Šalis, kurios turguje pardavinėjamos ir svastikos, ir A. Hitlerio atvaizdas: nesustabdo ir priekaištai

Nusipirkti suvenyrų arba rūbų su nacių simbolika Europoje neįmanoma. Bet Tailande svastikos ir Adolfo Hitlerio atvaizdas nedraudžiami – toks verslas klesti nepaisant nei pandemijos, nei besipiktinančių užsieniečių.

Dėl tolerancijos nacių simbolikai Tailandas sulaukia daugybės priekaištų.<br>AFP/„Scanpix” nuotr.
Dėl tolerancijos nacių simbolikai Tailandas sulaukia daugybės priekaištų.<br>AFP/„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-05 20:43

Iš pirmo žvilgsnio šis suvenyrų kioskas Bankoko Čatučako turgaus labirinte atrodo kaip bet kuris kitas. Pigūs niekučiai ir aprūdiję amuletai, neskoningos kelnės su Tailando drambliais, tailandietiško bokso šortai ir padirbti Anglijos „Premier“ lygos klubų marškinėliai.

Tačiau įžengus į vidų išryškėja tamsesnė prekybos pusė.

Karinės vėliavos, Trečiojo reicho transparantai, surūdijusios SS durklų imitacijos ir lenktiniai peiliai, marškinėliai su A.Hitlerio atvaizdu ir baltųjų supremasistų (supremasizmas – baltųjų viršenybė) skustagalvių simboliais, rankų raiščiai ir pluoštai skiaučių, išsiuvinėtų raudonomis ir juodomis svastikomis.

Rokeriu pasirūpino draugai

Prieš pandemiją visa ši nacių simbolika traukė tūkstančių turistų, kasmet plūdusių į pagrindinį Bankoko turgų, dėmesį ir kartais pyktį.

Dabar turistų srauto nebeliko, bet parduotuvės savininkas Tonas suvokia, kad rizika pardavinėti šiuos daiktus nedingo. Jis pasakojo apie incidentus, palietusius Tailando menininkus ir parduotuvių savininkus, pastaraisiais metais supliektus pasaulio žiniasklaidoje dėl suvenyrų nacių tematika pardavinėjimo.

„Vis dar turime būti atsargūs, nes žmonės, ypač užsieniečiai iš Europos valstybių, gali supykti ir jautriai reaguoti, o paskui apskųsti mus ambasadoms. To nenorime, nes tai pakenktų verslui“, – sakė Tonas.

Tonas ir kiti du vietos verslininkai, vadovaujantys parduotuvei, toliau džiaugiasi pastaruoju metu ne tiek pastebimai, bet vis dar atvirai galintys prekiauti fašistine simbolika.

„Priimame tiktai rimtus klientus, – sakė Tonas ruošdamas nemažą užsakymą anoniminiam pirkėjui Japonijoje. – Tailandas yra viena iš nedaugelio pasaulio vietų, kur galima nusipirkti nacių simbolikos laisvai ir legaliai, niekam tavęs neteisiant.“

Pildydamas ilgą užsakymo formą jis pasakojo apie pardavimą privatiems kolekcininkams iš tokių valstybių kaip JAV, Kanada ir Ukraina. Tarp jo klientų buvo net skandalingasis rokeris Marilyn Mansonas, garsėjantis nacių simbolikos pomėgiu.

Marilyn Mansonas, šiuo metu kaltinamas dėl seksualinio ir buitinio smurto, į šią parduotuvę niekuomet nebuvo atvykęs. Kaip sakė Tonas, už jį viską pirko asistentai, draugai ir draugės.

„Jie neskaičiavo pinigų, – sakė Tonas. – Mums parodydavo Marilyn Mansono nuotrauką ir pripirkdavo visokių aksesuarų jo vardu. Pavyzdžiui, lenktinių peilių, kuriuos, kaip jie sakė, dalijo gerbėjams per koncertus.“

Pyktis nieko nepakeitė

Nors daug ką stebina, kad tokia prieštaringa prekyba vis dar vyksta, tam tikra Tailando tolerancija nacizmui plačiai žinoma.

Kritikai tai aiškina kaip neišprusimą ir nepriimtiną žavėjimąsi fašistiniais režimais. Tailande yra buvę ir paradų nacių tematika, ir net renginių mokyklose – užsienyje tai buvo plačiai aprašyta ir sukėlė tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą.

2019-aisiais, kelios dienos prieš Holokausto atminimo dieną, televizijos koncerte viena Tailando popžvaigždė vilkėjo marškinėlius su svastikomis. 2014-aisiais šalį valdžiusi karinė chunta užsakė filmą, ir vienoje scenoje berniukas, sėdėdamas priešais svastiką, piešė A.Hitlerio portretą.

Tarp didžiausią triukšmą sukėlusių įvykių ir populiaraus dizainerio, vadinamo Hutu, sukurti marškinėliai su meiliai pavaizduoto A.Hitlerio motyvu.

2011-aisiais tai papiktino to meto Izraelio ambasadorių Tailande. Jis nuėjo į dizainerio parduotuvę, kad į akis galėtų jam pasakyti, ką mano apie populiarius „McHitler“ marškinėlius.

Ambasadorių pasitiko elektroninis A.Hitlerio manekenas, vis keliantis ranką saliutuoti.

„Jis sutaršė kelias marškinėlių krūveles ir sumaigė mano vizitinę kortelę, – 2012-aisiais interviu laikraščiui „The Jerusalem Post“ pasakojo Hutas. – Dabar, jei užsieniečiai skundžiasi, sakau, kad tai – Charlie Chaplinas.“

Holokaustas – užmarštyje

Tailando vadovai ne kartą viešai yra atsiprašinėję ir žadėję pasistengti, kad skirs daugiau dėmesio šviesti apie Holokaustą.

Net prestižinis Čulalongkorno universitetas 2013 m. atsiprašinėjo, kad neuždraudė savo teritorijoje piešinyje ant sienos tarp superherojų vaizduoti A.Hitlerio.

Bet, nepaisant daug kartų sukelto pasipiktinimo ir prabėgusių metų, nacių simbolika Tailande toliau lygiai taip pat paplitusi.

Čulalongkorno universiteto Vokietijos istorijos specialistas Tulas Israngura Na Ayudhya sakė, kad Tailando mokyklose edukacijos apie Holokaustą kokybė išliko tragiška, nepaisant Švietimo ministerijos priesaikų Izraelio ambasadai Bankoke.

„Gal dabar prieštaringi nutikimai rečiau patenka į žiniaskaidą, bet nacių simbolikos netrūksta, – sakė dėstytojas. – Vis daugiau tailandiečių žino, kas toks A.Hitleris, bet jiems jis lygiai toks pat kaip Che Guevara, Mao Zedongas ar Kim Jong-unas, jie nesuvokia visų jo žiaurumų ir to, ką išgyveno Holokausto aukos. Jų įsivaizdavimu, Holokaustas yra tik nedidelis priedas, keletas sakinių istorijos vadovėlyje, o A.Hitleris su savo palyda ne tokie ir blogi.“

Protestai atvėrė akis

Kaip ir daugybė jo bendraamžių Tailande, studentas Narupolis Chaiyotas prisipažino turėjęs ne vienus originalius marškinėlius su animacine A.Hitlerio versija, kol susiprato.

„Vietos dizainerių animaciniai personažai yra labai populiarūs tarp Tailando jaunimo. Ar tai būtų A.Hitleris, ar Mao, ar koks nors JAV prezidentas, atrodantis kvailai, mes dažniausiai nesusimąstome apie kokią nors paslėptą prasmę. Mums patinka dėvėti apdarus su visokiais paikais šūkiais, taigi nieko tame nepaprasto nėra“, – sakė N.Chaiyotas.

Bet jis pasakojo, kad dabar kai kas pasikeitė. Neseniai Tailande vyko studentų protestai prieš kariuomenės remiamą premjero Prayuto Chan-ocha vyriausybę, drąsiau imta kritikuoti monarchija. Tai jauniems tajams atvėrė akis.

Kaip sakė N.Chaiyotas, dabar ir jis pats geriau suvokia, kodėl tam tikri dalykai gali skaudinti ir žeisti: „Daug jaunų žmonių, dalyvavusių protestuose Bankoke prieš karinį perversmą, pasisako prieš diktatūrą. O A.Hitleris buvo toks. Dabar prieš pirkdamas bet ką su jo veidu arba nacių simbolika gerai pagalvočiau, nes netikiu tokia ideologija, kokią jis siekė sukurti.“

Išpirko internetu

Čatučako turguje, kelios eilės nuo Tono „nacių reikmenų“ kiosko, yra kita maža retų knygų ir antikvarinių prekių paruotuvė. Anksčiau čia dirbo Bavarijoje gimęs Manuelis Finstereris, pagarsėjęs tuo, kad prekiavo istoriniais nacių objektais ir suvenyrais, o tai piktino turistus.

Dabar ši parduotuvė uždaryta, o M.Finstereris iškeliavo į Vokietiją.

„Sugrįžti į Vokietiją jį privertė pandemija, o ne pasipiktinimas jo parduotuve, – sakė gretimo knygyno savininkas tailandietis. – Bet jis man sakė, kad jam baisoka grįžti namo po tokios savo veiklos Tailande, ir dingo labai staigiai.“

Ar M.Finstereris turėjo laiko supakuoti ir išparduoti visą savo prieštaringą nacių istorijos knygų ir artefaktų kolekciją? Pasirodo, ne.

„Aš viską iš jo perėmiau, įkėliau į internetą parduoti už gerą kainą, – sakė tailandietis. – Viskas buvo išpirkta labai greitai.“

Parengta pagal „Vice“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.