Tragedija Ispanijoje: sudužo karinis lėktuvas, yra žuvusiųjų

Ispanijoje, Sevilijos mieste, sudužo karinių krovinių lėktuvas „Airbus A400M“. Ispanijos žiniasklaida pranešė, kad lėktuvas sudužo kilimo metu, kliudydamas aukštos įtampos laidus. 

Nuolaužos pabiro po oro uosto teritoriją.<br>AP nuotr.
Nuolaužos pabiro po oro uosto teritoriją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-09 16:01, atnaujinta 2018-01-04 10:08

Pagalbos tarnybos patvirtino, kad nelaimės metu žuvo mažiausiai trys žmonės, o du buvo sužeisti. 

Dienraštis „El Pais“ pirmuose pranešimuose nurodė, kad lėktuve galėjo būti bent 7 įgulos nariai. Vėliau šis skaičius išaugo iki dešimties. 

„Turimomis žiniomis, lėktuve buvo nuo aštuonių iki dešimties žmonių. Visi jie – ispanai“, – sakė Ispanijos premjeras Mariano Rajoy.

Premjero žiniomis, ne visi lėktuve buvę žmonės žuvo. „El Pais“ nurodo, kad du žmonės nuvežti į ligoninę, jų būklė – labai sunki. Tai patvirtino policijos atstovas Javieras Martínas Arroyo.

Į nelaimės vietą nuskubėjo gausios ugniagesių, policijos ir greitosios pagalbos tarnybos. 

Premjeras taip pat išreiškė užuojautą tragiškos nelaimės aukų artimiesiems ir pažadėjo suteikti jiems visą reikalingą pagalbą. 

Ispanijos televizija TVE pranešė, kad pilotai spėjo susisiekti su oro uosto dispečeriais ir pranešti, kad lėktuvas pateko į bėdą. 

Specialiosios tarnybos iškart nepatvirtino oficialios lėktuvos sudužimo priežasties, tačiau įtariama, kad kilimo metu galėjo įvykti ir mechaninis gedimas. 

Netoli oro uosto esantys ispanai filmavo kraupius vaizdus – iš oro uosto teritorijos kylantis juodų dūmų stulpas buvo matomas keleto kilometrų atstumu.

Vienas iš nelaimės liudininkų teigė, kad liepsnos apimtas lėktuvas beveik akimirksniu pavirto pelenais. 

Ispanijos oro uostų valdyba AENA patvirtino, kad šeštadienį Sevilijos oro uostas buvo uždarytas, nes jame dirbančios ugniagesių pajėgos išvyko į lėktuvo avarijos vietą visai greta oro uosto tvoros.

Visi skrydžiai į Seviliją buvo nukreipti į Malagos ir Chereso oro uostus.

Didžiausias karinis propelerinis orlaivis pasaulyje “Airbus A400M“ gali būti naudojamas ir kitoms karinėms reikmėms, tarp jų – degalams papildyti ore ar žvalgybai.

Šiuos modelius naudoja Ispanijos, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos kariuomenės. 194 šio modelio orlaivius yra užsisakiusios aštuonios šalys, kuriose lėktuvai keičia ankstesnius „Hercules“ lėktuvų modelius. Anot „El Pais“, šis lėktuvas dar nebuvo perduotas kariškiams.   

„Airbus“ šio modelio lėktuvus gamina ir nuo 2009 metų išbando šalia oro uosto esančioje gamykloje. Prieš tapdamas komercinių skrydžių oro uostu San Pablo oro uostas buvo naudojamas kaip karinis aerodromas.

Dėl šios avarijos be elektros liko pramonės zona, esanti Karmonos priemiestyje šalia „Airbus“ sudužimo vietos.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija nusprendė imtis atsargumo priemonių ir sustabdė „Airbus A400M“ modelio lėktuvų naudojimą. 

„Sužinojome apie tai, kad „A400M“ modelis nukrito Sevilijoje. Siekiant atsargumo nuspręsta, kad Jungtinės Karalystės oro pajėgų operacijos su šiuo lėktuvu bus laikinai sustabdytos“, – pranešė ministerijos atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.