Ramybę trikdančios slaptos akys: ekspertai atskleidė kaip rasti paslėptas kameras viešbučių kambariuose

Daugybei žmonių nerimą kelia jų privatumas įsikūrus laikinuose namuose. Ir ne be pagrindo – vienos apklausos duomenimis, dešimtadalis būstą atostogoms išsinuomojusių asmenų yra aptikę paslėptą kamerą.

Daugybei žmonių nerimą kelia jų privatumas įsikūrus laikinuose namuose. Ir ne be pagrindo – vienos apklausos duomenimis, dešimtadalis būstą atostogoms išsinuomojusių asmenų yra aptikę paslėptą kamerą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugybei žmonių nerimą kelia jų privatumas įsikūrus laikinuose namuose. Ir ne be pagrindo – vienos apklausos duomenimis, dešimtadalis būstą atostogoms išsinuomojusių asmenų yra aptikę paslėptą kamerą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2022, 1:07 PM

Žvalgybos firmos „Global Threat Solutions“ generalinis direktorius Kennethas Bombacas mano, jog pranešimų apie paslėptas kameras skaičius išaugo ne tik dėl to, kad jos yra lengvai prieinamos ir pigios, bet ir dėl tobulėjančio žmonių gebėjimo aptikti tokius įrenginius.

Ekspertai pasidalijo paprastais būdais, kaip galima lengvai rasti paslėptas kameras viešbučių kambariuose ar išsinuomotuose objektuose.

1. Atlikite fizinę paiešką

Ieškodami slaptų kamerų pradėkite nuo vonios kambario ir miegamųjų, pataria K.Bombacas.

Būsto nuomos platformoje „Airbnb“ užsiregistravusiems šeimininkams leidžiama nuomojamuose namuose įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Bet jie privalo apie tai informuoti savo svečius, o kameros turėtų būti statomos erdvėse, kur nebūtų pažeistas žmogaus privatumas.

Anot K.Bombaco, beveik visos slaptos kameros būna paslėptos buitiniuose įrenginiuose, pavyzdžiui, šviestuvuose, termostatuose, laikrodžiuose su radijo imtuvu: „Apsižvalgykite ir pagalvokite, ar nepastebite ko nors neįprasto, tuomet apžiūrėkite tuos daiktus atidžiau.“

Saugumo ekspertas pridūrė, kad dauguma slaptų kamerų prijungtos prie elektros šaltinio ar kitų elektroninių prietaisų. Jis pats pirmiausia iš elektros tinklo ištraukia visus elektroninius laikrodžius ir įdeda juos į stalčius.

Konsultacijų saugumo klausimais įmonės „Advanced Operational Concepts“ generalinis direktorius Michaelas O’Rourkas teigė, kad daro tą patį.

K.Bombacas pabrėžė, kad netgi labai gerai užmaskuotos kameros turi nedidelį šviesą atspindinčio stiklo lopinėlį ties objektyvu: „Geras būdas aptikti įrenginį yra žibintuvėliu apšviesti daiktą, kuris, jūsų manymu, galėtų būti slapta kamera.“

Tačiau M.O’Rourkas pridūrė, kad ieškant paslėptų objektyvų reikia didelio atidumo.

„Dauguma žmonių kamerų ieško mėgėjiškomis priemonėmis, kurios kartais gali būti veiksmingos, – teigė M.O’Rourkas. – Tačiau jeigu neturite aiškios paieškos metodikos, jeigu objektyvo dairotės paskubomis arba esate nekantrūs, galite praleisti daug potencialių slėptuvių.“

2. Atreipkite dėmesį į „Wi-Fi“ tinklą

Kaip aiškino K.Bombacas, paslėptos kameros turi būti prijungtos prie vietinio belaidžio „Wi-Fi“ tinklo, kad jomis užfiksuota medžiaga galėtų būti peržiūrima nuotoliniu būdu.

„Wi-Fi“ nuskaitančios programėlės, pavyzdžiui, „Fing“, gali atpažinti, kurie prie tinklo prijungti įrenginiai išties yra kameros, patarė saugumo žinovas.

Tiesa, įrengdami slaptas kameras kai kurie nuomotojai jas prijungia prie atskiro „Wi-Fi“ tinklo, kad galėtų fiksuojamą vaizdą stebėti tiesiogiai ir iš bet kur.

Bet, anot K.Bombaco, „Wi-Fi“ nuskaitančios programėlės taip pat gali parodyti, kiek tinklų veikia jūsų nuomojamose patalpose.

Tiesa, duomenų saugumo ir analizės įmonės „Varonis“ ekspertas Kodis Kinzis perspėjo, kad tinklą nuskaitančios programos gali pastebėti ne viską: „Kitas dalykas, kurį galite padaryti, – ieškoti įrenginių, turinčių atskirą tinklo pavadinimą.“

Jis rekomenduoja naudotis tokiomis programėlėmis kaip „WiGLE“, kurios aptinka įrenginius, turinčius atskirą „Bluetooth“ ar „Wi-Fi“ tinklo pavadinimą.

3. Įsigykite paslėptų kamerų detektorių

Jeigu šios priemonės nepasiteisina, geras sprendimas yra slaptų kamerų detektoriai, kurie ieško paslėptų įrenginių veikimą išduodančių radijo bangų.

Tokį aparatą be didesnio vargo galima įsigyti tokiose interneto parduotuvėse kaip „Amazon“ ir „AliExpress“.

Tačiau M.O’Rourkas atkreipia dėmesį, kad šis metodas veikia tik tuo atveju, jei slapta kamera siunčia duomenis.

„Daugybė slaptų kamerų turi SD korteles, kuriose duomenys kaupiami, o užfiksuota informacija peržiūrima tik svečiams išvykus. Aptikti tokias kameras gerokai sunkiau“, – sakė saugumo specialistas.

K.Bombacas pridūrė, kad nors radijo dažnių skaitytuvų galima lengvai įsigyti, pigesni aparatai tikriausiai nebus labai kokybiški: „Kiek mokate, tai ir gaunate, – jei sumokėjote 30 eurų, tai tikriausiai nebus labai geras įrenginys. Geresni prietaisai gali kainuoti šimtus, o kartais gali viršyti ir 1000 eurų.“

4. Ką daryti, jei randate paslėptą kamerą?

Aptikę kamerą kuo greičiau ją išjunkite nepažeisdami paties įrenginio, nes mikroprograminėje įrangoje gali būti jį identifikuojančios informacijos, pavyzdžiui, prisijungimo duomenys ir „Wi-Fi“ tinklas, prie kurio kamera buvo prijungta, aiškino K.Kinzis.

M.O’Rourko teigimu, radę kamerą viešbučio kambaryje apie tai nedelsdami praneškite registratūrai. Ir, užuot paprašę perkelti jus į kitą kambarį, apsistokite kitame viešbutyje.

„Radęs kamerą kambaryje aš nebepasitikėčiau nė vienu kitu kambariu tame viešbutyje“, – sakė ekspertas.

K.Bombacas taip pat pataria apie rastas kameras pranešti policijai. Tai verta padaryti net ir dokumentavimo tikslais – tuo atveju, jei būtų iškelta byla ar pareikšti kokie nors kaltinimai.

„Šį pranešimą galėtumėte nusiųsti ir „Airbnb“, kad jie užkirstų kelią šiam asmeniui kartoti tokius veiksmus“, – sakė K.Bombacas.

Bet ekspertas tikino, kad pats nevengia nuomotis būsto atostogoms dėl slaptų kamerų keliamos baimės.

„Imuosi elementarių veiksmų, kad apsisaugočiau. Taip pat visada svarbu prisiminti, kad jūs svečiuojatės ne savo namuose“, – sakė jis.

Parengta pagal CNBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.