Kinijos prezidento Xi Jinpingo komanda – kas valdo vieną įtakingiausių pasaulio valstybių?

Kinijos komunistų partija pagaliau pristatė asmenis, kurie ateinančius penkerius metus valdys Kiniją.

​Kinijos komunistų partija pagaliau pristatė asmenis, kurie ateinančius penkerius metus valdys Kiniją.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Kinijos komunistų partija pagaliau pristatė asmenis, kurie ateinančius penkerius metus valdys Kiniją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2022, 9:30 PM

Politbiuro nuolatinis komitetas yra Kinijos prezidento kabineto atitikmuo. Jis laikomas partijos elitu, o norint patekti į jo viršūnę dažnai reikia ne tik turėti puikių politinių pasiekimų, bet ir sumaniai manevruoti vidinėse varžybose.

Neretai pasibaigus kadencijai vyksta dideli Nuolatinio komiteto pertvarkymai, ir šį kartą padėtis nesikeičia.

Dauguma narių, kuriuos parinko Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, yra naujokai, išskyrus Zhao Leji ir Wang Huningą. Dauguma jų, jei ne visi, laikomi Xi Jinpingo lojalistais.

Štai vyrai, kurie, vadovaujami Kinijos prezidento, sudaro Kinijos valdžios centrą.

Li Qiang

Amžius: 63 metai.

Dabartinis politinis postas: Šanchajaus partijos sekretorius.

Li Qiangas, laikomas patikimiausiu Xi Jinpingo jaunesniuoju kolega, dirbo nedidelėse apskrityse Džedziango provincijoje. Kai Xi vadovavo Džedziango partijai, Li Qiangas buvo jo štabo vadovas.

Šių metų pradžioje jo komandos veiksmai sprendžiant Šanchajuje kilusį COVID-19 protrūkį buvo prieštaringi, o gyventojai juos vertino kritiškai. Buvo spėliojama, ar tai galėjo turėti įtakos jo politinei ateičiai.

Tačiau po šio paskyrimo akivaizdu, kad jo ištikimybė Xi Jinpingui jam buvo naudinga. Kitais metais bus patvirtinti Nuolatinio komiteto narių titulai, ir daugelis mano, kad Li Qiangas taps kitu premjeru, antruoju po Kinijos prezidento.

Zhao Leji

Amžius: 65 metai.

Dabartinis politinis postas: centrinės drausmės inspekcijos komisijos vadovas.

Zhao Leji laikomas kylančia Kinijos vadovybės žvaigžde ir, kaip ir Xi Jinpingas, yra glaudžiai susijęs su Šaansi provincija.

Pradėjęs dirbti Činghajaus provincijos vyriausybėje, jis sparčiai kilo karjeros laiptais ir, būdamas 42 metų, tapo provincijos gubernatoriumi – jauniausiu asmeniu, tapusiu provincijos gubernatoriumi.

Būdamas antikorupcinės institucijos vadovas, Zhao Leji yra atsakingas už partinės drausmės palaikymą ir per daugelį metų pranešė apie kelis aukštus pareigūnus dėl kyšių priėmimo.

Wang Huning

Amžius: 67 metai.

Dabartinis politinis reitingas: komunistų partijos sekretoriato pirmasis sekretorius.

Buvęs mokslininkas ir profesorius, Wang Huningas pakilo karjeros laiptais, patraukęs vyresniųjų politikų dėmesį. Jis buvo rekomenduotas tuometiniam prezidentui Jiang Zeminui ir paaukštintas iki jo konsultanto pareigų.

Kaip partijos politikos teoretikas, Wang Huningas yra laikomas daugelio komunistų partijos koncepcijų autoriumi, įskaitant trijų lyderių ideologijas: Jiang Zemino „Trijų atstovų“, Hu Jintao „Mokslinės vystymosi perspektyvos“ ir Xi Jinpingo „Mintis“. Taip pat manoma, kad jo idėja buvo ambicinga Kinijos diržo ir kelio iniciatyva (angl. Belt and Road Initiative).

Teigiama, kad jis gerai sutaria su visomis partijos frakcijomis.

Cai Qi

Amžius: 66 metai.

Dabartinis politinis reitingas: Pekino meras.

Artimas Xi Jinpingo sąjungininkas, dirbo vadovaujant Kinijos vadovui Fudziano ir Džedziango provincijose.

Šių metų pradžioje, pačiame pandemijos įkarštyje, Pekine surengtos žiemos olimpinės žaidynės buvo laikomos sėkmingomis ir gerai atspindėjo jo veiklą.

Tačiau jis taip pat sulaukė prieštaringų vertinimų, kai 2017 m. pradėjo įgyvendinti sostinės gyventojų skaičiaus mažinimo planą, kuris galiausiai iš miesto išstūmė daug mažas pajamas gaunančių žmonių.

Ding Xuexiang

Amžius: 60 metų.

Dabartinis politinis reitingas: generalinio sekretoriaus biuro ir prezidento biuro direktorius.

Inžinieriaus išsilavinimą turintis Ding Xuexiangas savo politinę karjerą pradėjo su vyriausybe susijusiame mokslinių tyrimų centre Šanchajuje.

Nors jam trūko provincijos lygmens partijos sekretoriaus ar gubernatoriaus darbo patirties, kuri paprastai laikoma svarbia siekiant valdžios, 2007 m. jis tapo Xi Jinpingo sekretoriumi. Nuo 2014 m. jis vadovauja prezidento kanceliarijai, faktiškai eidamas Xi Jinpingo administracijos vadovo pareigas.

Jis yra tvirtas Kinijos prezidento minties šalininkas, vienas patikimiausių jo padėjėjų. Jis lydėjo Kinijos vadovą daugelyje kelionių Kinijoje ir užsienyje – apžvalgininkai teigia, kad pastaraisiais metais jis tikriausiai praleido daugiau laiko su Xi Jinpingu nei bet kuris kitas pareigūnas.

Li Xi

Amžius: 66 metai.

Dabartinis politinis reitingas: Guangdongo provincijos partijos sekretorius.

Li Xi yra lojalus Kinijos prezidento šalininkas, palaiko glaudžius ryšius su lyderio šeima, ir yra laikomas krizių sprendėju, nes 2017 m. Liaoningo provincijoje suvaldė skandalą dėl suklastotų ekonominių duomenų.

Jis vadovavo partijai politiškai svarbiame Yanano mieste, kurį Mao Zedongas Antrojo pasaulinio karo metais naudojo kaip partijos būstinę ir kuriame Xi Jinpingas praleido septynerius metus dirbdamas sunkiuosius darbus.

Guangdongo provincijoje Li Xi skatino technologijų pramonės plėtrą ir ekonominę reformą. Jis taip pat paskelbė naują prekybos politiką bei skatino regioninę integraciją šiame regione.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.