito gero retai turi du žmonės, susieję savo gyvenimą su politika. B.Ernst ir O.Scholzas sudarė sandorį: ji dirba Hamburge, jis – Socialdemokratų partijai.

1997-aisiais B.Ernst tapo Hamburgo žemės parlamento nare, O.Scholzas po metų ėmė posėdžiauti Bundestage. Tuomet prasidėjo ilgas jo kelionių iš darbo ir atgal metas.

Socialdemokratų partijos generalinis sekretorius O.Scholzas darbo dienomis vakare dažnai dar traukiniu iš Berlyno važiuodavo į Hamburgą, kad su žmona nueitų į vėlyvą spektaklį. Anksti rytą sugrįždavo į sostinę.

B.Ernst ir O.Scholzo šeimai iššūkiu tapo 2011-ųjų Hamburgo mero rinkimai, kai „negaluojantys“ miesto socialdemokratai pasirinko gelbėtoju O.Scholzą ir jis nenuvylė.

Jei Hamburgo mero kėdę būtų užėmęs kas nors kitas, jo sutuoktinė B.Ernst galėjo tapti bent Švietimo skyriaus vadove. Bet tai buvo neįmanoma, kai miesto vadovu išrinko jos vyrą.

B.Ernst teko išvykti: pradžioje į Berlyną, po to – į Šlėzvigo-Holšteino žemės sostinę Kylį dirbti regiono švietimo ministre ir galiausiai – į Brandenburgo žemę.

Galima būtų sakyti, kad didžiausia B.Ernst karjeros kliūtis bent jau kartkartėmis buvo O.Scholzas. Skausminga patirtis.

Įkarštį pakeitė patirtis

Jau 3 metai B.Ernst ir O.Scholzas gyvena Potsdame. Po dviejų dešimtmečių – vėl kartu viename mieste. Šalia teka Havelo upė.

Vanduo O.Scholzui primena mylimą Hamburgą, kur Altonos Altštato rajone esančiame bute vis dar saugomos visos senos jo knygos. Iš išorės pro langus gerai matyti viršuje ant lentynos surikiuoti Karlo Marxo raštų tomai.

Juk 1975-aisiais O.Scholzas susiejo gyvenimą su socialdemokratais, kad padėtų, kaip sako, įveikti kapitalistinę ekonomiką. Bet dabar politikas juokiasi iš kraštutinai ryžtingų jaunystės siekių.

1997 m. B.Ernst ir O.Scholzas įkopė į Kilimandžaro kalną Tanzanijoje. 5895 m aukščio, bet ne 8000 m – su kopimu į tokią viršukalnę garsus Vokietijos politikas Joschka Fischeris palygino kanclerio postą.

„Svarbiausias žodis, kuris išliko atmintyje iš to žygio, yra svahilių kalba sakomas „pole, pole“ – lėtai, lėtai“, – sakė O.Scholzas.

Lėtai, lėtai socialdemokratų politikas priartėjo prie 8000 metrų aukščio.

Partijų populiarumas – jau kitoks

Paskelbus rinkimų į Vokietijos parlamentą rezultatus politinių judėjimų gautų balsų skaičių galima palyginti su 2017 m. rinkimais.

Socialdemokratų partija

2017 m. – 20,5 proc. 2021 m. – 25,7 proc.

Krikščionių demokratų sąjungos ir Krikščionių socialinės sąjungos blokas

2017 m. – 32,9 proc. 2021 m. – 24,1 proc.

Žaliųjų partija

2017 m. – 8,9 proc. 2021 m. – 14,8 proc.

Laisvoji demokratų partija

2017 m. – 10,7 proc. 2021 m. – 11,5 proc.

„Alternatyva Vokietijai“

2017 m. – 12,6 proc. 2021 m. – 10,3 proc.

„Die Linke“

2017 m. – 9,2 proc. 2021 m. – 4,9 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.