Užsidegusio Londono daugiabučio gyventojai pasakojo apie patirtą siaubą

Londono daugiabutyje naktį į trečiadienį kilus didžiuliam gaisrui jo gyventojai pasakojo matę negalinčių ištrūkti ir pro langus šokinėjančių žmonių.

 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
 Daugiabutis užsidegė naktį.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 14, 2017, 12:44 PM, atnaujinta Jun 14, 2017, 3:44 PM

Liepsnos buvo apėmusios beveik visus pastato „Grenfell Tower“ aukštus, išskyrus pačius žemiausius, o jo koridorius prisipildė dūmų.

39 metų Hanan Wahabi, gyvenanti devintame 24 aukštų daugiabučio aukšte, sakė, kad pabudo apie 1 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku pajutusi dūmus.

„Mačiau, kad pro pusiau atvirą svetainės langą krito pelenai“, – sakė ji, sėdėdama su savo vyru, 16-mečiu sūnumi ir 8-mete dukra viename vietos bendruomenės centre.

„Pažiūrėjau į lauką ir pamačiau, kad ugnis kilo namu. Ji buvo prie pat mano lango, – sakė ji. – Uždariau langą ir išbėgau.“

Jos šeimai pabėgus iš namo, moteris paskambino savo broliui, gyvenančiam 21-ame aukšte, kad sužinotų, ar jam nieko nenutiko.

„Tuo metu ugnis dar nebuvo pasiekusi namo viršaus“, – sakė H.Wahabi.

„Jis sakė, kad jam buvo liepta likti viduje, visiems viename kambaryje, ir po durimis pakišti rankšluosčių. Jis sakė, kad ateis. Tada vėl jam paskambinau ir iš jo išgirdau, kad buvo labai daug dūmų“, – pasakojo ji,

„Paskutinįkart mačiau jį, kai jis su žmona ir vaikais mojavo pro langą. Kai paskutinį kartą kalbėjau su jo žmona, brolis telefonu kalbėjosi su ugniagesiais. Iš jo nėra jokių žinių; jam neįmanoma prisiskambinti, negaliu prisiskambinti ir laidiniu telefonu. Tai buvo apie 2 valandą“, – pridūrė moteris.

Danieliu prisistatęs liudininkas radijui „BBC Radio London“ sakė, kad ugniai kylant vis aukščiau, žmonės viršutiniuose aukštuose buvo įkalinti savo butuose.

„Žmonės degė, – tvirtino jis. – Mačiau tai savo akimis. Dar mačiau, kaip žmonės šokinėjo (pro langus).“

Kitas liudininkas, Jody Martinas, sakė, kad jam pavyko pasiekti antrą degančio pastato aukštą, bet ten buvo labai daug dūmų.

„Mačiau, kaip iškrito vienas žmogus, mačiau kitą moterį, laikančią iškištą pro langą kūdikį... girdėjau klyksmus; šaukiau visiems, kad leistųsi žemyn, bet jie sakė: „Negalime palikti savo butų, nes koridoriuose pernelyg daug dūmų“, – pasakojo jis

„Aš žuvęs“

Dar vienas bendruomenės centre sutiktas vyras, dėvintis šortus, marškinėlius ir sportinius batus, o pečius apsigobęs pledu, pasakojo, kad jam vos pavyko išsigelbėti iš degančio pastato.

„Įsijungė mano kaimyno gaisro signalizacija, pamaniau, kad gal jis ką nors gamina“, – pasakojo Eddie prisistatęs 55 metų vyras.

„Gulėjau lovoje ir išgirdau, kaip žmonės šaukia: „Gaisras!“ Atidariau duris, bet į vidų pateko daugybė dūmų. Tada po poros sekundžių paskambino kaimynas iš penkto aukšto ir pasakė: „Po velnių, dink iš pastato!“ – pasakojo vyras.

„Nubėgau į vonią, sušlapinau rankšluostį ir apsivyniojau jį ant galvos. Išbėgau į koridorių, uždariau duris ir bėgau, kaip maniau, atsarginio išėjimo link. Neradau jo. Tai buvo gyvybės ir mirties klausimas; Pamaniau: „Jei dar bent penkias sekundes čia pabūsiu, aš žuvęs“, – sakė jis.

„Ten ant grindų buvo ugniagesys; jis paėmė man už kojos ir nutempė, kur buvo gaisriniai laiptai. Nieko nebuvo matyti. Tiesiog bėgau laiptais žemyn. Ant laiptų nebuvo tiek daug žmonių“, – pasakojo vyras.

„Daugybė žmonių neištrūko iš to pastato“, – pridūrė jis.

16-ame aukšte gyvenęs 51 metų Abdulas Hamidas sakė praradęs visą turtą, bet teigė, kad jam pasisekė, jog liko gyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.