Rusijoje siūloma palaidoti Leniną ir pašalinti kapines iš Raudonosios Aikštės

Naujieji metai Maskvoje prasidėjo senais ginčais: ar ne laikas žmoniškai palaidoti jau beveik 100 metų Raudonojoje aikštėje mauzoliejuje gulintį bolševikų vadą Vladimirą Leniną?

V. Lenino skulptūra Maskvoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Lenino skulptūra Maskvoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Raudonojoje aikštėje Maskvos centre palaidota daugiau kaip 400 žmonių.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Raudonojoje aikštėje Maskvos centre palaidota daugiau kaip 400 žmonių.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Feb 3, 2022, 6:15 AM

Šį kartą tokį pasiūlymą pateikė Valstybės Dūmos vicepirmininkas, Rusijos liberalų demokratų partijos atstovas Borisas Černyšovas.

Politiko manymu, iš Raudonosios aikštės verta iškelti ne tik V.Lenino mauzoliejų, bet ir visą nekropolį, kuriame dabar palaidota daugiau nei 400 asmenų. Dauguma kapaviečių yra specialios nišos Kremliaus sienoje, kuriose sudėtos urnos su pelenais.

B.Černyšovo teigimu, kapai aikštėje, kur verda miesto gyvenimas, yra šventvagystė ir pasityčiojimas iš ten palaidotų žmonių.

„Visa tai įmanoma, tačiau ne Raudonojoje aikštėje. Tai turėtų būti ne toje vietoje, kur išlieta čiuožykla ir yra prekybos pasažai, kur žmonės švenčia Naujuosius, vaikšto, atvyksta iš regionų“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis priminė, kad pats V.Leninas niekada neišreiškė noro po mirties būti rodomas kaip mumija.

„Esu tikras, kad jau seniai atėjo metas visų laikų ir tautų vadui, proletariato vadui – jiems visiems kartu – pagaliau atrasti ramybę su visais tam reikalingais atributais“, – pridūrė Dūmos vicepirmininkas.

Kremlius panašaus pasiūlymo, matyt, tikėjosi, nes gruodžio pabaigoje Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog V.Lenino palaikų perlaidojimo klausimas „nėra skubus“.

O Vladimiras Putinas dar 2019 m. pareiškė nuomonę, kad balzamuoto V.Lenino kūno neverta liesti.

„Bent jau kol yra, o pas mus tikrai yra labai daug žmonių, kurie su tuo sieja savo asmeninį gyvenimą, savo likimą“, – patikslino Rusijos prezidentas.

Tiesa, pats V.Putinas, matyt, nėra asmeninis bolševikų vado gerbėjas, nes tada dar pridūrė, kad V.Leninas – ne valstybės veikėjas, o revoliucionierius, kuris „padėjo bombą“ po SSRS pamatais federalizuojant buvusią Rusijos imperiją.

Kategoriškai prieš V.Lenino perlaidojimą pasisako Rusijos komunistai. Jie reikalauja, kad visas Raudonosios aikštės nekropolis išliktų nepaliestas, įskaitant 1917 m. brolišką kapavietę su tuo metu Maskvoje žuvusiais revoliucionieriais raudonarmiečiais, visų SSRS komunistų partijos vadų (įskaitant Josifą Staliną, bet išskyrus Nikitą Chruščiovą), sovietų kosmonautų ir kitų garsių ano meto žmonių kapus.

Bet dar 2013 m. netoli Maskvos, Mytyščiuose, buvo įkurtos Federalinės karo memorialinės kapinės, kuriose buvo paruošti specialūs kolumbariumai palaikams iš Raudonosios aikštės perkelti.

Tačiau Garbės nekropolyje prie Kremliaus sienos palaidotų asmenų artimųjų asociacijos pirmininkas Ivanas Bagramianas jau tada suskubo pareikšti, kad Raudonojoje aikštėje besiilsinčių žmonių palikuoniai kategoriškai nusiteikę prieš jų perlaidojimą bet kurioje kitoje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.