Mafijos vadeivą dešimtmečius slėpė tyla, meilužės ir medikai, tačiau galiausiai išdavė sunki liga

Nuo ieškomiausio Italijos mafijos boso sulaikymo praėjus 2 mėnesiams pareigūnai tebemėgina įminti mįslę, kaip Matteo Messinai Denaro net tris dešimtmečius pavyko sėkmingai slapstytis visiškai šalia savo namų.

Ieškomiausias Italijos nusikaltėlis M.Messina Denaro ilgus metus gyveno pernelyg nesislapstydamas nedideliame Kampobelo di Macaros miestelyje Sicilijoje.<br>LaPresse/Guglielmo Mangiapane/Scanpix nuotr.
Ieškomiausias Italijos nusikaltėlis M.Messina Denaro ilgus metus gyveno pernelyg nesislapstydamas nedideliame Kampobelo di Macaros miestelyje Sicilijoje.<br>LaPresse/Guglielmo Mangiapane/Scanpix nuotr.
Ieškomiausias Italijos nusikaltėlis M.Messina Denaro ilgus metus gyveno pernelyg nesislapstydamas nedideliame Kampobelo di Macaros miestelyje Sicilijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ieškomiausias Italijos nusikaltėlis M.Messina Denaro ilgus metus gyveno pernelyg nesislapstydamas nedideliame Kampobelo di Macaros miestelyje Sicilijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ieškomiausias Italijos nusikaltėlis M.Messina Denaro ilgus metus gyveno pernelyg nesislapstydamas nedideliame Kampobelo di Macaros miestelyje Sicilijoje.<br>AFP/„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Ieškomiausias Italijos nusikaltėlis M.Messina Denaro ilgus metus gyveno pernelyg nesislapstydamas nedideliame Kampobelo di Macaros miestelyje Sicilijoje.<br>AFP/„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Messina Denaro ir apklausiamas, ir gydomas šiame maksimalia apsauga garsėjančiame L’Akvilos miesto kalėjime.
M.Messina Denaro ir apklausiamas, ir gydomas šiame maksimalia apsauga garsėjančiame L’Akvilos miesto kalėjime.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-03-14 20:47, atnaujinta 2023-03-15 09:02

Aiškėja, kad 60-metis M.Messina Denaro iš tiesų net ir nesislapstė: lankėsi restoranuose, parduotuvėse, geriausiose medicinos įstaigose, mėgavosi meilužių dėmesiu, sekė įvykius pasaulyje, reiškė palaikymą Ukrainą užpuolusiam Vladimirui Putinui.

Pareigūnai jau areštavo ne vieną jo bendrininką, bet pats krikštatėvis su teisėsauga nebendradarbiauja.

O M.Messinos Denaro advokate tapusi dukterėčia skundžiasi, kad vėžiu sergančio žiauraus nusikaltėlio sveikata kalėjime rūpinamasi nepakankamai gerai.

Saugojo tylos įžadai

Sicilijoje, Omertos (tylėjimo įstatymas – Sicilijos mafijos garbės kodekse numatyta norma, draudžianti bet kokį bendradarbiavimą su teisėsaugos struktūromis. – Red.) karalystėje, M.Messina Denaro jautėsi saugus kaip niekur kitur.

Vos 8 km nuo gimtojo Kastelvetrano, esančio vakarinėje Sicilijos dalyje, nedideliame Kampobelo di Macaros miestelyje, kur gyvena vos kiek daugiau nei 11 tūkst. žmonių, jis turėjo net tris slėptuves.

Mafijos krikštatėvis galėjo visiškai pasikliauti tylia ir akla mažo miestelio bendruomene bei savo bendrininkais, kurių rado įvairiose profesinėse srityse – nuo medikų iki mechanikų.

Nors pastaraisiais dešimtmečiais prabudusi Sicilijos visuomenė išsiugdė daug antikūnų mafijai, kol egzistuoja tylos įžadai ir kai kurių asmenų noras pasipildyti kišenes mafijos pinigais, šios piktžolės išnaikinimas išliks nelengva užduotimi.

Motyvas – baimė

Mafijos fenomeną tyrinėjantis žymus italų sociologas profesorius Antonio La Spina aiškino, kad omertos reiškinys Sicilijoje toli gražu neišnykęs, nepaisant visų teisėsaugos pastangų kovoti su mafija ir jos pražūtinga įtaka.

Anksčiau tylos įžadas buvo pasirašomas krauju, o už jo sulaužymą baudžiama mirtimi, tad nenuostabu, kad omerta ir baimė iki šiol neatsiejamos lyg dvynės.

„Tai, kad mafija vis dar egzistuoja, lemia būtent toks elgesys. Nepamirškime, kad omerta atsiranda iš baimės. Tuo nereikėtų stebėtis. Baimės jausmas lydėjo šių miestelių gyventojus, kaip būtų lydėjęs ir bet kokiame kitame pasaulio mieste. Jei baimės nebūtų, ir mafijos kaip tokios nebūtų.

Palaukime, kol išnyks baimė, ir mafijos organizacijos išnyks. Bet yra ir kita priežastis, nesusijusi su jausmais, bet su ekonomine nauda, kurią galima gauti.

Mafijos bosai apsupa save tais žmonėmis, kurie, nors ir nebūdami kriminalinių organizacijų gretose, yra pasiruošę jiems padėti, nes už tai jų laukia finansinis atlygis.

Tokiais atvejais baimė niekuo dėta, bet pinigai – taip“, – pabrėžė A.La Spina.

Gyveno, kaip įpratęs

Apsuptas visas paslaptis saugančių gimtųjų sienų M.Messina Denaro jautėsi taip saugiai, kad elgėsi visiškai neatsargiai.

Jo slėptuvėse, kurios labiau priminė įprastus butus nei ieškomo žudiko bunkerius, tyrėjai rado visus įprasto gyvenimo pėdsakus: restoranų sąskaitų, liudijančių ištaigingas vakarienes, prabangių rūbų, viagros tablečių ir net meilužių paliktus daiktus.

Filmo „Krikštatėvis“ plakatą namuose turėjęs mafijos bosas visada garsėjo aistringais ryšiais su moterimis.

„Visi tyrimai, kurie stipriai stumiasi į priekį rekonstruojant etapus, vykusius prieš M.Messinos Denaro sulaikymą, veda į kurtinančią visos Kampobelo di Macaros bendruomenės tylą.

Akivaizdžiai nulemta skirtingų priežasčių – baimės ar net sąmoningo bendrininkavimo – ji leido pavojingam ir visame pasaulyje ieškomam masiniam žudikui bent jau pastaruosius 2 metus džiaugtis medicinine priežiūra ir subtiliomis chirurginėmis intervencijomis visiškoje laisvėje, mėgautis pinigų sumomis, automobiliais, butais, netgi romantiškais santykiais“, – rašoma bylą tiriančio Sicilijos prokuroro Paolo Guido dokumente.

Teisėsauga ieško moterų

Suradę paskutinį senosios žiaurumu garsėjusios „Cosa Nostra“ mafijos bosą dabar tyrėjai aiškinasi, kas jam talkino ilgus dešimtmečius.

Atrodo, šiuo atveju ypač svarbus buvo moterų vaidmuo, kuriam daug dėmesio bus skiriama visoje M.Messinos Denaro byloje.

Pareigūnų akiratyje atsidūrė bent kelios jo meilužės, kuriomis, kaip manoma, M.Messina Denaro galėjo pasinaudoti lyg paštininkėmis, perduodančiomis žinutes (mafijos žargonu – „pizzini“) aplinkai.

Viena jų, dirbanti mokytoja, prisipažino bendravusi su nusikaltėliu bent porą metų, tačiau gynėsi nežinojusi tikrosios jo tapatybės.

Teisėsauga apklausė ir ankstesnes mafijos boso mylimąsias, su kuriomis M.Messina Denaro bendravo dar savo jaunystės ir žiaurių nusikaltimų laikais.

Tarp jų yra ir Maria Mesi, mafijos gretose žinoma Tecla slapyvardžiu, kartu su broliu dar 2000 m. nuteista už pagalbą mafijai ir bendrininkavimą. Dabar jie abu vėl įrašyti į įtariamųjų registrą. Jų namus iškrėtę pareigūnai konfiskavo kompiuterius ir telefonus, įtardami, kad moteris ir jos brolis toliau bendravo su mafijos bosu, padėdami jam slapstytis.

Pranešama, kad M.Mesi palaikė artimus santykius su M.Messina Denaro nuo pat 1994-ųjų, dovanodavo jam mėgstamus videožaidimus, brangias dovanas ir kartu vykdavo atostogų.

Tyrėjų įdiegtos vaizdo stebėjimo kameros atskleidė, kad susitikti su superbėgliu ji eidavo gerai pasirengusi: paslėpusi veidą po skrybėle, akiniais, vilkėdama apsiaustą, gudriai užsimaskavusi, kad nebūtų atpažinta.

Dangstė ir medikas

Aiškėja, kad Kampobelo di Macaroje buvo ne tik tokių, kurie sutikę viešumoje M.Messiną Denaro nusukdavo akis lyg nepažintų. Nemažas būrys bendrininkų, padėjusių mafijos bosui slapstytis, dabar atsidūrė įtariamųjų registre.

Vienas jų – žinomas miestelio šeimos gydytojas Alfonso Tumbarello, pastaruosius kelerius metus rūpinęsis M.Messinos Denaro sveikata.

Prokurorai įsitikinę, kad „Cosa Nostra“ ne kartą padėjęs medikas žinojo gydantis ieškomiausią Italijos nusikaltėlį. Sulaukęs kaltinimų bendradarbiavimu su mafija, dabar jis teisingumo laukia kalėjime, kaip ir jo garsusis pacientas.

Būtent šis medikas išrašydavo vaistus ir siuntimus storosios žarnos vėžiu susirgusiam M.Messinai Denaro ir sukūrė falsifikuotą medicininę kortelę pasiskolintu Andreos Bonafede vardu.

Remiantis teisėsaugos tyrimo duomenimis, A.Bonafede vardu A.Tumbarello paskyrė mažiausiai 95 vaistus nuo sunkių vėžio patologijų, taip pat 42 tyrimus, tarp jų ir itin brangias valstybės fnansuojamas DNR analizes.

Remiantis A.Tumbarello išvadomis M.Messinai Denaro buvo atliktos dvi operacijos: pirmoji – 2020 m. lapkričio 13 d., taigi pandemijos viduryje; antroji dėl atsiradusių metastazių kepenyse – 2021 m. gegužės 4 d. „La Maddalena“ klinikoje Palerme.

„Jis asmeniškai vizitavo pacientą M.Messiną Denaro, surinko ligos anamnezę, paskyrė gydymą, vėliau situaciją sekė su ypatingu dėmesiu. Daugiau nei šimtą kartų skyrė vaistus ir medicinines analizes dėl labai rimtų patologijų gydymo, su kuriomis M.Messina Denaro iš tikrųjų susidūrė, bet išrašydamas jas vienam savo pacientų, kuris iš tikrųjų džiaugėsi puikia sveikata.

Mes nematome jokio kito motyvo, kodėl paciento gydymo istorijoje esant tokiai sunkiai patologijai galėjo būti naudojama klaidinga tapatybė, o tik siekiant užtikrinti, kad realus naudos gavėjas M.Messina Denaro galėtų naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis laisvai, nepaisant to, kad jis buvo žinomas kaip dešimtmečius besislapstantis nusikaltėlis“, – rašoma mediko suėmimo motyvus paaiškinančiame prokurorų rašte.

Bendrininkų tinklas

Už grotų atsidūrė ir tikrasis A.Bonafede – Kampobelo di Macaros miestelio statybų inspektorius, paskolinęs mafiozui savo tapatybę, ir Giovanni Luppino – alyvuogių aliejaus pardavėjas, suėmimo dieną atvežęs superbosą į gerai žinomą privačią „La Maddalena“ kliniką Palerme.

Taip pat aiškinamasi, ar šios klinikos, kurioje krikštatėvis sausio mėnesį ir buvo sulaikytas, gydytojai žinojo tikrąją jo tapatybę. Čia M.Messina Denaro gydėsi porą metų, 2021 m. gegužę buvo operuotas ir kelis kartus gulėjo ligoninėje.

Internete plačiai pasklidusi jauno chirurgo tada daryta asmenukė su besišypsančiu mafijos bosu sukėlė daug diskusijų dėl šios ligoninės medikų veiksmų.

Minėtoje klinikoje M.Messina Denaro taip pat nė kiek nesislapstė, medikams dovanojo alyvuogių aliejų, laisvai bendraudavo su pacientais ir jiems buvo sudaręs malonaus, niekuo neišsiskiriančio žmogaus įspūdį.

Aiškėja, kad su jais aptardavo įvairiausias temas, net karą Ukrainoje.

Italijos žiniasklaida paviešino šokiruojančius mafijos boso pokalbius, kuriuose jis teisina karą pradėjusį Kremliaus šeimininką V.Putiną ir kaltina Ukrainos lyderį Volodymyrą Zelenskį.

„Kodėl, užuot tiekusios ginklus, Vakarų valstybės neliepia Ukrainos prezidentui atsistatydinti?

Ne V.Putinas nori raketų Amerikoje, yra priešingai: amerikiečiai nori jas patalpinti pas V.Putiną. Akivaizdu, jei Rusija neturėtų branduolinio ginklo, Amerika jau būtų ją bombardavusi, kaip tai padarė Libijoje“, – aiškino dešimtis žiaurių žmogžudysčių įvykdęs „Cosa Nostra“ bosas.

Išdavė sunki liga

M.Messina Denaro aplinkiniams taip pat skundėsi, kad kūnas jį nuvylė.

Storosios žarnos vėžiu susirgęs krikštatėvis buvo priverstas pastaraisiais metais nuolat lankytis pas medikus. Kaip teigia sėkmingą sulaikymo operaciją įgyvendinusi teisėsauga, būtent liga padėjo rasti ieškomiausią Italijos nusikaltėlį.

Pagal ligonių registrą išsiaiškinę M.Messinos Denaro vizitus pas medikus pareigūnai surengė netikėtą šturmą ir tiesiai iš Palermo ligoninės nusikaltėlį išgabeno į maksimalia apsauga garsėjantį L’Akvilos miesto kalėjimą.

„Vis dar negaliu suprasti savęs, mano kūnas mane išdavė, aš negaliu to pakęsti. Turėjau gražų gyvenimą ir to nenumačiau.

Niekada apie tai negalvojau ir to nepriimu, bet esu karys ir sakau tai ne tam, kad padrąsinčiau save, o todėl, kad niekam neleisiu savęs nugalėti, net šitam įsibrovėliui. Net jei jį sunku numarinti“, – kalbėjo M.Messina Denaro.

Priešais jo kalėjimo kamerą įrengtoje ambulatorijoje buvęs superbėglys dabar gauna tolesnį gydymą. Neseniai jam suleista trečia chemoterapijos dozė. Kalėjimo medikai tikina, kad 60-mečio nusikaltėlio sveikata gera.

Tačiau jo advokatė ir dukterėčia Lorenza Guttadauro Italijos žiniasklaidai skundėsi, kad mafijos bosui gydyti kalėjime skiriama per mažai dėmesio: „Aš nemačiau to medicinos kabineto, bet nemanau, kad jį galima palyginti su gydytojo kabinetu, kalbant apie sterilumą ir panašiai. Nežinau, ar jie su juo elgiasi gerai, tikiuosi, kad taip.“

Viliasi, kad prabils

Pirmąsias iki gyvos galvos nuteisto mafijos vadeivos apklausas griežtai saugomoje kalinimo įstaigoje surengę prokurorai sako, kad kol kas jis kalba mažai. Akivaizdu – omertos įžadai neaplenkė ir paties „Cosa Nostra“ lyderio. Teigiama, kad vien jo suėmimas sukėlė žemės drebėjimą šioje itin garsioje Italijos mafijos struktūroje.

Mafijos tyrinėtojai teigia: jeigu M.Messina Denaro prabiltų, būtų galima perrašyti pastarųjų 50 metų Sicilijos mafijos istoriją, į dienos šviesą iškeliant pusę amžiaus trukusius žiaurius nusikaltimus ir žudynes, taip pat suprasti tikrąją kriminalinių organizacijų įtaką politikai.

„Visai sutinku su tokiomis išvadomis.

Ilgas tokio žmogaus kaip M.Messina Denaro slapstymasis yra savotiška didžioji „juodoji skylė“, kurioje yra daugybė neatskleistų nacionalinės istorijos paslapčių“, – sakė istorikas Giuseppe Carlo Marino, kelių svarbių knygų apie mafiją autorius.

„Nežinau, kas dedasi M.Messinos Denaro galvoje, bet žinau, kad jei jis kalbėtų, galėtų padėti atskleisti tiek daug tiesų, apgaubtų rūko. Tikiuosi, kad gali suveikti ligos veiksnys.

Instinktyviai manyčiau, kad jis nebendradarbiaus su teisėsauga, bet, kita vertus, galėtų prabilti, nes sunkiai serga.

Jo galimas bendradarbiavimas būtų dar svarbesnis už sulaikymą, nes galėtų atverti daugybę miglotų istorijų“, – sakė Italijos prokuroras Antonino Patti.

Pagrobtą vaiką ištirpdė rūgštyje

M.Messinos Denaro nusikaltimų sąrašas stebina ir gausa, ir ribų neturinčiu žiaurumu. Italijos mafijos grupuočių istorijas tyrinėjęs ir aprašęs R.Saviano pabrėžia, kad jo braižas buvo išskirtinis.

Būtent M.Messinos Denaro valdymo laikais mafija ėmė grasinti valstybei. Jis prisidėjo prie 1992 m. surengtų išpuolių, kurių metu žuvo mafijai ant kulnų lipę Sicilijos teisėjai G.Falcone ir P.Borsellino, o po metų ėmėsi teroro aktų organizuodamas bombų sprogimus (nuotr.) Romoje, Florencijoje ir Milane.

„M.Messina Denaro buvo įsitikinęs, kad yra vienintelis būdas, galintis pasiųsti aiškią žinią valstybei: arba atsitraukti ir leisti organizacijai bei jos reikalams judėti į priekį ir, svarbiausia, priversti laikytis savo pažadų (už rinkėjų balsus, kuriuos „Cosa Nostra“ parūpino), arba jūs neturėsite ramybės“, – teigė R.Saviano.

Krikštatėvis sulaužė dar vieną nerašytą mafijos taisyklę – neliesti moterų ir vaikų. 12-metis Giuseppe, su teisėsauga pradėjusio bendradarbiauti gaujos nario Santino Di Matteo sūnus, M.Messinai Denaro paliepus buvo pagrobtas, nužudytas ir ištirpdytas rūgštyje. „Jie pagrobė vaiką, slėpė ilgiau nei dvejus metus, laikė pririštą, prie jo priekabiavo. Giuseppe buvo pasmaugtas 1996 m. sausio 11 d. ir ištirpintas rūgštyje prabėgus 779 dienoms po pagrobimo. Tai ilgiausias pagrobimas Italijos istorijoje, ir visa tai leido M.Messina Denaro“, – siaubingus nusikaltimus priminė R.Saviano.

Po sulaikymo superboso aukos ir jų giminaičiai pagaliau ne tik sulaukė atpildo valandos, bet ir galėjo lengviau atsipūsti. „Pagaliau laimėjo mano sūnus. Visi jo žudikai kalėjime. Trūko tik M.Messinos Denaro. Buvau tikras, kad jis Sicilijoje, bet vis likdavo šešėlyje. Tol, kol galėjo“, – sakė mažojo Giuseppe tėvas S.Di Matteo, kadaise pirmas prabilęs apie Sicilijos teisėjų gyvybę nusinešusius sprogimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.