Prabangūs kurortai siūlo naujas patirtis: keliones į savo sąmonę užtikrins magiškų grybų kokteiliais

Galbūt norėtumėte atgauti jėgas stovykloje „viskas įskaičiuota“, kur į kainą įeina ne tik maistas ar gėrimai, bet ir haliucinogeniniai grybai? Tampa vis populiariau atšviežinti galvą ir sąmonę per psichodelines patirtis ekspertų priežiūroje prabangiuose kurortuose.

Ieškantys naujų patirčių kviečiami į stovyklas nuostabioje aplinkoje. Prižiūrimi žinovų, siūlančių dvasinį gydymą, svečiai išgyvena psichodelines patirtis.<br>„123rf.com“ ir „Silowellness.com“ nuotr.
Ieškantys naujų patirčių kviečiami į stovyklas nuostabioje aplinkoje. Prižiūrimi žinovų, siūlančių dvasinį gydymą, svečiai išgyvena psichodelines patirtis.<br>„123rf.com“ ir „Silowellness.com“ nuotr.
Ieškantys naujų patirčių kviečiami į stovyklas nuostabioje aplinkoje. Prižiūrimi žinovų, siūlančių dvasinį gydymą, svečiai išgyvena psichodelines patirtis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ieškantys naujų patirčių kviečiami į stovyklas nuostabioje aplinkoje. Prižiūrimi žinovų, siūlančių dvasinį gydymą, svečiai išgyvena psichodelines patirtis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ieškantys naujų patirčių kviečiami į stovyklas nuostabioje aplinkoje. Prižiūrimi žinovų, siūlančių dvasinį gydymą, svečiai išgyvena psichodelines patirtis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Ieškantys naujų patirčių kviečiami į stovyklas nuostabioje aplinkoje. Prižiūrimi žinovų, siūlančių dvasinį gydymą, svečiai išgyvena psichodelines patirtis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 12, 2021, 10:07 PM

Alisa Bigham ieškojo būdo viską pradėti iš naujo.

Ji buvo ką tik nutraukusi 47 metus trukusią santuoką ir bandė suvokti save naują, gyvenančią be partnerio.

„Galvoje vis sukosi mintis, kad turiu išvažiuoti nuošaliai ir nuo visko atsitraukti.

Tikslas buvo vienas – perkrauti savo pačios asmenybės supratimą. Norėjosi ko nors, kas reikštų didžiulį virsmą“, – pasakojo 64 metų A.Bigham.

Užteko vieno bandymo

Perskaičiusi garsaus amerikiečių žurnalisto Michaelo Pollano knygą „Kaip pakeisti protą“, kurioje jis aprašo savo pažintį ir tyrimus apie psichodelikus bei jų gydomąsias savybes, amerikietė panoro pati išbandyti šiuos dalykus.

Jai nereikėjo tai daryti slapta ar nelegaliai. Užteko užsisakyti vietą „Silo Wellness“ stovykloje – vadinamajame retrite, kuris rengiamas Montego Bėjaus kurorte Jamaikoje.

Moterį viliojo naktinės ceremonijos, per kurias dalyviai vartoja psilocibino grybus (magiškųjų grybų aktyvusis ingredientas) ir, vedami vietos kultūrinių-religinių mokytojų rastafarių, pasileidžia į transcendentines keliones. Čia galima patirti vizijas ir neįtikėtinus sąmonės ir emocijų pakitimus.

Šių grybų skonis būna kartus, tarsi juodžemio. A.Bigham bei kitiems pageidaujantiems prie grybų buvo pasiūlyta ir medaus. Užteko pirmojo bandymo, ir moteris pasijuto giliai, iš pagrindų pasikeitusi.

„Tarytum būčiau atradusi savo slaptą supergalią“, – prisipažino A.Bigham.

Tokia patirtis tampa vis labiau įprasta. Aukščiausios klasės vadinamieji retritai kviečia į nuostabią gamtą ir prašmatnius kambarius, siūlo išskirtinai paruoštą maistą. Prižiūrimi žinovų, siūlančių dvasinį gydymą, svečiai išgyvena psichodelines patirtis ir metafizinį savęs ieškojimą.

Bendrinėje kalboje tokios patirtys vadinamos „trips“, lietuviškai – kelionėmis.

Bet dauguma praktikuojančiųjų pirmenybę teikia žodžiui „journey“, o tai taip pat reiškia kelionę, tačiau nebūtinai su grįžimu į pirminį tašką.

Siūlo ir verslo lyderiams

Apsilankymas Kosta Rikoje, Nikojos įlankos pakrantėje, įsikūrusiame „Soltara Healing Center“ kainuoja nuo 2200 iki 8000 eurų. Kaina priklauso nuo kambario tipo ir laikotarpio, kuris gali trukti nuo 5 iki 12 naktų.

Retrito tvarkaraštyje pagrindinė veikla yra ne plaukiojimo su vamzdeliu ekskursija ar vakarėlis su tropiniais kokteiliais, o Šipibų dvasios gydytojų vedama ajahuaskos ceremonija (Amazonijos indėnų haliucinogeninis gėrimas, gaminamas iš psichoaktyviųjų savybių turinčių augalų. – Red.).

Tačiau nereikia keliauti į Centrinę Ameriką, kad patirtum „kelionę“ pakitusios sąmonės būsenomis.

Kanados mieste Vankuveryje haliucinogeninių grybų siūloma net korporatyviniame pasaulyje.

Gary Loganas ir Robertas Groveris 2018-aisiais įkūrė įmonę „Journeymen Collective“ ir sako, kad jų tikslas – pasirūpinti savo klientų gerove.

Šie vyrai veda ceremonijas, kuriose į gurmanišką šokoladą įmaišo 2–5 gramus psichoaktyviųjų savybių turinčių grybų ir taip stengiasi padėti verslo lyderiams bei įmonėms vadovaujančioms komandoms pajusti savo kompanijų ir verslo platesnę prasmę visatoje.

„Mes norime jus liūliuoti, puoselėti, vesti per šį procesą, – kalbėjo G.Loganas. – Norime, kad žmonės atsipalaiduotų ir atsiduotų grybų poveikiui nesijaudindami, ar ant veido neužlipo tarantulas.“

Retrito Jamaikoje „Silo Wellness“ vadovas Douglas Gordonas sakė, kad čia viskas atitinka besikeičiantį prabangos supratimą.

„Tikra prabanga nebūtinai reiškia kostiumą ir kaklaraištį, o galimybę į vakarienę ateiti su įspirtukėmis. Svarbiausia – autentiška patirtis.

Tarkim, o gal vakarienės eikime į gretimoje gatvėje esančią vietelę, kuri gamina nuostabią „džerk“ (tradicinis padažas Jamaikoje. – Red.) vištieną?

Mes norime pritraukti tokius žmones, kurie jaučia patirčių vertę“, – sakė D.Gordonas.

Išbandė net garsi aktorė

Pastaraisiais metais viešas požiūris į psichodelikus smarkiai pasikeitė.

Angliškai kalbančiose šalyse tai vadinama „shroom boom“ – „grybų sprogimas“. Staiga į juos pradėta žiūrėti ne kaip į narkotikus, o kaip į gydomųjų savybių turinčias medžiagas.

2018-aisiais išleistoje M.Pollano knygoje publikuotas išsamus tyrimas, kuris parodė, kaip potrauminio streso sindromą, depresiją ir priklausomybes gali slopinti LSD, psilocibinas ir DMT (ajahuaskos aktyvusis ingredientas).

Metais anksčiau Izraelio rašytoja Ayelet Waldman išleido knygą „Tikrai gera diena“, kurioje aprašė visus kasdienio itin mažų LSD dozių vartojimo teigiamus poveikius.

Pernai „Netflix“ pasirodė dokumentinis serialas su Holivudo žvaigžde Gwyneth Paltrow „The Goop Lab“, kuriame ji su savo komanda skrenda į Jamaiką ir dalyvauja psichodelinėje gydymo sesijoje.

Rezultatas – daug juoko, ašarų ir raitymosi ant grindų.

Garsusis amerikiečių tinklalaidininkas Joe Roganas taip pat yra aktyvus ajahuaskos gynėjas.

Akivaizdu, kad visa tai reiškia ir pelną.

„Data Bridge Market Research“ duomenimis, psichodelikų rinka turėtų išaugti kelis kartus – nuo 3,8 mlrd. JAV dolerių (3,3 mlrd. eurų) praėjusiais metais iki 10,7 mlrd. dolerių (9,2 mlrd. eurų) 2027-aisiais.

Visa tai su dideliu susidomėjimu stebi kelionių organizatoriai.

„Sveikatingumo rinka nenustoja augusi ir vaidina vis svarbesnį vaidmenį vartotojų popandeminiame gyvenime, – sakė Joe McDonnellas iš tendencijų prognozių įmonės WGSN. – Pagrindinis žmonių prioritetas – likti sveikiems tiek psichologiškai, tiek fiziškai.“

2020 metų lapkritį paskelbta „Research and Markets“ studija visą sveikatingumo turizmo industriją vertino 735,8 mlrd. dolerių (635,7 mlrd. eurų).

Agentūra prognozavo, kad iki 2027-ųjų ši verslo kryptis išaugs iki 1,2 trilijono dolerių (1,04 trln. eurų).

Patogumas irgi svarbu

Kosta Rikos gydomasis centras „Soltara“ neturi visų penkių žvaigždučių viešbučio malonumų, bet kambariai čia erdvūs ir minimalistiškai patogūs, maistas paruoštas su mintimi, o baseinas – dangaus mėlynės spalvos.

Galbūt tokie malonumai atrodo nesuderinami su dvasiniais ieškojimais, tačiau tam yra priežasčių.

Viena „Soltara“ įkūrėjų ir vadovių Melissa Stangl pasakojo, kad anksčiau ji dirbo visiškai plikame retrite džiunglių užkampyje Peru.

Bet tai reiškė, kad iki ten atkeliaudavo tik nuotykių ieškotojai, turistaujantys su savo didelėmis kuprinėmis.

Todėl „Soltara“ centro atidarymui 2018-aisiais buvo pasirinkta gerokai labiau turizmą išvysčiusi Kosta Rika, kur apgyvendinimas elegantiškesnis ir tinka didesniam potencialių klientų ratui.

„Šis darbas gali sukelti nepatogumų“, – apie ajahuaskos ceremonijas sakė M.Stangl.

Vartojantys gėrimą neretai gali, pavyzdžiui, apsivemti.

„Itin svarbu svečiams sudaryti tokias patogias sąlygas, kad jiems nereikėtų jaudintis dėl pavojų tolimame džiunglių užkampyje, – kalbėjo M.Stangl. – Pastebėjome, kad kai žmonės atsipalaiduoja, jiems lengviau atsiverti ir patirti gydomąjį medžiagų poveikį.“

D.Gordonas prižiūri stovyklą „Silo Wellness“ Jamaikoje, kur kiekviena sesija pritaikyta kiekvienam asmeniškai.

Vidutinė tokio malonumo kaina – 3995 doleriai (3450 eurų) žmogui arba 6400 dolerių (5530 eurų) porai.

Viskas vyksta vietos vilose arba kitose aukščiausios klasės apgyvendinimo vietose.

D.Gordonas pastebėjo, kad pasiūlius idealiausias sąlygas klientams lengviau priimti sukrečiančius ir dažnai varginančius patirties su haliucinogeniniais grybais aspektus: „Siekiame pusiausvyros tarp serviso, maisto ir aplinkos kokybės.“

Įvadiniuose ritualuose žmonės dažniausiai išgvildena savo tikslus, o po visko būna integracinės pratybos, kurios turi padėti suvokti tai, kas buvo patirta, įtraukti naujų įžvalgų į kasdienybę.

Tokių vietų dar mažai

Žinoma, nepaisant augančio susidomėjimo, psichodelinės medžiagos yra nelegalios didžiojoje pasaulio dalyje, todėl ši sveikatingumo rinkos niša negali plėstis, kiek norėtų.

Šiuo metu pagrindinės vietos, kur įstatymai, susiję su psichoaktyviosiomis substancijomis, liberalūs, yra Jamaika ir Nyderlandai.

Tačiau atsiranda vis daugiau galimybių ir Kanadoje, Meksikoje bei JAV.

„The Sacred House of Eden“ organizuoja retritus savo būstinėje Denveryje. Šis Kolorado valstijos miestas yra pirmasis Jungtinėse Valstijose, kuriame psilocibino grybai buvo dekriminalizuoti.

„Po dvejų metų streso izoliacijoje žmonės bando atrasti vidinę pusiausvyrą, todėl holistinis požiūris į gydymą, kai derinama psichodelinė patirtis ir tradicinės, tarkim, jogos, terapijos, itin populiarėja“, – sakė tendencijų prognozių įmonės atstovas J.McDonnellas.

Parengta pagal „Bloomberg“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.