Indija nori keisti šalies pavadinimą: beda pirštu į skaudžią praeitį

Po to, kai Indijos ministro pirmininko Narendros Modi vyriausybė oficialiuose kvietimuose šalį pavadino Bharatu, Indiją apėmė kontroversija – daugelis svarsto, ar oficialus Indijos pavadinimas bus pakeistas į Bharatą.

Indija. <br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Indija. <br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
G20 viršūnių susitikimas Naujajame Delyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G20 viršūnių susitikimas Naujajame Delyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 9:25 AM

Sanskrito pavadinimo pakeitimą remia premjero N.Modi valdančioji Bharatiya Janata partija (BJP), kuri teigia, kad žodis „Indija“ yra kolonijinės vergovės simbolis.

Antradienį išsiųstuose vakarienės kvietimuose svečiams, dalyvaujantiems šią savaitę Naujajame Delyje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikime, Droupadi Murmu vadinama „Bharato prezidente“, o ne „Indijos prezidente“.

Tą pačią dieną valdančiosios BJP partijos aukšto rango atstovas spaudai socialiniame tinkle „X“ parašė, kad premjeras N.Modi dalyvauja Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) aukščiausiojo lygio susitikime Indonezijoje kaip „Bharato ministras pirmininkas“.

Konstitucijoje daugiausiai gyventojų turinčios pasaulio valstybės pavadinimai yra Indija ir Bharatas. Hindustan („induistų žemė“ urdu kalba) yra kitas žodis, kuriuo vadinama šalis. Šie trys pavadinimai oficialiai ir visuomenėje vartojami pakaitomis.

Tačiau visame pasaulyje dažniausiai vartojamas Indijos pavadinimas.

Sukėlė ginčų

Po to, kai buvo įteikti G20 kvietimai, vyriausybės kritikai apkaltino N.Modi vyriausybę ir jo hinduistų nacionalistų BJP partiją, kad jie planuoja pakeisti šalies pavadinimą Bharatą, kuris taptų vieninteliu oficialiu šalies pavadinimu.

Šis pavadinimas yra sanskrito terminas, randamas šventraščiuose, parašytuose maždaug prieš 2 tūkst. metų. Jis reiškia neaiškią teritoriją Bharatavarsos, kuri driekėsi už dabartinės Indijos ribų ir galėjo apimti dabartinės Indonezijos teritoriją.

BJP jau pervadino miestus ir vietoves, susijusias su Mogolų ir kolonijiniu laikotarpiais. Pavyzdžiui, pernai Mogolų sodas prie prezidentūros rūmų Naujajame Delyje buvo pervadintas Amrit Udyan pavadinimu.

Kritikai teigė, kad naujaisiais pavadinimais bandoma iš Indijos istorijos ištrinti Mogolus, kurie buvo musulmonai, subkontinentą valdę beveik 300 metų.

Filosofijos profesorės ir buvusios Lanknau universiteto šiaurinėje Utar Pradešo valstijoje prorektorės Roop Rekhos Vermos nuomone, ginčas kyla dėl N.Modi vyriausybės demonstruojamos netolerancijos.

„Matome, kad nuolat nepaisoma konstitucijos ir įstatymų. Jei Aukščiausiasis Teismas priima nutartį, o vyriausybei ji nepatinka, ji yra keičiama“, – Turkijos agentūrai „Anadolu Agency“ sakė R.R.Verma.

„Negaliu pasakyti, kas bus toliau, bet manau, kad dėl opozicijos sudaryto aljanso jie dabar užsibrėžė tikslą panaikinti ir Indijos pavadinimą“, – pridūrė ji.

Indijos opozicijos reakcija

Šalies opozicija įspėjo BJP, kad ši nepanaikintų Indijos pavadinimo.

„Nors nėra jokių konstitucinių prieštaravimų vadinti Indiją „Bharatu“, kuris yra vienas iš dviejų oficialių šalies pavadinimų, tikiuosi, kad vyriausybė nebus tokia kvaila, kad visiškai atsisakytų „Indijos“, kuri per šimtmečius įgijo nesuskaičiuojamą prekės ženklo vertę“, – parašė Indijos nacionalinio kongreso partijos įstatymų leidėjas Shashi Tharooras tinklalapyje „X“.

„Turėtume ir toliau vartoti abu pavadinimus, o ne atsisakyti pretenzijų į istoriją menantį vardą, kuris yra atpažįstamas visame pasaulyje“, – pridūrė jis.

Kongresas vadovauja naujam opozicijos aljansui, kuris neseniai buvo suformuotas siekiant per 2024 m. visuotinius rinkimus nušalinti N.Modi. 26 partijų Indijos nacionalinis vystymosi ir įtraukties aljansas, arba INDIA, galimą pavadinimo pakeitimą pavertė klausimu.

„Mes visi sakome „Bharatas“. Kas čia naujo? Tačiau pavadinimas „Indija“ yra žinomas pasauliui... Kas atsitiko staiga, kad vyriausybė turėjo pakeisti šalies pavadinimą?“ – klausė viena pagrindinių opozicijos lyderių Mamata Banerjee.

Kuo neįtiko pavadinimas „Indija“?

Indijos valdančioji BJP partija teigia, kad pavadinimas „Indija“ yra šalies kolonijinės praeities liekana.

BJP parlamento narys Nareshas Bansalas sakė, kad pavadinimas „Indija“ yra „kolonijinės vergovės“ simbolis ir „turėtų būti pašalintas iš konstitucijos“.

„Britai pakeitė Bharato pavadinimą į Indijos, – parlamento posėdyje sakė N.Bansalas. – Mūsų šalis jau tūkstančius metų žinoma Bharato vardu... Pavadinimą „Indija“ suteikė kolonijinė britų Indija, todėl jis yra vergovės simbolis.“

Kas toliau?

Indijos vyriausybė rugsėjo 18–22 d. sušaukė specialią parlamento sesiją, tačiau nepaskelbė jokios darbotvarkės, todėl kyla spėlionių, kad ji bus panaudota šaliai pervadinti.

Tačiau kai kurie vyriausybės pareigūnai, pavyzdžiui, informacijos ministras Arunagas Thakuras, atmetė šią idėją kaip opozicijos skleidžiamus „gandus“.

Pasak Naujajame Delyje įsikūrusio analitinio centro „Observer Research Foundation“ vizituojančio bendradarbio Rasheedo Kidwai, politiniai ir rinkimų interesai yra pagrindinis Indijos-Bharato klausimo veiksnys.

R.Kidwai mano, kad suaktyvėjusi retorika įrodo, jog N.Modi „jaučia opozicijos karštį“.

„Tai rodo BJP baimę, – sakė jis. – Partija tvirtino, kad N.Modi yra nepakeičiamas, tačiau pirmą kartą jis jaučia, kad opozicinio bloko keliama grėsmė yra reali, todėl jo partija suplanavo pakeisti šalies pavadinimą į Bharatą.“

Parengta pagal „Al Jazeera“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.