Iš žiaurios žydų sektos ištrūkęs narys: apie rabinų vykdomus prievartavimus bei įsakymą motinoms nunuodyti savo vaikus

Kai Meksikos policija surengė kratą žydų sektoje, buvę jos nariai tikėjosi, kad tai reiškia šios grupės, kaltinamos nusikaltimais prieš vaikus, pabaigą. Vietoj to byla žlugo, o sekta atsigavo, bet ne anksčiau, nei buvo atskleista išsami informacija apie šią uždarą bendruomenę, įskaitant jos planus rengti masines žudynes, jei įsikiš išorinės valdžios institucijos. Vienas neseniai pabėgęs buvęs sektos narys papasakojo apie savo išgyvenimus.

Žydų sektos „Lev Tahor“ nariai protestuoja po Nacionalinio migracijos instituto agentų operacijos, kurios metu buvo sulaikyti per kelias pastarąsias savaites į šalį atvykę sektos nariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žydų sektos „Lev Tahor“ nariai protestuoja po Nacionalinio migracijos instituto agentų operacijos, kurios metu buvo sulaikyti per kelias pastarąsias savaites į šalį atvykę sektos nariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žydų „Lev Tahor“ sekta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žydų „Lev Tahor“ sekta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žydų „Lev Tahoro“ sektos nariai, bėgantys iš sulaikymo prieglaudos Huixtloje, Čiapaso valstijoje, Meksikoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žydų „Lev Tahoro“ sektos nariai, bėgantys iš sulaikymo prieglaudos Huixtloje, Čiapaso valstijoje, Meksikoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Žydų „Lev Tahor“ sektos nariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Žydų „Lev Tahor“ sektos nariai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-02-11 22:20, atnaujinta 2023-02-12 15:03

Kai Yisraelis Amiras susituokė, jis ir jo nuotaka stovėjo po chupa (tradiciniu žydų vestuvių baldakimu) apsupti savo bendruomenės narių. Tačiau tai, kas turėjo būti laimingiausia poros diena, jiems tapo košmaru.

Yisraeliui ir jo žmonai buvo 16 metų, jie pirmą kartą susipažino būtent šioje sektoje. Santuoką suorganizavo grupės lyderiai, į kurią jie pateko būdami dar vaikais. Ši grupė vadinama "Lev Tahor", iš hebrajų kalbos išvertus tai reiškia „Tyra širdis“, kuri teigia, kad laikosi fundamentalistinės judaizmo versijos. Tačiau buvę grupės nariai ir Izraelio teismas, be kita ko, tikina, kad tai yra tik sekta.

„Neturėjome kito pasirinkimo, – sako 22 metų Yisraelis. – Rabinas pasikvietė mane į savo kabinetą ir pasakė: „Kitą savaitę tu ištekėsi. Jei atsisakysi, būsi nubaustas““.

„Mano seseriai buvo 13 metų, ir jie privertė ją ištekėti už devyniolikmečio. Ji verkė. Ji taip verkė, kad jie ją nubaudė uždrausdami metus kalbėti. Ji negalėjo ištarti nė žodžio – nei paprašyti maisto, nei į tualetą, nieko“, – pasakojo jis.

Tai buvo dalis gyvenimo Gvatemaloje, kur pagal įstatymą tiek vyrai, tiek moterys gali tuoktis nuo 18 metų. Dauguma „Lev Tahor“ sektos narių apsigyveno Centrinės Amerikos šalyje 2013 m., pabėgę iš Kanados, kur jiems buvo pareikšti įtarimai dėl vaikų išnaudojimo. Ji šiuos kaltinimus neigė.

Yisraelis sako, kad jo sesuo, pasibaigus metus trukusiai bausmei, negalėjo tinkamai kalbėti. Pasak Yisraelio ir kitų buvusių grupės narių, toks elgesys yra tariamos prievartos pavyzdys, kurią vykdo grupės lyderiai ir vadovaujančias pareigas užimantys asmenys. Tarp jų esą yra ir mušimas už nedidelius nusižengimus, kai vaikai verčiami dėkoti savo kankintojams už smūgių sudavimą.

Tačiau, pasak Yisraelio, buvo ir daug blogiau.

„Kiekvieną dieną mačiau, kaip Shlomo Helbransas („Lev Tahor“ įkūrėjas) ir kitas lyderis savo kambaryje paimdavo berniukus, vos aštuonerių metų amžiaus, o po to siųsdavo juos į mikvę (ritualinę vonią, naudojamą apsivalymui). Nesupratau, ką jis su jais darė. Dabar jau žinau“, – pasakojo jis.

Yisraelis sako, kad berniukai ir mergaitės jam pasakojo, jog buvo seksualiai išnaudojami ir prievartaujami.

JAV įsikūrusi paramos grupė skirta paveiktiems šios sektos nariams „Lev Tahor Survivors“ pasakojo, kad tarp jos narių yra vaikų prievartavimo aukų, o oficialiame tyrime dalyvaujantis šaltinis teigė, kad Centrinės Amerikos valdžios institucijos turi buvusių narių prisiekusiųjų pareiškimų dėl vykdytų prievartavimų.

„S.Helbransas laikė save Mesiju, kuris gali daryti, ką nori, nes yra šventas žmogus, – sako Yisraelis. – Jis sakė, kad atėjo iš dangaus pataisyti žmonių ir turi antgamtinių galių, o jo pasekėjai juo tikėjo.“

"Vienas iš būdų, kaip grupė kontroliuoja savo narius, yra vaikų atėmimas iš tėvų ir apgyvendinimas naujose šeimose", - pasakojo Yisraelis. Biologiniams tėvams uždraudžiama su jais toliau bendrauti.

Taip nutiko ir Yisraeliui. Būdamas 12 metų, tėvas Shaulas kartu su šešiais broliais ir seserimis išvežė jį iš jų namų Izraelyje, kad prisijungtų prie grupės Gvatemaloje. Yisraelis sako, kad „Lev Tahor“ sekta melagingai žadėjo šeimai, jog gyvenimas Gvatemaloje bus rojus, o vaikai galės žaisti su gyvūnais.

„Vietoj to tai buvo visiškas šokas, – sako jis. – Visi buvo atskirti vieni nuo kitų. Vaikai turėjo miegoti ant akmeninių grindų. Kasdien mus žadindavo apie 3 val. ryto, tada visą dieną meldėmės, jokio maisto, jokio vandens, jokių pokalbių su kitais vaikais. Jei rabinas S.Helbransas mums skaitydavo paskaitą, ji trukdavo valandų valandas. Kartais užmigdavau stovėdamas.“

„Kiekvienas dalykas buvo kontroliuojamas. Į tualetą galėjai nueiti tik tada, kai jie liepdavo“, – pridūrė jis.

„Mes neturėjome jokio išsilavinimo. Mes net nestudijavome Toros ar Talmudo, nes tai būtų atvėrę mums protą. Studijavome tik S.Helbranso raštus, kuriuos turėjome išmokti atmintinai. Miegoti galėdavome eiti tik nuo 23 val. vakaro", - kalbėjo buvęs sektos narys.

Yisraelis sako, kad nariams buvo leidžiama valgyti tik tam tikras daržoves ir vaisius. Lyderiai uždraudė mėsą, žuvį ir kiaušinius, teigdami, kad jie gali būti paveikti genetinės inžinerijos. Dėl to, pasak jų, jie tapo nekošeriniai (draudžiami pagal žydų mitybos įstatymus). Yisraelis mano, kad tikroji priežastis buvo siekis išlaikyti narius silpnus atimant iš jų baltymus.

„Tačiau S.Helbransas valgė viską, ką norėjo – kiaušinius, žuvį, mėsą. Jis sakydavo, kad tai daroma dėl jo sveikatos, ir nebuvo galima tuo abejoti“, - pasakojo jis.

S.Helbransas mirė 2017 m. Meksikoje, nuskendęs upėje. Jo pareigas perėmė sūnus Nachmanas, JAV teismo dokumentuose apibūdinamas kaip dar ekstremalesnis už tėvą.

„Kai mane ten išvežė vaikystėje, aš tiesiog žinojau, kad visa tai yra negerai, bet nieko negalėjau padaryti, – sako Yisraelis. – Bet vėliau tiesiog žinojau, kad turiu ištrūkti“.

Tas momentas atėjo, kai jo žmona, praėjus dvejiems metams po vedybų, pagimdė berniuką Nevo.

„Jie visą laiką žinojo, kur tu esi, bet vieną dieną vadovai mane pasiuntė kažko išspausdinti į miestą. Tai buvo parduotuvė turinti internetinę prieigą, o aš prisiminiau, kaip atrodo kompiuteris, kai buvau vaikas namuose. Nežinojau, kaip juo naudotis, todėl paprašiau parduotuvės savininko pagalbos“, – kalbėjo Yisraelis.

Sužinojęs apie „Google“, Yisraelis paprašė savininko paieškoti „Lev Tahor“ sektos ir buvo šokiruotas to, ką rado.

„Ten buvo straipsnių apie šią sektą, ir tai patvirtino tai, ką maniau“, – kalbėjo jis. Tarp rezultatų buvo pranešimų apie tai, kaip jo teta Orit, grįžusi į Izraelį, kovojo su šia grupe.

„Maniau, kad Orit mus pamiršo, – sako Yisraelis. – Nežinojau, kad ji darė viską, kad išgelbėtų mūsų šeimą“.

Yisraelis surado jos el. pašto adresą ir nusiuntė jai žinutę. Orit sako, kad gavusi jį buvo šokiruota. Jie pradėjo bendrauti, o Yisraelis grįždavo į parduotuvę, kai tik būdavo siunčiamas su reikalais. Tada už slapta uždirbtus pinigus Yisraelis nusipirko mobilųjį telefoną ir paskambino tetai.

„Kai ji išgirdo mano balsą, labai apsidžiaugė, – šypsodamasis sako jis. – Ji pasakė, kad ateis manęs pasiimti, ir po kelių dienų aš pabėgau.“

„Vieną naktį išsmukau pro vartus ir 15 minučių bėgau per džiungles, kol priėjau greitkelį. Sustabdžiau autobusą ir jis nuvežė mane į Gvatemalos miestą, esantį maždaug už dviejų valandų kelio. Bijojau, kad manęs ieškos sektos nariai“, – aiškino Yisraelis.

„Orit manęs laukė, bet aš jos neatpažinau, ir iš pradžių nežinojau, ar ją apkabinti, nes ji buvo apsirengusi ne taip, kaip moterys „Lev Tahor“ sektoje, kur liesti priešingą lytį, nesant santuokoje, griežtai draudžiama“, – kalbėjo jis.

Vienas iš grupės bruožų – reikalavimas, kad moterys nuo trejų metų amžiaus dėvėtų visą kūną dengiantį apsiaustą, nes taip siekiama saikingumo. Viešumoje moterys taip pat slepia veidą, išskyrus akis. Žiniasklaidos pranešimuose „Lev Tahor“ sekta dėl šios praktikos buvo praminta žydų Talibanu.

Iš pradžių Yisraelis nenorėjo išvykti be sūnaus, bet Orit pažadėjo, kad jie grįš dėl berniuko, ir šie išvyko iš Gvatemalos į Izraelį. Tuo metu 19-metis Yisraelis penkerius metus iš esmės gyveno socialinėje izoliacijoje ir sunkiai prisitaikė.

„Turėjau pradėti gyvenimą nuo nulio, – sako jis. - Susipažinti su žmonėmis, susirasti draugų, net iš naujo išmokti kalbą – tai buvo labai, labai sunku.“

Jis ir Orit kelis kartus grįžo į Gvatemalą, kad pabandytų susigrąžinti Yisraelio sūnų, tačiau nesėkmingai.

Tada, praėjusių metų rugsėjį, keturių žmonių komandai (įskaitant buvusius „Mossad“ agentus, buvusį policijos pareigūną ir teisininką) iš Izraelio surengus slaptą operaciją, elitinis policijos padalinys surengė reidą „Lev Tahor“ sektos slėptuvėje Meksikos Čiapaso valstijoje, į kurią persikėlė dalis grupės.

Reidą sankcionavo valstijos teisėjas, išnagrinėjęs Meksikos specialiojo organizuoto nusikalstamumo prokuroro surinktus nusikalstamos veiklos, įskaitant prekybą narkotikais ir išžaginimus, įrodymus. Tarp jų buvo ir įsakymas nurodantis motinoms nužudyti savo vaikus, matyt, nuodais, jei jų pasiimti atvyktų socialinės rūpybos tarnybos.

„Jei kažkokie žmonės ateis atimti iš mūsų vaikų, turime paaukoti gyvybes, kad prakeiktieji neišniekintų mūsų tyrų vaikų dvasios, taip, kaip nurodė mūsų šventenybė Shlomo Helbransas prieš mirtį“, – rašoma dokumento vertime.

„Tai turi būti padaryta taip, kad šie vaikai nenukentėtų ir nebūtų subjaurotas jų kūnas, todėl moterys panaudos tai, ką mes išdalysime, kas turės nedelsiant būti suduota vaikams, neaiškinant jiems, kas tai yra, kad jų neišgąsdintume“, – rašoma dokumente.

Po to nurodoma, kad moterys, nužudžiusios vaikus, turi nusižudyti pačios.

Atsargumo dėlei vaikai buvo nedelsiant atskirti nuo suaugusiųjų, o kompleksas ištuštintas.

Yisraelio vaikas Nevo buvo tarp išvestųjų ir vėl susijungė su savo tėvu.

„Aš verkiau, – sako Yisraelis, – bet Nevo buvo ramus. Esu tikras, kad jis jautė, jog esu jo tėvas.“

Jo žmona taip pat buvo evakuota, bet atsisakė palikti grupę. Ji ir dar dvi dešimtys žmonių buvo laikomi vyriausybinėje prieglaudoje, tačiau po penkių dienų jie pabėgo. Du lyderius, suimtus valstybės teisėjo nurodymu dėl įtarimų prekyba žmonėmis ir sunkiais seksualiniais nusikaltimais, paleido vietos teisėjas.

Yisraelio pasakojimas apie „Lev Tahor“ sektos piktnaudžiavimą nebuvo nepriklausomai patikrintas, tačiau jis sutampa su kitų buvusių narių liudijimais.

Žydų sektos „Lev Tahor“ atstovas spaudai Urielis Goldmanas atmetė šiuos kaltinimus.

„Visiškai neigiu visus kaltinimus, – sakė jis. – Didžiausias mūsų turimas įrodymas yra vietos Meksikos teisėjo žodžiai. Išklausęs visus įrodymus nuo A iki Z, teisėjas ryžtingai nusprendė nutraukti bylą“. U.Goldmanas sakė, kad grupė tapo persekiojimo auka.

Nors vietos teisėjo išvada nebuvo panaikinta, tačiau šaltinis, gerai susipažinęs su byla, teigia, kad jiems nebuvo pateikti federalinio tyrėjo surinkti įrodymai.

Pasak šaltinio, visi pabėgę iš vyriausybės prieglobsčio Meksikoje, taip pat du išlaisvinti lyderiai grįžo į Gvatemalą.

Maždaug už 12 000 km nuo Gvatemalos esantis Yisraelis toliau atstato savo gyvenimą su sūnumi Nevo naujuose namuose Tel Avivo pakraštyje. Daugelį metų jam buvo draudžiama naudotis technologijomis, dabar jis studijuoja informatiką Bar Ilano universitete, siekdamas tapti programinės įrangos inžinieriumi.

„Po viso to, tik dangus yra riba, – sako jis.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.