Kaip užšaldyti daržo gėrybes, kad šios žiemą būtų skanios?

Mėgstantiems gėrybių pasiruošti žiemai jau nebeužtenka šaldymo kamerų šaldytuvuose ir net šaldiklių. Patyrusios šeimininkės dairosi kuo talpesnių šaldymo dėžių, mat stengiasi žiemai užšaldyti beveik viską iš daržo lysvių, sodo ir miško.

Sudėtos į indelius sveikos uogos ar vaisiai atšąla tik per parą.
Sudėtos į indelius sveikos uogos ar vaisiai atšąla tik per parą.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Jul 16, 2012, 8:36 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:29 AM

Klausinėdama kaimynų, pažįstamų ir kasmet pati bandydama užšaldyti vis kitokių miško ir daržo gėrybių alytiškė Aldona Kudzienė dabar žiemai atsisako šaldyti tik svogūnų laiškus – nepatiko, kad atšilę patyžta.

Nors vienas pažįstamas panevėžietis jau kelerius metus plastikiniuose indeliuose jų prisišaldo visai žiemai ir nepeikdamas gardina sriubas, troškinius, šaltibarščius.

Paruošti keletą plastikinių indelių šaldytų supjaustytų agurkų irgi labai tinka žiemą gaminamiems šaltibarščiams.

Žemuogės skelbia naują sezoną

Senasis sezonas A. Kudzienės šaldiklyje ir šaldymo dėžėje baigiasi nokstant žemuogėms – nuo jų ir prasideda naujasis.

„Šaldiklyje laikau tas gėrybes, kurias su dukterimi ir jos šeima valgome kasdien. 200 litrų talpos šaldymo dėžę darinėjame rečiau. Jau prisišaldėme žemuogių, braškių, krapų, rūgštynių. Laukiame aviečių – jos ypač tinka šaldyti.

Rugsėjį einu atostogauti, nes tuomet su dukterimi užšaldome daugelį daržovių, todėl žiemą sriubas ir troškinius negaišdamos daug laiko labai greitai išverdame”, – pasakojo patyrusi šeimininkė.

Prisikastų morkų ir burokėlių ji pasilieka porai mėnesių, kol pradeda vysti, o paskui naudoja šaldytus – sutarkuotus arba supjaustytus, saugomus plastikiniuose maišeliuose. Burokėlius prieš tai išverda.

Ši šeima labai mėgsta šaldytus pomidorus – vienus ir kartu su cukinijomis bei morkomis.

Pomidorus šeimininkė perpjauna per pusę arba į keturias dalis, pašalina likusią kotelio dalį, deda į maišelį ir užšaldo, o išėmusi palaiko kelias minutes, kad peiliu lengvai nusiimtų odelė.

A. Kudzienė įsitikino, kad moliūgus, cukinijas ar aguročius reikia užšaldyti prieš tai būtinai išėmus sėklas ir supjausčius gabaliukais.

Rūgštynių ji nepjausto, o suplėšo. Pupas ir žirnelius šaldo žalius, brokolius, žiedinius kopūstus, grybus – apvirtus.

Tik baravykai šaldomi žali

Specialistai pataria apvirti ne visus grybus, bet užšaldyti galima įvairius.

Baravykai išsaugos ypatingą aromatą žali, todėl juos pakanka nuvalyti šepetėliu arba skudurėliu. Voveraičių kartumas sumažės, jei jos prieš užšaldomos kelias sekundes bus įmerkiamos į verdantį vandenį ar juo perpilamos. Kazlėkus reikėtų šaldyti be kotelių.

Pagardina šviežiu medumi

A. Kudzienės šeimos šaldymo dėžėje užtenka vietos ir įvairioms prieskoninėms žolelėms.

Žemuogės, mėlynės, serbentai užšaldomi netrinti, o braškės perpjaunamos pusiau ir visos uogos apipilamos cukrumi – duktė jo naudoja mažiau, o motina – daugiau.

Uteniškė Elvyra Sabalytė pasigyrė sugalvojusi ypatingą šaldytų agrastų receptą – į porą kilogramų maltų uogų įpila sulčių iš dviejų išspaustų apelsinų ir truputį cukraus. Ragavusieji manė valgę kivius.

Ypač gerai šviežių braškių aromatą ir skonį padeda išsaugoti šviežias skystas medus – į jį uogas reikia tik pamerkti ir ištraukus sudėti į šaldymo indelį.

Tara tinka įvairi

Šaldyti naudojama įvairi tara – tam specialiai skirti plastikiniai indeliai, maišeliai, tinka maistinė plėvelė, sukauptos panaudotų maisto produktų dėžutės.

Nepatariama uogų, prieskonių dėti į plastikinius mineralinio ar sulčių butelius, nes jie nepritaikyti šaldyti ir tampa trapūs.

Atskilusi nematoma dalelė valgančiajam gali pridaryti nemalonumų.

Nereikia indų pripilti pilnutėlių, nes kai sveikos ir susmulkintos uogos sušąla, jų tūris padidėja ir gali išbėgti.

Taip pat nepamirškite užšaldyti pjaustytų svarainių, nes arbatą jie paskanins ne blogiau nei citrinos.

Ne viena lietuviškų arbatų mėgėja džiaugėsi, kad šaltą žiemą iš šaldiklio išimta mėtų šakelė, užpilta verdančiu vandeniu, paskleidžia ne mažesnį aromatą nei vasarą.

Skanavusieji giria ir atšaldytų liepžiedžių, raudonėlių arbatą.

Kaip tai padaryti

„Niekas dar nesugalvojo geresnio konservavimo būdo už šaldymą, nes pavyksta išsaugoti 80–85 procentus vitamino C ir kitų biologiškai veiklių medžiagų (džiovinant – apie 45, o verdant – 40 procentų).

Bet reikia žinoti pagrindines taisykles, kaip sodo, daržo ir miško gėrybes tinkamai užšaldyti ir atšaldyti”, – teigė Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas Pranas Viškelis.

Daugelį bandymų su kolegomis atlikęs profesorius patarė surinktus vaisius, uogas, daržoves atšaldyti kuo greičiau, nes taip jas pavyks išsaugoti šviežias.

Geriausiai išsilaiko uogos, šaldomos taip: pirmiausia atšaldomos šaldiklyje esant ne mažiau kaip 18 laipsnių šalčio 1–2 centimetrų storio sluoksniu subėrus jas ant popieriaus lapo, medinio dangtelio ar metalinio padėklo, o po 2–3 valandų išėmus suberiamos į maišelius ar dėžutes ir vėl dedamos į šaldiklį.

Taip tinka šaldyti ir krapus, rūgštynes, įvairias prieskonines žoleles.

Netinka dukart užšaldyti

Greitas atšaldymas nesuplėšo ląstelių, nes susidaro maži ledo kristalai, todėl ir atšildžius uogos nepatyžta, išsaugo aromatą.

O atšildyti labiausiai tinka mikrobangų krosnelė įjungus atšildymo programą.

Jei neskubate, gerai atšildysite produktus iš šaldiklio perdėję į šaldytuvą ir tik po kelių valandų išsiėmę galėsite valgyti.

„Bet tikrai nepatariu palikti atšildyti kambario temperatūroje nei užšaldytų vaisių, nei daržovių ar uogų”, – sakė P. Viškelis.

„Atšaldykite nedideliais kiekiais, kad išimtą galėtumėte suvalgyti iš karto. Atšilusios uogos tinka ir šviežiai uogienei. Bet ilgiau laikyti jų nereikia, nes greičiau sensta.

Iškentę šaltį mikroorganizmai vėl pradeda daugintis.

Dėl to ir atšildytų produktų nepatariama dar kartą užšaldyti”, – tvirtino P. Viškelis.

Cukraus reikia, bet ne per daug

Sudėtos į indelius sveikos uogos ar vaisiai atšąla tik per parą.

Trintos ar smulkintos visos gėrybės šaldomos iš karto.

Verta išbandyti ir tokį receptą: užpilti artipilnį indelį uogų sluoksniu trintų ir sumaišytų su cukrumi.

Nepatartina šaldyti sveikų uogų, apibarstytų cukrumi. Tačiau smulkintoms ir trintoms uogoms cukrus labai padeda išsaugoti aromatą ir spalvą.

Cukraus nereikėtų padauginti, nes jis trukdo uogoms tinkamai užšalti. Užteks 100–120 gramų kilogramui uogų.

Daug skanesnės uogos, pasaldintos prieš užšaldymą.

Druskos į šaldomus produktus nereikia dėti, nes sultys išvarva ir pasikeičia išvaizda.

Aromatą ir spalvą visoms daržovėms padeda išsaugoti jų nuplikinimas arba apvirimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.