Kalifornijoje – gaisras reivo vakarėlyje: žuvo 9 žmonės, dar 25 dingę

Kiti skelbė maldas už žuvusiuosius. 

Kalifornijoje reivo vakarėlyje kilo didelis gaisras, yra žuvusių<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Kalifornijoje reivo vakarėlyje kilo didelis gaisras, yra žuvusių<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Dec 3, 2016, 7:03 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:56 AM

Pasak Ouklando ugniagesių vadės Teresos Deloach-Reed, gaisras įsiplieskė penktadienį apie 23 val. 30 min. vietos (šeštadienį 9 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Pareigūnė aiškino, kad dauguma aukų, kaip manoma, žuvo dviaukščio buvusio sandėlio pastato, paversto loftų kompleksu „Oakland Ghostship“, viršutiniame aukšte. 

„Ko gera, ugnis išplito labai sparčiai“, – ji sakė žurnalistams. 

Kol kas nežinoma, kodėl kilo gaisras per elektroninės muzikos vakarėlį, kuriame dalyvavo nuo 50 iki 100 žmonių. 

Iki šeštadienio priešpietės ugniagesiai dar nebuvo spėję nuodugniai patikrinti pastato, o pareigūnai sakė bijantys, kad aukų skaičius gali reikšmingai padidėti, kai gelbėtojai galės įžengti į vidų. 

„Dar turime nuodugniau patikrinti pastatą ir nežinome potencialaus kitų aukų skaičiaus“, – laikraštis „East Bay Times“ citavo T.Deloach-Reed. 

Šiame pastate buvo įsikūrusios menininkų studijos, o kai kurie, atrodo, ten gyveno. Viduje buvo įrengta daugybė pertvarų ir improvizuotų laiptų iš sukaltų medinių padėklų. 

Dėl kai kurių pastato konstrukcijos pakeitimų žmonėms buvo labai sunku ištrūkti, pažymėjo T.Deloach-Reed. 

„Nebuvo aiškaus įėjimo arba išėjimo, – sakė ji. – Nežinau, kur prasidėjo gaisras, bet žinau, kad dėl pastato ypatumų žmonėms buvo sunku iš jo išbėgti.“ 

Ugniagesiams taip pat buvo sunku malšinti liepsnas užgriozdintose patalpose. 

„Jis buvo prikimštas pilnas baldų, visokiausių daiktų, kolekcijų, – sakė T.Deloach-Reed. – Jis iš tikrųjų atrodė beveik kaip labirintas.“ 

Ugniagesių vadovė pridūrė, kad pastate veikiausiai nebuvo įjungtų dūmų jutiklių, taip pat nebuvo įrengta priešgaisrinė purkštuvų sistema. 

Liepsnos greitai išplito pastate ir vienu metu tapo nevaldomos – ugniagesiai buvo priversti atsitraukti, sakoma žiniasklaidos pranešimuose. 

Vakarėlio dalyvių draugai ir artimieji mėgino aiškintis jų likimą socialiniuose tinkluose. Dalis šių žinučių buvo skelbiama renginio „Facebook“ svetainėje. 

„Prašau, pranešk man, kad esi saugi“, – rašė viena moteris ir pridūrė savo draugės vardą. 

Kiti skelbė maldas už žuvusiuosius. 

„Jutau besilupančią odą“ 

Šiame reivo vakarėlyje dalyvavo mažai žinoma elektroninės muzikos grupė „Golden Donna“ ir keli kiti atlikėjai. Kol kas neaišku, ar tarp aukų esama ir didžėjų. 

„Tiesiogine prasme pajutau, kaip lupasi mano oda, o plaučiai pradeda dusti nuo dūmų“, – vietos televizijai KTVU pasakojo šiame pastate gyvenęs fotografas Bobas Mule'as. 

„Man nesisekė paleisti ugnies gesintuvo“, – pridūrė jis. 

Televizijos reportažuose matėsi virš stogo kylantys oranžiniai liepsnos liežuviai ir pro didelius langus besiveržianti ugnis. 

Alamedos apygardos šerifo biuro seržantas J.D.Nelsonas sakė, kad koroneris ruošiasi priimti 40 arba daugiau lavonų, nurodė KTVU. 

Šis gaisras buvo įvardytas kaip pražūtingiausia tragedija Ouklande nuo 1989 metais Kalifornijos šiaurėje smogusio Loma Prietos žemės drebėjimo, pareikalavusio 63 žmonių gyvybių. 

Iki šiol pražūtingiausias pastarųjų dešimtmečių naktinio klubo gaisras Jungtinėse Valstijose įvyko 2003 metais, kai roko grupės „Great White“ koncerte panaudoti pirotechnikos efektai sukėlė liepsnojantį pragarą klube „The Station“ Rod Ailende. Tąsyk žuvo apie 100 žmonių.

Užsienio reikalų ministerija neturi informacijos apie Kalifornijos valstijos Ouklando mieste reivo vakarėlio metu kilusiame gaisre galimai nukentėjusius Lietuvos piliečius.

Užsienyje esantys Lietuvos piliečiai dėl konsulinės pagalbos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.