Himalajuose ieškoti lietuviai susisiekė su artimaisiais

Nepalo gelbėtojai Himalajų žygių maršrutuose ieško daugiau kaip 100-o žygeivių, su kuriais nesusisiekiama po pūgos ir sniego lavinų. Paaiškėjo, kad tarp jų buvo ir trys lietuviai, kurie 7 mėnesiams išvyko keliauti po Aziją ir kartu su kitais žygeiviais kopė į Himalajus. Ši nelaimė jau nusinešė daugiau nei 32 gyvybes, dar šimtas žygeivių ir gidų iš įvairių šalių yra dingę be žinios.

Daugiau nuotraukų (1)

Reda Rutkauskienė

Oct 16, 2014, 9:55 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 11:41 PM

Penktadienio naktį Lietuvos Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad trys lietuviai, kaip manyta, dingę Himalajų kalnuose per smarkią pūgą, susisiekė su giminėmis. Jie informavo, jog yra gyvi ir sveiki, rašo naujienų agentūra BNS.

Išvyko pakeliauti po Aziją

28-erių metų vilniečių pora ir maždaug 35 metų jų draugas septyniems mėnesiams išvyko pakeliauti po Aziją, kopė į Himalajus ir atslinkus pūgai dingo kaip ir kiti žygeiviai.

„Šią septynių mėnesių kelionę jie ir pradėjo nuo Nepalo. Paskutinės žinios apie juos buvo spalio 7 dieną. Žinute atsiuntė linkėjimus, ten buvo parašyta: „Siunčiam linkėjimus nuo 3800 metrų aukščio“, – lrytas.lt teigė dingusios moters pusseserė Gintarė.

Išgirdę apie nelaimę Nepale artimieji bandė skambinti telefoną kartu su savimi pasiėmusiam dingusios moters vyrui, tačiau šis buvo išjungtas. Jo žmona į kelionę leidosi be jokios ryšio priemonės.

Sunerimę artimieji kreipėsi į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (URM), parašė laišką Nepalo ambasadai Maskvoje.

Pasak Gintarės, trijulė patirties turi ir į kalnus kopė ne pirmą kartą.

„Jie yra lipę ir į Tatrus, ir kitur. Vis dėlto išsiruošė į ilgą kelionę, patirties tikrai buvo. Pusė metų tik su kuprinėmis – nemenkas iššūkis. Artimieji dabar jaudinasi, nežinome, ar jie ėjo su vedliu, ar kopė savarankiškai“, – sunerimusi kalbėjo Gintarė.

Užklupo smarki pūga

Nepaliečių pareigūnai sakė, kad populiariame maršrute prie Anapurnos rasti 24 žuvę žmonės ir kad žuvusiais laikomi dar penki alpinistai, buvę vienoje bazinėje stovykloje, kurią užgriuvo sniego lavina.

Taip pat žuvo trys jakų piemenys nepaliečiai, kai Himalajų rajoną centriniame Nepale užklupo smarki pūga – ciklono „Hudhud“ „uodega“.

Už paieškos ir gelbėjimo darbus atsakingas policijos pareigūnas Ganeshas Rai sakė, kad gelbėtojai išgelbėjo 43 įstrigusius žygeivius, bet dar daugiau kaip 100 žmonių yra dingę.

Gelbėtojai ieškojo dviejų slovakų alpinistų ir trijų vedlių nepaliečių, kurie dingo lavinai antradienį vakare užgriuvus komandas, apsistojusias bazinėje stovykloje prie 8 167 m aukščio Daulagirio kalno.

„Ieškodami jų rengiame sraigtasparnių misijas, bet negalime rasti jokių jų ženklų, manome, kad jie yra žuvę, – sakė G.Rai. – Kol kas aptikome 16 lavonų Mustango rajone Anapurnos regione, bet dar neturime aiškaus vaizdo, kiek iš jų yra užsieniečiai, nes mums dar reikia nustatyti jų tapatybę“.

Rasti keturių kanadiečių, dviejų izraeliečių, vieno lenko, vieno vietnamiečio, vieno indo, vieno vokiečio ir 11 nepaliečių lavonai. Dar trijų rastų žuvusių žmonių pilietybės kol kas neaiškios, sakė G.Rai.

Kopti užsiregistravo 168 užsieniečiai

Tarp žuvusiųjų yra mažiausiai aštuoni žygeiviai, kurių gyvybes nusinešė sniego lavina kaimyniniame Manango rajone, sakė vienas vietos pareigūnas.

„Aptikome aštuonių žmonių – keturių kanadiečių, indo ir trijų nepaliečių, žuvusių per sniego laviną, – palaikus“, – sakė rajono pareigūnas Devendra Lamichanne.

Maždaug 168 užsienio turistai buvo užsiregistravę žygiams šiuose rajonuose ir dabar pareigūnai bando surasti likusius iš jų, bet pastangas stabdo prastos telekomunikacijos.

„Daug žmonių yra dingę – mes registruojame tik užsienio piliečius, bet keli nepaliečiai taip pat galėjo patekti į pūgą“, – sakė G.Rai.

Nesunkiai sužeistiems žmonėms vietos ligoninėse buvo suteikta pirmoji pagalba, o mažiausiai 14 žygeivių iš Honkongo ir Izraelio buvo nuskraidinti į Katmandu dėl nušalimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.