A. Navalno dukra prisiminė siaubingus išgyvenimus: tapau beveik paranojikė

Darjai Navalnajai likimas pasiuntė rūstų išbandymą – būti Rusijos prezidento Vladimiro Putino nekenčiamiausio žmogaus dukra. Tačiau kalinčio Aleksejaus Navalno atžala iš Kremlių kritikuojančio tėvo yra paveldėjusi ir stiprybę, ir optimizmą.

D.Navalnaja gruodį Europos Parlamente atsiėmė kalinčiam jos tėvui skirtą A.Sacharovo premiją.<br> AP/Scanpix nuotr.
D.Navalnaja gruodį Europos Parlamente atsiėmė kalinčiam jos tėvui skirtą A.Sacharovo premiją.<br> AP/Scanpix nuotr.
D.Navalnaja gruodį Europos Parlamente atsiėmė kalinčiam jos tėvui skirtą A.Sacharovo premiją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
D.Navalnaja gruodį Europos Parlamente atsiėmė kalinčiam jos tėvui skirtą A.Sacharovo premiją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
D.Navalnaja gruodį Europos Parlamente atsiėmė kalinčiam jos tėvui skirtą A.Sacharovo premiją.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Navalnaja gruodį Europos Parlamente atsiėmė kalinčiam jos tėvui skirtą A.Sacharovo premiją.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Navalnų šeima: Aleksejus, žmona Julija, Darja ir Zacharas.<br>„Instagram“ nuotr.
Navalnų šeima: Aleksejus, žmona Julija, Darja ir Zacharas.<br>„Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 17, 2022, 7:03 AM

Kai D.Navalnaja sužinojo, kad yra kviečiama Strasbūre atsiimti 45-erių A.Navalnui skirtą Andrejaus Sacharovo premiją, ji tėvui nusiuntė du laiškus prašydama patarti, ką jai reikėtų pasakyti iš Europos Parlamento tribūnos.

„Rašiau jam: „Tu turi suprasti, kad tai yra Europos Parlamentas, o man tik 20 metų ir aš nesu pripratusi prie tokių dalykų.“

Jis atsakė: „Kalbėk iš visos širdies!“ – pasakojo D.Navalnaja. – Tai puikus patarimas, bet aš niekada nebuvau sakiusi rimtos kalbos parlamentarams, todėl man tai nebuvo pats geriausias atsakymas.“

Todėl D.Navalnaja parašė antrą laišką: „Kreipiausi į tėvą tokiais žodžiais: „Apsvarstykime šį klausimą punktas po punkto. Ką man derėtų sakyti ir ko ne? Štai mano kalba.“ Jis paskaitė ir pritarė“, – sakė D.Navalnaja.

Jauna moteris didžiuojasi, kad tėvas pasirinko būtent ją pernai gruodį atsiimti A.Sacharovo premiją.

Šį apdovanojimą Europos Parlamentas kasmet skiria išskirtinėms asmenybėms ar organizacijoms, kovojančioms už žmogaus laisves, prieš priespaudą, neteisybę, nepakantumą.

Vaikystės prisiminimai

„Gimiau normalioje šeimoje ir mano vaikystė buvo normali.

Kai man buvo dešimt metų, tėtį pirmą kartą sulaikė, ir tai buvo kažkas naujo.

Tačiau aš pasikalbėjau su tėvais ir supratau, kad net jei mes nepatinkame policijai, tėtis vis tiek elgiasi teisingai“, – prisiminė D.Navalnaja.

Paklausta, ar jų šeimoje vykdavo politinės diskusijos, D.Navalnaja atsakė, kad tai „ne visai taip“: „Tačiau vakarieniaudami mes iš tikrųjų aptardavome naujienas.

Man su broliu buvo smalsu sužinoti, prie kokių naujų vaizdo įrašų ir tyrimų jis dirba. Bet jis mums niekada to iš anksto neatskleisdavo.“

Pasak D.Navalnajos, ją neįtikėtinai traukė protesto akcijos, bet tėvas tam priešinosi: „Jis visada sakydavo: „Sulaikytas turėtų būti tiktai vienas iš Navalnų.

Tu lieki namie, kad man nereikėtų jaudintis, kurioje areštinėje tu esi, kol aš būnu uždarytas kitoje vietoje.“

Mergina pridūrė: „Aš – tėčio dukrytė, o mano brolis – mamos sūnelis.

Aš visada buvau panaši į savo tėvą. Kalbu ir judu kaip jis.

Mama dažnai man dėl to priekaištauja – ji nenorėjo, kad perimčiau jo manieras. Vis sakydavo, kad aš turėčiau būti moteriškesnė.“

Baimė dėl gyvybės

Koks pavojus gresia A.Navalnui, jo dukra pirmą kartą suprato 2017 metais, kai užpuolikai Kremliaus kritikui į veidą šliūkštelėjo briliantinės žalumos – po to prireikė akių operacijos.

„Tuomet suvokiau, jog Kremliaus žmonės pasirengę bet kam, kad tiktai jį sustabdytų“, – sakė D.Navalnaja.

Mergina dėl tėvų gyvybės ir sveikatos baiminosi labiau nei dėl savo pačios, nes mintis, kad kas nors galėtų užpulti vaikus, jai atrodė absurdiška.

D.Navalnaja pažymėjo, kad visuomet didžiavosi savo tėvu, nepaisydama baimės dėl jo gyvybės ir kylančios grėsmės kitiems šeimos nariams: „Jis nori geriausio savo šaliai. Jis nori, kad mano ir brolio ateitis Rusijoje būtų šviesi.“

Smogė netikėta žinia

2020-ųjų rugpjūtį D.Navalnaja sugrįžo namo iš Stanfordo universiteto JAV, kur studijavo nuo 2019 metų, ir pasimatė su tėvu prieš jo apnuodijimą.

Apnuodijimo dieną – rugpjūčio 20-ąją – ji pabudo anksti ryte su mintimi, kad tėvas netrukus sugrįš iš darbo kelionės Sibire. Buvo suplanuota šeimos vakarienė.

„Tačiau atsidariau „Twitter“ ir pamačiau daugybę pranešimų, kad kažkas nutiko lėktuve, A.Navalnas prarado sąmonę ir buvo paguldytas į ligoninę.

Puoliau į mamos kambarį norėdama pasakyti: „Skrisk ten, o aš liksiu čia su jaunesniuoju broliu Zacharu. Svarbiausia, kad tu būtum su tėčiu.“ Bet mama jau buvo ten išskubėjusi“, – pasakojo D.Navalnaja.

Darjai prireikė daug laiko, kol ryžosi papasakoti trylikamečiam broliui apie tėvo būklę: „Zacharas visą dieną žaidė „PlayStation“ džiaugdamasis, kad nėra mamos ir jis gali daryti ką panorėjęs.

Kažkuriuo momentu priėjau prie jo ir pasakiau: „Zacharai, tėtis ligoninėje. Mes tiksliai nežinome, kas atsitiko, bet jį apnuodijo.“ O Zacharas tiesiog toliau neatsitraukė nuo „PlayStation“.

Visko mokėsi iš naujo

Po apsinuodijimo dukra tėvą pirmąsyk išvydo rugsėjo pradžioje Berlyno klinikoje „Charite“.

„Su Zacharu atskridome iš Maskvos į Vokietiją.

Nuvažiavome į ligoninę. Atrodė kaip filme: įeini, o ten kažkas guli, žiūri į tave, šypsosi ir kalba, bet tada supranti – žmogus negali normaliai šnekėti ar mąstyti.

Paklausėme, kaip tėtis jaučiasi. Pasiūliau likti ir drauge pažiūrėti „Netflix“.

Bet jis neįstengė suregzti dviejų sakinių. Tai buvo baisu“, – prisiminė politiko dukra.

Tą akimirką ji nemanė, kad A.Navalnui pavyks greitai atsigauti: „Bet jis tai padarė. Tai mano tėvas, superherojus!“

Kai dukra lapkritį vėl aplankė A.Navalną, jis jau buvo padaręs didžiulę pažangą.

„Jis į telefoną atsisiuntė paprastus žaidimus, kad galėtų mankštinti protą. Pavyzdžiui, viktoriną apie šalis ir jų vėliavas.

Buvo įdomu stebėti, kaip suaugęs žmogus iš naujo mokosi, tarkim, vaikščioti. Jam teko perprogramuoti savo smegenis.

O kai tėtis grįžo į Maskvą (2021 metų sausio 17-ąją A.Navalnas atskrido iš Vokietijos į Rusiją ir iškart buvo suimtas. – Red.), man susidarė įspūdis, kad jis pasveikęs“, – kalbėjo D.Navalnaja.

Tapo kone paranoike

Politiko dukterį apstulbino informacija, kaip Rusijos Federalinė saugumo tarnyba kruopščiai rengė pasikėsinimą į jos tėvą ir galbūt į motiną.

„Man tai buvo pavojinga realybė. Ėmiau nuolat nerimauti ir tapau kone paranoike. Pradėjau visur matyti agentus. Svarsčiau: jei jie tokius dalykus išdarinėja Rusijoje, kas šiems žmonėms sutrukdys rasti tėvą Vokietijos ligoninėje ir užbaigti darbą?“ – sakė D.Navalnaja.

Ji negali suvokti tėvo nuodytojų elgesio.

 

„Tas faktas, jog jie aklai vykdo įsakymus nužudyti žmogų vien už tai, kad jis nesutinka su valdžios veiksmais, rodo, jog Vladimiras Putinas bijo mano tėvo ir mano tėvas kai ką daro teisingai! Tikrai bijau dėl jo gyvybės, bet kartu tai reiškia, kad jis tikrai elgiasi teisingai“, – pabrėžė D.Navalnaja.

Susitikimai kolonijoje

Nuo tada, kai 2021-ųjų vasarį A.Navalnas buvo išsiųstas į koloniją Vladimiro srityje atlikti pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės, duktė tėvą matė du kartus.

Pirmasis susitikimas įvyko iš karto po to, kai Kremliaus kritikas balandžio mėnesį nutraukė bado streiką.

„Jis atrodė kaip skeletas, aš be galo jaudinuosi. Bet mano tėtis visada buvo labai optimistas, mielas žmogus.

Jis kalbėjo kaip įprastai, tačiau vis tiek buvo akivaizdu, kad yra išsekęs“, – pasakojo D.Navalnaja.

Antrasis jų susitikimas įvyko pernai rugsėjį.

„Tėtis atrodė daug geriau, buvo matyti, kad pradėjo sportuoti. Be to, pirmaisiais mėnesiais kalėjime jis dažnai ginčydavosi su sargybiniais, o po bado streiko nusiramino ir nusprendė tapti minkštesnis – atrodė daug gyvesnis ir linksmesnis.

Tačiau mes jį aplankome retai, ir tai mane liūdina. Susitikimai trunka keturias valandas, o tada galvoju: kada pasimatysime kitą kartą?“ – kalbėjo D.Navalnaja.

Dukters akimis, buvimas kolonijoje jos tėvą pakeitė ne taip smarkiai kaip apsinuodijimas.

„Jis turi daug idėjų, ką galėtų nuveikti laisvėje, o kadangi dabar pats to negali, nuolatos man patarinėja, ką turėčiau daryti.

Atsakydama rašau: „Tėti, aš mokausi!“ – sakė D.Navalnaja.

Parengta pagal „Tvrain.ru“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.