Galingas sprogimas Niujorke nušlavė du pastatus, žuvo 6 žmonės

Pasak jo, dar penki žmonės laikomi dingusiais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2014, 4:22 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:04 PM

Niujorko meras Billas de Blasio incidentą pavadino „blogiausia tragedija“, o jo biuras pranešė, kad sutemus devyni sugriuvusių pastatų gyventojai dar buvo laikomi dingusiais.

Ugniagesiai visą popietę grūmėsi su didžiuliu gaisru Rytų Harleme, kur liudininkai sumaitoto metalo, tirštų baltų dūmų ir dulkančių nuolaužų sceną lygino su karo zona.

Trečiadienį vėlai vakare šalies žiniasklaida pranešė, kad aukų skaičius padidėjo nuo trijų iki keturių.

O ketvirtadienį Niujorko policija pranešė, kad buvo patvirtinta penkto ir šešto žmogaus žūtis.

Policijos seržantas Johnas Buthornas sakė, kad vienos suaugusios moters kūnas buvo rastas užverstas nuolaužomis ketvirtadienį apie 2 val. 50 min. vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Pasak jo, dar penki žmonės laikomi dingusiais.

Priminė teroro aktą

Sprogimas kai kuriems niujorkiečiams neišvengiamai priminė 1001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas, per kurias sugriuvo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai dvyniai. Kitiems liudininkams tai buvo panašu į žemės drebėjimą.

Dviejuose sugriuvusiuose pastatuose buvo 15 butų, netoli tragedijos vietos 116-ojoje gatvėje ir Parko aveniu, kur gyvena daugiausia ispanakalbiai, žurnalistams sakė B.de Blasio ir kiti miesto pareigūnai.

Maždaug 15 minučių prieš sprogimą komunalinių paslaugų kompanija „Con Edison“ sulaukė skambučio iš sublokuoto gretimo daugiabučio – žmogus pranešė apie tvyrantį dujų kvapą.

Sprogimas įvyko maždaug 9 val. 30 min. (15 val. 30 min. Lietuvos laiku), o ugniagesiai, kaip pranešė Niujorko ugniagesių departamentas, įvykio vietoje buvo jau po dviejų minučių.

„Įvyko galingas sprogimas, per kurį sugriuvo du pastatai. Sprogimą nulėmė dujų nuotėkis“, – sakė B.de Blasio. Tai pirma tokia žmonių aukų pareikalavusi nelaimė 8 mln. gyventojų turinčiame mieste nuo to laiko, kai demokratas B.de Blasio sausio mėnesį ėmė eiti savo pareigas. Incidentas verčia nerimauti dėl saugumo ne tokiuose turtinguose rajonuose.

Temstant aukų skaičius padidėjo iki trijų, sakė Ugniagesių departamento atstovas.

Meksikos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad dvi žuvusios moterys yra meksikietės ir kad tarp sužeistųjų taip pat yra vienas meksikietis.

Keturiose ligoninėse žurnalistai sužinojo, kad iš viso buvo gydomi 63 pacientai, didžioji dauguma – dėl nedidelių sužeidimų.

Ligoninės „Mount Sinai“ atstovas sakė, kad čia buvo gydomi 22 žmonės, tarp jų – trys vaikai, ir kad 19 tų pacientų jau išrašyti.

Vienos moters, patyrusios galvos traumą, būklė yra „kritinė, bet stabili“, o dar dviejų žmonių būklė vertinama priimamajame, nurodė atstovas.

Sprogimas buvos stiprus

Komunalininkai pranešė, kad netoliese esančio pastato gyventojas sakė netrukus prieš sprogimą užuodęs dujų kvapą, rašo naujienų agentūra BNS, remdamasi AP.

Harlemo kvartale, kuriame įvyko nelaimė, po sprogimo ant šaligatvių mėtėsi stiklų duženos iš sprogimo bangos išdaužytų langų ir virtinų. Pasak liudininkų, sprogimas buvo toks stiprus, kad nuo jo bangos iš lentynų pabiro prekės netoliese esančiuose maisto parduotuvėse.

Policijos pareigūnai, užsidėję dujokaukes ir medicinines apsaugines kaukes, užtvėrė kvartalą ir dalino kaukes vietos gyventojams bei praeiviams, kad apsaugotų juos nuo orą užtvindžiusių tirštų aitrių dūmų.

„Pajutau, lyg visą mano namą būtų sudrebinęs žemės drebėjimas“, – pasakojo 24-erių Waldemaras Infante, dirbantis durininku netoliese esančiame name.

„Visur ant žemės mėtėsi stiklo šukės, išdužo visų parduotuvių langai“, – sakė jis.

Vienas šalia sugriuvusių pastatų esančio namo gyventojas pranešė, kad netrukus iki sprogimo užuodė dujų nuotėkį savo namuose, tačiau pagalvojo, kad kvapas galėjo sklisti iš lako.

Ugnis veržėsi pro stogą

Už kelių namų nuo sprogimo vietos gyvenantis vyras sakė, kad išgirdęs sprogimą, kuris įvyko maždaug 9 val. 30 min., jis priėjo prie lango ir pamatė iš vieno namo stogo besiveržiančias liepsnas ir kylančius dūmus.

„Buvau miegamajame, kai įvyko sprogimas, kuris sudrebino visą pastatą“, – sakė 26-erių Eoinas Hayes.

Pasak jo, liepsnos apgaubė vieną namą, o tada persikėlė į kitą, kol galiausiai atslūgo.

Sprogimas įvyko netoli metropoliteno šiaurinės linijos bėgių, kurių atkarpą užvertė nuolaužos. Kol atkarpa valoma, sustabdytas traukinių eismas iš stoties „Grand Central“.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.