Įkalinti kančioje italai siekia teisės mirti: „Mano dienos yra persmelktos kančios ir nevilties“

Italijoje kelią skinasi pasiūlymas įteisinti eutanaziją. Lapkritį priimtas istorinis sprendimas – pirmą kartą leista pasirinkti mirtį 10 metų visiškai paralyžiuotam italui, o daugiau nei milijonas žmonių parašais parėmė referendumo dėl eutanazijos legalizavimo idėją.

Referendumo dėl eutanazijos įteisinimo Italijoje organizatoriai greitai surinko daugiau kaip milijoną palaikymo parašų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr. 
Referendumo dėl eutanazijos įteisinimo Italijoje organizatoriai greitai surinko daugiau kaip milijoną palaikymo parašų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr. 
Referendumo dėl eutanazijos įteisinimo Italijoje organizatoriai greitai surinko daugiau kaip milijoną palaikymo parašų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Referendumo dėl eutanazijos įteisinimo Italijoje organizatoriai greitai surinko daugiau kaip milijoną palaikymo parašų.<br>Nuotr. iš LR archyvo
 Eutanazijos kapsulė.<br>Nuotr. iš LR archyvo
 Eutanazijos kapsulė.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Dec 19, 2021, 11:16 PM

Manoma, kad visuotinis balsavimas dėl eutanazijos Italijoje galėtų būti surengtas jau kitų metų pavasarį.

Iniciatyvos autoriai „Lietuvos rytui“ kalbėjo, kad žmonės privalo turėti galimybę patys pasirinkti, kada sustabdyti nepakeliamas kančias ir oriai mirti.

Esą Italijoje jau ir taip egzistuoja nelegali eutanazija, o kai kurie sunkūs ligoniai už savo lėšas renkasi vykti į kaimyninės Šveicarijos klinikas, kur eutanazijos procedūros atliekamos oficialiai.

Suteikė palengvėjimą

Siūlymai įteisinti eutanaziją – arba savižudybę su pagalba – katalikiškoje Italijoje ilgai buvo tabu.

Tačiau pastarųjų mėnesių įvykiai eutanazijos šalininkams suteikė vilties, kad Italija gali prisijungti prie nedidelio būrelio Europos šalių, kuriose eutanazija jau įteisinta.

Pirmas žingsnis to link – neseniai priimtas sprendimas, kuriuo leista įvykdyti savižudybę su pagalba mirties laukiančiam 43 metų Mario (vardas netikras. – Red.).

Markės regiono Bioetikos komitetas tokį leidimą davė, nes dešimtmetį nuo pečių iki pėdų paralyžiuoto vyro būklė atitiko visus būtinus reikalavimus: jo patologija neišgydoma, kančia įvertinta kaip nepakeliama, vyrui taikomi gyvybiškai svarbūs gydymo būdai, be to, jis gali suprasti ir išreikšti savo valią.

„Jis visiškai pajėgus priimti laisvus ir sąmoningus sprendimus net ir šiomis egzistuoti leidžiančiomis sunkios ligos ir kančios sąlygomis. Jo prašymas buvo išreikštas aiškiai ir pakartotas kelis kartus per pakankamą laiko tarpą“, – rašoma sprendime.

Po nelaimingo atsitikimo kelyje į nepakeliamas kančias paniręs buvęs sunkvežimio vairuotojas Mario turėtų tapti pirmuoju žmogumi Italijoje, kuriam bus leista pasirinkti mirtį padedant medikams.

Nors kol kas diskutuojama, kokie vaistai vyrui galėtų būti suleisti ir kaip turėtų būti atlikta ši daugybę etinių ginčų kelianti procedūra, Mario sakė, kad žinia apie suteiktą galimybę nutraukti kančias jam suteikė didžiulį palengvėjimą.

„Esu pavargęs ir noriu būti laisvas rinkdamasis, kokia turi būti mano gyvenimo pabaiga. Niekas man negali pasakyti, kad kenčiu nepakankamai stipriai, kad turiu toliau gyventi tokiomis sąlygomis, ir taip pasmerkti mane amžinoms kančioms“, – vaizdo žinutėje kalbėjo italas ir pabrėžė, kad jau daug metų gyvena lyg įkalintas savame kūne.

Vyksta į Šveicariją

Prie lovos prikaustytas Mario dėl savo pasirinkimo neabejoja. Jis net buvo gavęs leidimą vykti į Šveicariją, kur galėtų pasitikti mirtį.

Kaimyninės šalies privačios klinikos, legaliai atliekančios eutanazijos procedūras, yra sulaukusios ne vieno panašaus paciento iš Italijos, kuriam gyvenimo našta tapo per sunki.

Tokią gyvenimo pabaigą pasirinko ir po automobilio avarijos likęs paralyžiuotas ir aklas didžėjus Fabiano Antoniani, vadintas tiesiog DJ Fabo.

Prieš ketverius metus nesulaukęs teisės mirti Italijoje jis išvyko į Šveicariją, kur po išsamių medikų ir psichologų konsultacijų, reikalingų paciento valiai patvirtinti, pats sukando mygtuką, leidžiantį tekėti mirtinai vaistų dozei.

Tuomet italas sakė, kad pasirinko ne mirtį, o laisvę, nes nebegalėjo ilgiau būti įkalintas savo sužalotame kūne.

„Mano dienos yra persmelktos kančios ir nevilties, nes nebematau gyvenimo prasmės. Esu tvirtai apsisprendęs, manau, kad tokiam žmogui, kokiu tapau, oriau yra užbaigti šią agoniją“, – rašė F.Antoniani viešame laiške Italijos prezidentui Sergio Mattarellai prašydamas įteisinti eutanazijos procedūrą.

Parašų – gerokai daugiau

Ši daug diskusijų ir įtampos kelianti tema Italijoje pastaruoju metu nekart atsidūrė dėmesio centre.

Eutanazijos legalizavimo šalininkai siūlo šalyje rengti referendumą, kad savo nuomonę galėtų išsakyti patys piliečiai. Organizatoriams nesunkiai pavyko surinkti net 1 mln. 200 tūkst. tam pritariančių italų parašų, kai referendumui organizuoti pakanka ir pusės milijono.

Parašai jau pateikti atsakingoms institucijoms, o Konstitucinis teismas artimiausią mėnesį nuspręs, ar referendumas priimtinas konstituciniu lygmeniu. Jei teismo išvada bus teigiama, Italijos vyriausybė tautos balsavimą turėtų sušaukti jau pirmąjį kitų metų pusmetį.

Dėl eutanazijos įteisinimo Italijoje ne vienus metus kovojantis aktyvistas, referendumo iniciatorius Marco Cappato „Lietuvos rytui“ sakė, jog tai didelis žingsnis, rodantis, kad šis klausimas aktualus daugeliui.

„Tai svarbus ilgos kelionės etapas. 1 239 000 Italijos piliečių prašo, kad tautai būtų leista apsispręsti dėl eutanazijos, nes matome, kad politikai šiuo klausimu nedaro nieko.

Mano nuomone, tai puiki galimybė visiems pareikšti savo nuomonę, nesvarbu, kokia ji būtų. Partijos iki šiol yra paralyžiuotos. Praėjo aštuoneri metai, kai savo iniciatyva surinkę parašus pateikėme įstatymo projektą, tačiau politikai nesugebėjo jam aptarti skirti nė minutės. Tikrai tikiu, kad be referendumo šis klausimas nepajudėtų“, – pabrėžė M.Cappato.

Stojo prieš teismą

Legalizuoti eutanaziją siūlantis italų aktyvistas prieš ketverius metus į privačią Šveicarijos kliniką asmeniškai palydėjo mirtį pasirinkusį DJ Fabo. Dėl to vėliau jam teko stoti prieš teismą.

Tačiau bylą išnagrinėję teisėjai atmetė visus kaltinimus dėl padėjimo nusižudyti, pagalbininką visiškai išteisino ir pabrėžė, kad jis nepadarė jokio nusikaltimo.

M.Cappato sakė, jog toks sprendimas buvo tam tikras perversmas, leidęs jam tęsti kovą dėl eutanazijos įteisinimo įstatymiškai, kad gyvenimo kančias nutraukti norintiems italams nebereikėtų vykti į Šveicarijos klinikas. Vyras neslepia, kad DJ Fabo istorija sukrėtė visus, tačiau ji – ne vienintelė.

„DJ Fabo pavadino savo gyvenimą skausmo pragaru. Sakė, kad gyvenime jam svarbiau kokybė, o ne kiekybė.

Jis iki paskutinės minutės juokavo ir nerimavo dėl savo draugų. Paprašė jų visada prisisegti saugos diržus automobilyje, nes tapo aklas ir paralyžiuotas po automobilio avarijos, – pasakojo M.Cappato. – Kiekvienais metais iš Italijos į Šveicariją mirti vyksta dešimtys žmonių. Italijos valstybė apsimeta to nepastebinti.

Mano atveju teismo byla buvo pradėta tik todėl, kad aš pats prisistačiau teisėsaugai, taip išreikšdamas savo pilietinį nepaklusnumą. Kitaip jie ir toliau būtų sukę galvą į kitą pusę.“

Aktyvisto teigimu, sutvarkyti teisinę bazę būtina, nes Italijoje egzistuoja ir nelegali eutanazija. Realus jos mastas nežinomas, bet tokia praktika kelia daug pavojų.

Iškalbingi ir Statistikos departamento duomenys, atskleidžiantys, kad Italijoje per metus registruojama daugiau nei 1000 sunkiomis ligomis sergančių žmonių savižudybių.

„Visame pasaulyje gerai žinomas italų onkologas profesorius Umberto Veronesi kalbėjo apie tokią paplitusią realybę, kurios tikslių skaičių, akivaizdu, nėra. Nežinome, kiek medikų sutinka pagreitinti pacientų mirtį tokiu būdu, kuris yra ant teisėtumo ribos.

Bet mes žinome apie šimtus sergančių žmonių savižudybių kasmet. Nelegalumas reiškia kontrolės nebuvimą, o tai atveria kelią visų rūšių piktnaudžiavimui“, – pabrėžė referendumo už eutanazijos įteisinimą iniciatorius.

Bažnyčia prieštarauja

„Laisvi iki pat pabaigos“ – toks yra šio referendumo šūkis. Pasak jo šalinininkų, kiekvienas turi turėti pasakyti teisę „basta“ (išvertus iš italų k. „gana“), kai kančia tampa nepakeliamai didelė.

Bet griežtai referendumo iniciatyvą sukritikavę Vatikano atstovai sako, kad eutanazija ar savižudybė su medikų pagalba suteikia ne laisvę, o tik jos iliuziją, sumenkindama gyvybės vertę, kuri turi būti ginama iki paskutinio kiekvieno žmogaus atodūsio.

„Ką gi reiškia laisvė? Tai nebūtų jokia laisvė, o tik bet kokios laisvės slopinimas, nes pasirenkama mirtis, ne gyvybė. Tai visų pralaimėjimas. Leisti žmogui mirti, net jeigu jis sunkiai serga sunkia liga, yra pralaimėjimas, nes gyvybė visada šventa.

Bažnyčia mano, jog privalo skleisti galutinį, nekvestionuojamą mokymą, kad eutanazija yra nusikaltimas žmogaus gyvybei, nes šiuo veiksmu žmogus tiesiogiai pasirenka sukelti kito nekalto žmogaus mirtį“, – dienraščiui „La Repubblica“ kalbėjo vyskupas Gianfranco Girotti.

„Įtikinamiausias mums atrodo palaikymo, palydėjimo kelias, kuris apima daug asmeninių poreikių net ir esant labai sudėtingoms aplinkybėms. Tokia yra paliatyviosios pagalbos logika“, – rašoma pareiškime, kurį išplatino Popiežiškoji gyvybės akademija.

Pabrėžiama, kad Bažnyčia nenuvertina sunkiai sergančiųjų patiriamo skausmo, tačiau baiminasi, jog bet kokia forma įteisinta eutanazija gali paskatinti žmones pasirinkti mirtį.

Katalikiškoji Italijos žiniasklaida įspėja, kad šalyse, įteisinusiose eutanaziją, tokių mirčių skaičius nuolat auga. Ją legalizavusi Italija esą rizikuotų turėti 30 tūkst. tokių mirčių per metus.

„Užtenka šių nuogų skaičių, kad ranka paliestume tokio reiškinio žiaurumą, nesvarbu, ar jis vadinamas eutanazija, ar vienu iš daugelio jo sinonimų: savanoriška asistuojama mirtimi, mirtimi padedant mediciniškai, racionalia savižudybe, savižudybe su pagalba, planuojama mirtimi, mirtimi pagal pageidavimą“, – apie galimas pasekmes rašė katalikiškas dienraštis „Avvenire“.

Vis dėlto eutanazijos legalizavimo šalininkai įsitikinę, kad Bažnyčios baimės nepagrįstos. Esą tarp pasirašiusiųjų iniciatyvą rengti referendumą yra daugybė tikinčiųjų, kurie mano, kad svarstant delikatų eutanazijos klausimą turi būtų išgirstas visų balsas, tarp jų ir įkalintųjų kančioje.

Sukūrė specialią eutanazijos kapsulę

Bendrovė „Exit International“ sukūrė specialų įrenginį eutanazijai atlikti – 3D spausdintuvu pagamintą kapsulę „Sarco“ (žodžio „sarcophage“ – „sarkofagas“ trumpinys). Planuojama, kad pirmieji nepagydomai sergantys klientai ja galės pasinaudoti jau kitąmet Šveicarijoje.

Kaip veiks „Sarco“ (nuotr.)? Gyvenimą nutraukti norintis žmogus turės atsakyti į daug klausimų. Dirbtinis intelektas pagal juos įvertins asmens psichologinę būseną ir galimybę žengti tokį žingsnį. Būtina įrodyti, kad pasitraukti iš gyvenimo nuspręsta laisva valia.

Kapsulė bus atgabenta į kliento pasirinktą vietą. Ligonis į „Sarco“ pateks su specialiai jam skirtu kodu, ten atsiguls ir turės atsakyti dar į keletą klausimų. Galiausiai liks nuspausti mygtuką, kuris pradės eutanazijos procesą.

„Sarco“ vidų užpildys azotas, deguonies koncentracija sumažės iki 1 proc. Nuo šio momento mirtis ištiks per maždaug 30 sek.: žmogus tiesiog neteks sąmonės, o po kelių akimirkų mirs. Įrenginio kūrėjai teigia, kad nebus jokio dusimo jausmo ar panikos – ligonis kvėpuos, tik jo organizmas negaus deguonies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.