Naujasis Jungtinės Karalystės lyderis: jauniausias šalies premjeras per daugiau kaip 200 metų

Karalius Karolis III paskyrė naująjį Jungtinės Karalystės (JK) konservatorių lyderį Rishi Sunaką antruoju per savo valdymo laiką premjeru – netrukus po to, kai priėmė Liz Truss atsistatydinimą.

Karalius Karolis III paskyrė naująjį Jungtinės Karalystės (JK) konservatorių lyderį Rishi Sunaką antruoju per savo valdymo laiką premjeru – netrukus po to, kai priėmė Liz Truss atsistatydinimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Karalius Karolis III paskyrė naująjį Jungtinės Karalystės (JK) konservatorių lyderį Rishi Sunaką antruoju per savo valdymo laiką premjeru – netrukus po to, kai priėmė Liz Truss atsistatydinimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jungtinės Karalystės monarcho Karolio III paskirto naujojo premjero R.Sunako (dešinėje) laukia dideli iššūkiai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Jungtinės Karalystės monarcho Karolio III paskirto naujojo premjero R.Sunako (dešinėje) laukia dideli iššūkiai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 29, 2022, 5:28 PM

42-ejų R.Sunakas jau kandidatavo vadovauti JK vyriausybei ir tąsyk pralaimėjo. O dabar gavo dar vieną šansą ir galimybę pareikšti: „Juk aš jums sakiau.“

Buvęs JK iždo kancleris prieš septynias savaites užėmė antrąją vietą po L.Truss varžytuvėse dėl Konservatorių partijos lyderio ir ministro pirmininko kėdės vietoj skandalų persekiojamo Boriso Johnsono.

Tačiau L.Truss po audringų 45 dienų poste pasitraukė, o B.Johnsonas atsisakė pabandyti sugrįžti į valdžią, ir R.Sunakas šią savaitę laimėjo varžybas dėl Konservatorių partijos lyderio posto.

Jis pradėjo eiti pareigas, kurių mažiau nei prieš du mėnesius nepajėgė užimti. Šį kartą pergalė konservatorių lyderio rinkimuose reabilitavo R.Sunaką, praėjusios kampanijos metu teisingai perspėjusį, kad L.Truss ekonominiai planai mažinti mokesčius yra neapgalvoti ir sukels chaosą.

Praėjusią savaitę L.Truss atsistatydino po to, kai jos mokesčių mažinimo paketas išgąsdino finansų rinkas, nusmukdė svaro vertę ir pakirto premjerės autoritetą.

R.Sunakas yra pirmasis nebaltaodis JK ministras pirmininkas ir pirmasis hinduistas šiame poste. Jis taip pat yra jauniausias šalies premjeras per daugiau kaip 200 metų.

Gabų politiką dėl jaunatviškos išvaizdos, elegantiškų kostiumų ir užtikrintų manierų britų žiniasklaida praminė „patraukliuoju Rishi“ (angl. „Dishy Rishi“).

Laikėsi savo principų

Norėdamas laimėti partijos lyderio ir drauge premjero postą R.Sunakas turėjo įveikti oponentų kaltinimus, kad jis yra perbėgėlis, nes pasitraukė iš B.Johnsono vyriausybės, kai šią įtraukė etikos skandalai.

Liepos 5 d. beveik vienu metu atsistatydinę R.Sunakas ir sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas sukėlė grandininę reakciją.

Per 48 valandas apie 50 įvairaus rango vyriausybės narių pasitraukė, tad ir pats B.Johnsonas buvo priverstas palikti postą.

R.Sunakas tai vadino principo reikalu ir sakė, kad nori ištaisyti padėtį dėl pasitikėjimo nuosmukio politikoje. Jis taip pat apkaltino L.Truss, kad ji, žadėdama nedelsiant sumažinti mokesčius, siūlė pasakas, kai, jo manymu, daug svarbesnis prioritetas buvo pažaboti sparčiai augančią infliaciją.

„Verčiau pralaimėsiu kovodamas už dalykus, kurie, mano įsitikinimu, yra teisingi mūsų šaliai, ir būdamas ištikimas savo vertybėms, nei laimėsiu remdamasis melagingu pažadu“, – sakė R.Sunakas.

Darbo ir mokslo vingiai

Naujasis JK premjeras R.Sunakas gimė 1980 m. Sautamptone, pietinėje Anglijos pakrantėje, vidurinės klasės šeimoje.

Abu jo tėvai yra indų kilmės, gimę Rytų Afrikoje. R.Sunakas teigia, kad iš tėvo – šeimos gydytojo – ir motinos vaistininkės paveldėjo darbštumą.

„Užaugau dirbdamas parduotuvėje, pristatydamas vaistus, – sakė jis per rinkimų kampaniją. – Dirbau padavėju indų restorane toje pačioje gatvėje.“

R.Sunakas atviravo, kaip tėvai taupė, kad galėtų jį išleisti į Vinčesterio koledžą – vieną brangiausių JK internatinių mokyklų.

Ten jis bendravo su elito atstovais. Neseniai buvo atkapstytas įrašas iš vieno 2001-ųjų televizijos dokumentinio filmo apie visuomenės klasių sistemą, kuriame tuomet 21 metų R.Sunakas sakė, kad turi „draugų aristokratų, draugų iš aukštesnės klasės, draugų iš, žinote, ne darbininkų klasės“.

Baigęs vidurinę mokyklą R.Sunakas Oksfordo universitete studijavo politiką, filosofiją ir ekonomiką – mokslus, kuriuos renkasi būsimieji britų ministrai pirmininkai.

Vėliau jis Stanfordo universitete JAV įgijo verslo administravimo magistro laipsnį.

Studijuodamas Stanforde susipažino su bendraamže Akshata Murty, 2009-aisiais tapusia jo žmona. Pora augina dvi dukras – Krishną ir Anoushką.

R.Sunakas dirbo investiciniame banke „Goldman Sachs“ analitiku, vėliau – keliose investicinėse kompanijose ir gyveno JAV.

Grįžęs iš už Atlanto į JK R.Sunakas 2015 m. Ričmonde (Jorkšyras) buvo išrinktas į Parlamentą. Per 2016 metais vykusį referendumą dėl „Brexit“ jis pasisakė už išstojimą iš ES – tai buvo rizikingas karjeros žingsnis, nes prieštaravo tuometės konservatorių vyriausybės politikai.

Populiarus ministras

Kai britai netikėtai balsavo už pasitraukimą iš ES, R.Sunako karjera įsibėgėjo.

Jis dirbo keliuose jaunesniųjų ministrų postuose, o 2020-ųjų vasarį, prieš pat prasidedant pandemijai, B.Johnsono buvo paskirtas iždo kancleriu – JK finansų ministru.

Nors yra mažų mokesčių ir mažo valstybės kišimosi šalininkas, buvusios ministrės pirmininkės Margaret Thatcher gerbėjas, R.Sunakas vis dėlto skyrė milijardus biudžeto lėšų, kad pandemijos metu žmonės ir įmonės galėtų išsilaikyti.

Dėl atostogų programos, pagal kurią buvo mokami atlyginimai milijonams laikinai atleistų darbuotojų, jis tapo populiariausiu vyriausybės nariu.

Šį statusą R.Sunakas dar labiau įtvirtino įrašais socialiniuose tinkluose, nors jie, konkurentų ir kritikų teigimu, labiau pasitarnavo jo paties, o ne vyriausybės vardui.

Tačiau R.Sunakui teko patirti ir sunkumų. Kritikai teigė, kad, 2020 m. vasarą sušvelninus dėl pandemijos įvestus apribojimus, kampanija už žmonių sugrįžimą į restoranus prisidėjo prie dar vienos COVID-19 bangos Jungtinėje Karalystėje.

Kiti teigė, kad dėl didelių R.Sunako šeimos turtų ir praeities sąsajų su Silicio slėniu jis yra atitrūkęs nuo paprastų žmonių problemų.

Smigo kritikos strėlės

R.Sunakas ne kartą susidūrė su klausimais apie savo šeimos finansus.

Premjero sutuoktinė A.Murty yra Indijos technologijų milžinės „Infosys“ įkūrėjo milijardieriaus Nagavaros Ramarao Narayanos Murty dukra, o poros turto vertė, remiantis „The Sunday Times Rich List“ duomenimis, siekia 834 mln. eurų.

Tokio turtingo ministro pirmininko Jungtinės Karalystės istorijoje dar nebuvo. Šioje srityje nuo jo beviltiškai atsilieka netgi monarchas Karolis III su karaliene konsorte Camilla – jų turtas vertinamas 400 mln. eurų.

2022 m. balandį paaiškėjo, kad A.Murty JK nesumokėjo mokesčių nuo užsienyje gautų pajamų.

Tokia praktika buvo teisėta, tačiau neatrodė gera tokiu metu, kai R.Sunakas didino mokesčius milijonams britų.

Jis taip pat buvo kritikuojamas už tai, kad dvejus metus po to, kai tapo JK finansų ministru, neatsisakė savo amerikietiškos žaliosios kortelės.

R.Sunakas dėl visko buvo išteisintas, tačiau atskleisti faktai vis tiek metė tamsią dėmę.

Policija jam, B.Johnsonui ir dešimtims kitų asmenų skyrė baudas už tai, kad 2020 m. visi dalyvavo vakarėlyje ministro pirmininko biure pažeisdami apribojimus, įvestus koronaviruso pandemijos įkarštyje.

Pasipiktinimas tais vakarėliais tokiu metu, kai britai privalėjo likti namuose, prisidėjo prie B.Johnsono nuopuolio. R.Sunakas yra teisinęsis, kad ten dalyvavo atsitiktinai ir trumpai.

Per savo pirmąją partijos lyderio rinkimų kampaniją jis prisistatė kaip brandžių sprendimų ir fiskalinio sąžiningumo šalininkas, kritikavo L.Truss planus mažinti mokesčius ir didinti skolinimąsi, žadėjo suvaldyti infliaciją.

Dabar tai padaryti R.Sunakui bus sunkiau negu bet kada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.