Rūgštyje ištirpdytas vaikas, sprogdinimai ir pagrobimai: sulaikyto mafijos boso praeitis kelia šiurpą

Po tris dešimtmečius trukusio slapstymosi buvo sulaikytas ieškomiausias Italijos mafijos bosas, iki gyvos galvos nuteistas „Cosa Nostra“ siaubo simbolis Matteo Messina Denaro. Ilgame jo nusikaltimų sąraše – daugybė žiaurių žmogžudysčių.

 Vienas ieškomiausių Italijos nusikaltėlių M.Messina Denaro buvo sulaikytas, kai apsilankė gerai žinomoje privačioje Palermo klinikoje, kurioje buvo gydomas.<br>Lrytas.lt koliažas.
 Vienas ieškomiausių Italijos nusikaltėlių M.Messina Denaro buvo sulaikytas, kai apsilankė gerai žinomoje privačioje Palermo klinikoje, kurioje buvo gydomas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Mafijos bosas Matteo Messina Denaro.<br>LaPresse/Guglielmo Mangiapane/Scanpix nuotr.
Mafijos bosas Matteo Messina Denaro.<br>LaPresse/Guglielmo Mangiapane/Scanpix nuotr.
Mafijos bosas Matteo Messina Denaro.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Mafijos bosas Matteo Messina Denaro.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
 Vienas ieškomiausių Italijos nusikaltėlių M.Messina Denaro buvo sulaikytas, kai apsilankė gerai žinomoje privačioje Palermo klinikoje, kurioje buvo gydomas.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Vienas ieškomiausių Italijos nusikaltėlių M.Messina Denaro buvo sulaikytas, kai apsilankė gerai žinomoje privačioje Palermo klinikoje, kurioje buvo gydomas.<br>AFP/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ieškomiausias nusikaltėlis slapstėsi Kampobelo di Macaros miestelio centre.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ieškomiausias nusikaltėlis slapstėsi Kampobelo di Macaros miestelio centre.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Messinos Denaro valdymo laikotarpiu mafija griebėsi žiaurių nusikaltimų.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
M.Messinos Denaro valdymo laikotarpiu mafija griebėsi žiaurių nusikaltimų.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Italija

Jan 21, 2023, 9:31 PM, atnaujinta Jan 22, 2023, 10:21 AM

Italijos valdžia skelbia, kad tai didžiulis žingsnis sunkioje kovoje su organizuotu nusikalstamumu, rodantis, jog mafijos piktadarybės, nepaisant bėgančių metų, nėra pamirštamos.

Vis dėlto neišvengta ir kritikos paaiškėjus, kad itin pavojingu nusikaltėliu laikytas 60-metis M.Messina Denaro slėpėsi čia pat, vos keli kilometrai nuo gimtojo Kastelvetrano miesto Sicijoje, sėkmingai valdė savo milijoninę verslo imperiją, nepastebėtas apsipirkinėjo ir buvo gydomas vienoje žinomiausių klinikų.

Prisistatė svetimu vardu

Apie žiaurumu garsėjusios „Cosa Nostra“ grupuotės vadeivos M.Messinos Denaro dingimą sklandė legendos.

Prieš dešimtmetį jis net buvo pastebėtas futbolo rungtynėse, kur 35 tūkst. sirgalių akivaizdoje su kitais klano nariais derino reikalus, bet vis išvengdavo pareigūnų antrankių.

Filmo scenarijaus vertas 30 metų slapstymasis baigėsi netikėtu, bet ilgai lauktu areštu čia pat, jo gimtojoje Sicilijoje, gerai žinomoje privačioje Palermo klinikoje „La Maddalena“.

Tai buvo įprastas pirmadienio rytas, kai medikai ir pacientai ruošėsi procedūroms. Tarp jų savo eilės laukė ir M.Messina Denaro, prisistatantis Andrea Bonafede.

Būtent toks vardas buvo įrašytas asmens tapatybės kortelėje, kuria mafijos bosas sėkmingai naudojosi.

Šioje klinikoje jį gerai žinojo visi. Prieš metus garsųjį ligonį operavęs jaunas chirurgas net sugebėjo su juo pasidaryti linksmą asmenukę, kuri dabar lyg virusas išplito socialiniuose tinkluose.

Tačiau niekas nesuprato, kas iš tiesų šis iš pažiūros malonus, alyvuogių aliejų medikams dovanojęs pacientas, klinikoje jau daugiau kaip metus gydęsis storosios žarnos vėžį.

Arešto dieną M.Messina Denaro laukė artėjančios chemoterapijos procedūros, o prieš pat sulaikymą stovėjo eilėje koronaviruso testui atlikti.

„Nebuvo jokio įtarimo. Jis atėjo gydytis pats – žmogus, kaip ir daugelis kitų, nepasipūtęs, žinantis ir suvokiantis savo sunkią būklę.

Jei kas nors anksčiau man būtų pasakę, kad jis gali būti M.Messina Denaro, nebūčiau tuo patikėjęs“, – dienraščiui „La Repubblica“ sakė jį gydęs onkologas Vittorio Gebbia.

Bėglį išdavė liga

Ypatingai operacijai vadovavę Sicilijos prokurorai atskleidė, kad būtent liga padėjo pareigūnams atsekti garsiojo bėglio pėdsakus.

Artimiesiems prasitarus apie M.Messinos Denaro būklę, teisėsauga ėmė analizuoti onkologinių ligonių duomenis saugančias Sveikatos apsaugos ministerijos informacines platformas.

Taip buvo galima sudaryti įtariamų pacientų sąrašą.

Mafijos boso giminaičio ir rėmėjo Andreos Bonafede pavardė iš karto sukėlė įtarimų. Sužinoję, kad šiuo vardu Palermo klinikoje numatytas chemoterapijos seansas, pareigūnai ėmė ruoštis veikti. Ilgai rengtą sulaikymo operaciją specialusis antimafijos būrys atliko nepriekaištingai.

Jos kodinis pavadinimas buvo „Saulėlydis“ (it. „Tramonto“): būtent taip vadinasi eilėraštis, kurį prieš pat mirtį parašė devynmetė Nadia Nencioni, 1993 m. žuvusi per „Cosa Nostra“ organizuotą sprogimą Florencijoje.

„Mano vardas Matteo Messina Denaro“, – tiek teištarė ieškomiausias nusikaltėlis jo tapatybės paklaususiam karabinieriui. Supratęs, kad yra medžiojamas, vyras lyg ir bandė sprukti, tačiau šansų šį kartą nebeturėjo – ligoninę jau buvo apsupę apie šimtą ginkluotų ir kaukėtų pareigūnų.

„Jis atrodė gerai, buvo puikiai apsirengęs, dėvėjo prabangius daiktus, o tai leidžia mums sakyti, kad jo finansinė padėtis gera. Akivaizdu, kad su juo bus elgiamasi taip, kaip su kiekvienu piliečiu, kuris turi teisę būti gydomas“, – po sulaikymo operacijos pasakojo prokuroras Paolo Guido, atskleidęs, kad sulaikymo metu M.Messina Denaro segėjo ir prabangų laikrodį, kurio vertė – 30–35 tūkst. eurų.

Ginklų panaudoti neteko

Paskutinis kruvinais nusikaltimais šokiravusios senosios kartos mafijos lyderis iš klinikos išėjo nuleidęs galvą, akis slėpdamas po akiniais. Be antrankių, lydimas pareigūnų, jis ramiai įsėdo į automobilį ir paskui lėktuvu buvo išskraidintas iš ilgą laiką jį slėpusios Sicilijos.

Per ieškomiausio Italijos mafiozo sulaikymo operaciją nebuvo panaudotas joks ginklas, o gyvai ją matę Palermo gyventojai ir klinikos pacientai ovacijomis dėkojo pareigūnams už nutrauktą šio superboso valdymo epochą.

„Ypač didžiuojamės šį rytą atliktu darbu, kuriuo užbaigiamas ilgas ir labai delikatus tyrimas.

Tai skola, kurią šalis turėjo atiduoti mafijos aukomis, – mes iš dalies ją sumokėjome.

Pavojingo bėglio sugavimas nesiimant smurto ir be antrankių yra svarbus demokratinės šalies ženklas“, – sakė operacijai vadovavęs Palermo prokuroras Maurizio de Lucia.

Būtent tą rytą ant „Cosa Nostra“ nužudyto teisėjo Giovanni Falcone kapo Palermo panteone Šv.Dominiko bažnyčioje atsirado anoniminis ranka rašytas raštelis be parašo, tik su data – 2023 m. sausio 16 d.: „Mes tai padarėme, Giova... Po 30 metų!“

Į Palermą skubiai atvykusi Italijos premjerė Giorgia Meloni tikino siūlysianti šią istorinę datą paskelbti su mafija kovojančių asmenų diena.

Ji taip pat teigė, kad valstybė darys viską toliau siekdama išnaikinti mafiozų įtakos tinklus, o kartu perdavė žinutę, raginančią visuomenę nebebijoti ir prabilti.

„Žinia sveikajai Palermo daliai, tai, kuri plojo per sulaikymo operaciją. Jie nebus palikti vieni, reikia toliau tikėti, kad valstybė yra, ji jais pasirūpins. Mes padarysime viską, kad jiems niekada nereikėtų atsidurti neviltyje dėl to, jog būna priversti daryti tai, ko niekada nenorėtų.

Jie taip pat turi turėti alternatyvą, ir mes privalome ją sukurti, turime daryti viską, ką galime, nes tai yra veiksmingiausia priemonė kovojant su mafijos vėžiu“, – tikino G.Meloni.

Ieško bendrininkų

Vis dėlto pastarąją savaitę Italijoje dažnai viešai suabejota, ar iki gyvos galvos nuteisto M.Messinos Denaro buvo ieškoma tinkamai. Kas buvo jo bendrininkai, dangstę ir padėję sėkmingai slapstytis ištisus dešimtmečius? Kaip nusikaltėliui pavyko neatpažintam lankytis viešose vietose, bendrauti su žmonėmis ir net gauti valstybinę medicininę pagalbą?

Teisėsauga jau ėmėsi ieškoti atsakymų į šiuos klausimus. Įtariamųjų sąraše atsidūrė į kliniką mafijos bosą atvežęs ir kartu su juo sulaikytas žemdirbys, alyvuogių aliejumi prekiavęs Giovanni Luppino. Taip pat dešimtmečius jo šeimos gydytoju buvęs žinomas medikas Alfonso Tumbarello.

Prabilo ir nusikaltėliui savo tapatybę paskolinęs tikrasis A.Bonafede, prisipažinęs, kad M.Messiną Denaro pažinojo nuo vaikystės ir už jo pinigus nupirkęs butą, kuriuo bėglys naudojosi kaip slėptuve. Ji buvo įkurta pačiame Kampobelo di Macaros miestelio centre, Trapanio provincijoje, vos 8 km nuo Kastelvetrano, gimtojo M.Messinos Denaro ir jo šeimos miesto.

Butą iškratę pareigūnai rado daug prabangių drabužių ir kvepalų, restoranų sąskaitų, dienoraštį su intymiomis asmeninio gyvenimo detalėmis.

Vylėsi aptikti ir paslėptų dokumentų, kurie padėtų daugiau sužinoti apie mafijos nusikaltimus, tačiau kol kas nesėkmingai.

„M.Messina Denaro čia gyveno mažiausiai šešis mėnesius.

Gerai renovuotas butas liudija, kad bėglio finansinės sąlygos buvo geros. Rafinuoti baldai – ne prabangūs, tačiau ekonominio lygio. Tyrimas tebevyksta.

Mes ieškome biologinių pėdsakų, bet kokių slėptuvių ar ertmių, kuriose galėjo būti paslėpti dokumentai.

Tai darbas, kuris užtruks kelias dienas“, – sakė Trapanio provincijos karabinierių vadas Fabio Bottino.

Po kiek laiko pareigūnai netoliese aptiko antrą butą, kuriame slapstėsi M.Messina Denaro.

Ši slėptuvė – tikras bunkeris, užmaskuotas po specialiai atliktų mūrijimo darbų.

Manoma, kad būtent čia M.Messina Denaro galėjo laikyti ne tiktai dokumentus ir kitą medžiagą, susijusią su praeitimi ir dabartine „Cosa Nostra“ vadovybe, bet ir pinigus, leidusius jam patogiai gyventi besislapstant.

Rinkosi saugią vietą

Kaip teigia Italijos žiniasklaida, tyrėjai bando rekonstruoti paskutinį bėglio gyvenimo laikotarpį ir suprasti, kaip jis sugebėjo likti nepastebėtas gyvendamas vienoje labiausiai kontroliuojamų Italijos vietovių.

Kampobelo di Macaroje pilna vaizdo kamerų, kurias pareigūnai įrengė ieškodami mafijos krikštatėvio pėdsakų.

Teigiama, kad jis buvo nufilmuotas net apsiperkantis.

Bet ekspertai nenustebo, kad visame pasaulyje ieškotas nusikaltėlis slapstėsi čia pat, saulėtoje „Cosa Nostra“ gimtinėje.

Taip dažnai daro teisingumo mėginantys išvengti mafijos vadai, nes būtent namuose jų įtaka ir mafijos gniaužtų pavojus geriausiai žinomas. O Sicilijoje iki šiol gyvas ir toks reiškinys kaip omerta – tylėjimo įžadas, dažnai nulemtas keršto baimės.

„30 metų slapstymosi neturėtų stebinti, nes iš tikrųjų M.Messinos Denaro apie du dešimtmečius net nebuvo ieškoma.

Kad suimtum bosą, reikia didelių pastangų ir investicijų, kurių imtasi visai neseniai. Tas pat nutiko ir kitam mafijos bosui Bernardo Provenzano, 2005-aisiais suimtam po 43 slapstymosi metų, bet, tiesą sakant, ir jo buvo ieškoma daug mažiau laiko.

Kaip ir visi mafijos vadai, šie žmonės niekada nepalieka savo teritorijos dėl dviejų priežasčių. Pirmoji – ši vieta saugiausia. Sava teritorija yra garantija: jei kas nors jus išduoda, jis žino, kad bus nubaustas kartu su savo šeima, o bet kokia informacija ateis laiku ir jūs pakeisite slapstymosi vietą“, – dienraštyje „Corriere della Sera“ rašė garsus Italijos žurnalistas, bestseleriais tapusių knygų apie Italijos mafiją autorius Roberto Saviano.

Laukia griežtas režimas

Yra manančių, kad sunkios ligos prispaustas mafijos bosas pasidavė pats. Versijos apie galimą pasidavimą jau anksčiau keltos žiniasklaidoje, kai pasirodė pirmieji pranešimai apie M.Messinos Denaro ligą.

Kad ir kaip būtų, velniu pramintas mafijos krikštatėvis pagaliau privalės atlikti jam skirtą bausmę – jo laukia griežtojo režimo kalėjimas iki gyvos galvos.

M.Messina Denaro jau nugabentas į centrinėje Italijos dalyje esančio L’Akvilos miesto kalėjimą – maksimalaus saugumo įstaigą, kurioje kali daugiausia pavojingiausių šalies nusikaltėlių.

Kiek daugiau nei 10 kv. m kameroje kiekvienas jo žingsnis vaizdo kamera bus stebimas 24 valandas per parą.

Jis turės lovą, pritvirtintą prie grindų, tualetą ir televizorių su užblokuotais regioniniais kanalais, kad būtų išvengta rizikos tokiu būdu perduoti koduotus bendrininkų pranešimus.

Mafijos vadeiva negalės kalbėtis su kitais kalinčiaisiais, o į lauką jam bus leista išeiti tiktai porą valandų per mėnesį.

Chemoterapijos procedūros jam toliau bus atliekamos čia pat, kalėjimo teritorijoje.

Pagrobtą vaiką ištirpdė rūgštyje

M.Messinos Denaro nusikaltimų sąrašas stebina ir gausa, ir ribų neturinčiu žiaurumu. Italijos mafijos grupuočių istorijas tyrinėjęs ir aprašęs R.Saviano pabrėžia, kad jo braižas buvo išskirtinis.

Būtent M.Messinos Denaro valdymo laikais mafija ėmė grasinti valstybei. Jis prisidėjo prie 1992 m. surengtų išpuolių, kurių metu žuvo mafijai ant kulnų lipę Sicilijos teisėjai G.Falcone ir P.Borsellino, o po metų ėmėsi teroro aktų organizuodamas bombų sprogimus Romoje, Florencijoje ir Milane.

„M.Messina Denaro buvo įsitikinęs, kad yra vienintelis būdas, galintis pasiųsti aiškią žinią valstybei: arba atsitraukti ir leisti organizacijai bei jos reikalams judėti į priekį ir, svarbiausia, priversti laikytis savo pažadų (už rinkėjų balsus, kuriuos „Cosa Nostra“ parūpino), arba jūs neturėsite ramybės“, – teigė R.Saviano.

Jis sulaužė dar vieną nerašytą mafijos taisyklę – neliesti moterų ir vaikų. 12-metis Giuseppe, su teisėsauga pradėjusio bendradarbiauti gaujos nario Santino Di Matteo sūnus, M.Messinai Denaro paliepus buvo pagrobtas, nužudytas ir ištirpdytas rūgštyje.

„Jie pagrobė vaiką, slėpė ilgiau nei dvejus metus, laikė pririštą, prie jo priekabiavo. Giuseppe buvo pasmaugtas 1996 m. sausio 11 d. ir ištirpintas rūgštyje prabėgus 779 dienoms po pagrobimo. Tai ilgiausias pagrobimas Italijos istorijoje, ir visa tai leido M.Messina Denaro“, – siaubingus krikštatėvio nusikaltimus priminė R.Saviano.

Po sulaikymo superboso aukos ir jų giminaičiai pagaliau ne tik sulaukė atpildo valandos, bet ir galėjo lengviau atsipūsti.

„Pagaliau laimėjo mano sūnus. Visi jo žudikai kalėjime. Trūko tik M.Messinos Denaro. Buvau tikras, kad jis Sicilijoje, daug metų siuntė nepažįstamus, pats likdamas nuošalyje. Tol, kol galėjo“, – sakė mažojo Giuseppe tėvas S.Di Matteo, pirmas prabilęs apie Sicilijos teisėjų gyvybę nusinešusius sprogimus.

Dabar laukiama, ką pasakys į kalėjimą pagaliau įgrūstas sunkiai sergantis M.Messina Denaro. Net jei atgailautų ir prisipažintų, vargu ar atskleistų viską, ką žino. O nuslūgus politikų ir visuomenės dėmesiui mafija vėl galės regzti savo tinklus – būtent užmarštyje šis piktybinis ir sunkiai išgydomas vėžys veša stipriausiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.