JAV ginklų epidemija: rekordiškai daug žūčių sukelia mažamečiai

Praėjusią savaitę pasaulį sukrėtė pasakojimas apie JAV mieste Milvokyje gyvenantį vaiką, kuris automobilyje radęs pistoletą nušovė savo motiną. Deja, tai toli gražu ne vienintelis toks įvykis šalyje.

Nuo metų pradžios JAV buvo 23 atvejai, kai mažamečiai vaikai netyčia nusišaudavo arba nušaudavo kitus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Nuo metų pradžios JAV buvo 23 atvejai, kai mažamečiai vaikai netyčia nusišaudavo arba nušaudavo kitus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Didžiosios dalies nelaimingų atsitikimų metu mažamečiai vaikai netyčia nusišauna patys.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Didžiosios dalies nelaimingų atsitikimų metu mažamečiai vaikai netyčia nusišauna patys.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kai kurių valstijų įstatymai dėl šaunamųjų ginklų yra aplaidūs.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kai kurių valstijų įstatymai dėl šaunamųjų ginklų yra aplaidūs.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 5:14 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:43 PM

Pastaruoju metu JAV išaugo skaičius vaikų, į kurių rankas patekę šaunamieji ginklai sužeidžia ar net nužudo žmones. Vien per šiuos metus vaikai pašovė mažiausiai 23 žmones, iš kurių 11 žuvo, rašo „The National Post“.

O nuo balandžio 20 dienos JAV buvo užfiksuoti mažiausiai septyni įvykiai, per kuriuos jaunesni nei trejų metų vaikai šovė į save arba į kitus.

Vienas tokių įvykių nutiko Indianos valstijoje. Čia dvimetis berniukas netyčia nusišovė pistoletu, kurį rado virtuvėje paliktoje motinos rankinėje. Panašus nelaimingas atsitikimas nutiko ir Misūryje, kur vienerių mergaitė nusišovė, kol miegojo jos tėvas.

O trimetis berniukas iš Mičigano ir trimetė mergaitė iš Džordžijos persišovė rankas. Tiesa, gydytojai paskelbė, kad vaikų sužeidimai gyvybei pavojaus nekelia.

Pernai „The Washington Post“ atliktas tyrimas parodė, kad JAV kas savaitę vidutiniškai vienas mažametis vaikas sugebėdavo rasti ir panaudoti šaunamąjį ginklą. Šiemet tokių nelaimingų atsitikimų skaičius išaugo: nuo sausio 1 dienos tokių atvejų jau net 23, o pernai jų buvo 18.

Nusišauna netyčia

Suradę ginklus vaikai dažniausiai šauna patys į save. Šiemet 9 vaikų sugebėjo susižeisti su šaunamaisiais ginklais, o devyni iš jų žuvo. Penki vaikai šovė į kitus asmenis, du iš kurių žuvo.

Tiesa, kai kurių stebėtojų teigimu, skaičiai parodo tik mažą dalį visų nelaimingų atsitikimų, kurie nutinka, kai į mažamečių vaikų rankas patenka šaunamieji ginklai. Pavyzdžiui, už griežtesnę ginklų kontrolę pasisakanti organizacija „Everytown for Gun Safety“ pranešė, kad šiemet buvo mažiausiai 77 atvejai, kai nepilnamečiai netyčia šovė į žmogų.

Taip pat nederėtų pamiršti ir tragedijų, kai suaugę žmonės – tyčia ar netyčia – nušauna mažus vaikus. Tačiau, kai kalbama apie vaikų elgesį su ginklais, yra kelios valstijos, kuriose tokių nutikimų daugiausiai.

Daugiausiai vaikų, kurie panaudoja šaunamuosius ginklus, galima rasti Džordžijos valstijoje, kur nuo 2015 metų sausio įvyko mažiausiai aštuoni tokie atvejai. Teksase ir Misūryje įvyko po septynis šaudymus, o Floridoje ir Mičigane – po šešis.

Priežastys – neaiškios

Nors yra manančių, kad būtent didesnis žmonių skaičius sąlygoja didesnį skaičių nelaimių, tai nėra iki galo tiesa. Kalifornijoje ir Niujorke gyvena daugiau žmonių, tačiau, kartu sudėjus, šiose valstijose nuo 2015 metų įvyko tik trys tokios tragedijos.

Taip pat stebina situacija Ilinojuje, kur nuo 2015 metų nė vienas mažas vaikas nešovė į kitus, nors šios didžiausiame šios valstijos mieste Čikagoje vyksta labai daug su šaunamaisiais ginklais susijusių nusikaltimų.

Regis, kad tragedijos dėl ginklus radusių vaikų nutinka dėl kitų priežasčių, o ne vien dėl didelio gyventojų skaičiaus. Pavyzdžiui, Misūryje ir Džordžijoje egzistuoja menka ginklų kontrolė ir silpni įstatymai, reguliuojantys, kaip reikia laikyti šaunamuosius ginklus, kad jais nesugebėtų naudotis vaikai.

Kita vertus, Niujorke apskritai nėra tokių įstatymų, o nuo 2015 metų pradžios tik į vieno vaiko rankas pateko šaunamasis ginklas.

Dėl didesnio skaičiaus tragedijų gali būti kalti kultūriniai veiksniai ir ginklų naudojimo bei nuosavybės normos. Tačiau iki galo nėra aišku, kurios priežastys nulemia, kad JAV daugėja mažamečių, kurie panaudoja ginklus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.