Septyni prieskoniai, be kurių žiemą neišsiversite virtuvėje

Prieskoniais maistą gardiname ištisus metus, bet žiemą virtuvė išsiskiria tuo, kad ypač norisi sodresnio skonio, sotesnių patiekalų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2013, 9:06 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:00 PM

Bulvėms, mėsai ar net šiltiems gėrimams tinkami prieskoniai padeda sukurti sotumo įspūdį ir nekaloringiems, lengviems patiekalams. Todėl portalas lrytas.lt išrinko septynis prieskonius, kurie žiemą būtinai turėtų būti jūsų virtuvėje.

Juodieji pipirai. Jie virtuvėje būtini visus metus, bet žiemą ranka pati tiesiasi į aštrių juodųjų pipirų indelį. Geriausia naudoti sveikus juoduosius pipirus, laikomus pipirų malūnėlyje.

Šviežiai sumaltas šis prieskonis išskiria gerokai malonesnį kvapą bei skonį ir puikiai tinka žiemiškoms sriuboms, salotoms bei padažams.

Imbieras. Aštrus prieskonis tinka praktiškai viskam – ir desertams, ir pagrindiniams patiekalams. Jis žiemą itin naudingas dėl savo gydomųjų savybių.

Imbiero šaknis stiprina imunitetą ir padeda virškinimui, taigi ant švenčių stalo bent vienas patiekalas būtinai turėtų būti paruoštas su šiuo prieskoniu. Tik aštraus maisto nemėgstantiems reikia imbierą dozuoti labai atsargiai – jis gali pasirodyti aštresnis net už čili pipirus.

Svogūnų milteliai. Jie praverčia tada, kai neturite šviežio svogūno arba kai reikia patiekalą paruošti kuo greičiau.

Svogūnų milteliai dėl švelnesnio skonio ir nejaučiamos tekstūros paprastai patinka ir svogūnų nemėgstantiems žmonėms. Jie tinka praktiškai visiems mėsos patiekalams, sriuboms ar makaronų padažui.

Česnakas. Šį prieskonį taip pat galima pirkti miltelių ar džiovintų gabalėlių pavidalu, bet šviežias česnakas nepalyginamai skanesnis. Jis labiausiai tinkamas vištienos patiekalams arba lietuvių ypač mėgstamai keptai duonai.

Česnakas taip pat pasižymi gydomosiomis savybėmis, bet norint jas išsaugoti prieskonį reikėtų dėti sutrintą ir tik bebaigiant gaminti patiekalą.

Cinamonas. Be šio prieskonio neįsivaizduojami jokie žiemiški kepiniai. Vien cinamoninių bandelių kvapas, pasklidęs po namus, primena artėjančias šv.Kalėdas.

Cinamoną galima dėti ne tik į kepinius, bet ir į kakavą ar karštą vyną ar net vištienos troškinius. Patogiau naudoti sumaltą cinamoną, bet cinamono lazdelės labai tinka papuošti šventiniam stalui.

Muskato riešutas. Šis salstelėjusio skonio prieskonis labiausia tinka paskaninti žiemiškiems gėrimams – arbatai, karštam vynui, punšui ar kakavai.

Taip pat šio riešuto tinka patarkuoti ant pyragų ar kitų desertų, tačiau šis prieskonis tinka ne tik saldiems patiekalams. Švelnaus kvapo riešuto milteliai suteikia naują skonį mėsos troškiniams.

Kepimo milteliai. Žiemą dažnai neplanuotai kyla noras iškepti ką nors skanaus. Kad niekas neribotų fantazijos, geriausia visą laiką turėti kepimo miltelių, nes kitų pyragėlių ingredientų paprastai galima nesunkiai rasti šaldytuve arba galima nesunkiai juos pakeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.