Atsibodo mėtos? Gerkite šokoladinių ar bananinių mėtų arbatą

Pasirodo, kad selekcininkai labai padirbėjo, ir jau galime užsiauginti šokoladinių, ananasinių, bananinių, žemuoginių, imbierinių ir daugybės kitų rūšių mėtų, LRT Radijui sakė Lietuvos gėlių augintojų sąjungos tarybos pirmininkė Daiva Gasiūnienė. „Vokietijoje parodoje pamačiau mėtą rusvais lapeliais. Kadangi nei pauostyti, nei paliesti nebuvo galima, įsigijau, ir ji pas mane puikiausiai peržiemojo“, – pasakojo specialistė.

Mėtų arbata – gėrimas, kuris mėgstamas ir karštas, ir šaltas.<br>123rf nuotr.
Mėtų arbata – gėrimas, kuris mėgstamas ir karštas, ir šaltas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Urba, lrt.lt

Jun 24, 2015, 8:00 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 1:41 PM

Jos teigimu, net ir tokias neįprastas mėtas auginti nesudėtinga, bet to jos auga ir vazonėliuose. Taigi tie, kurie ieško naujų skonių, turės kuo nustebinti ir svečius.

– Kaip susidomėjote netradicinėmis mėtomis?

– Pirmą kartą su šiomis mėtomis susidūriau Vokietijoje. Parodoje pamačiau mėtą rusvais lapeliais. Kadangi nei pauostyti, nei paliesti nebuvo galima, įsigijau, ir ji pas mane puikiausiai peržiemojo. Tada pradėjau ieškoti informacijos apie mėtas. Pasirodo, kad šioje srityje selekcininkai paskutiniu metu labai padirbėjo, atsirado labai daug įvairių formų, rūšių, kvapų mėtų. Tad po truputį pradėjau jas medžioti.

– O kokia yra ta, kurią parsivežėte iš Vokietijos?

– Ten buvo šokoladinė mėta. Ji turi mėtos ir šokolado prieskonį. Būtų panašu į šokoladinį saldainį su mėtų įdaru.

– Ar tokios netradicinės mėtos nepadarys žalos natūralioms, tradicinėms rūšims?

– Nemanau. Mūsų tradicinės mėtos atlaikė šimtmečius. O naujos mėtos papildys aromatų asortimentą.

– Kokias mėtas auginate dabar?

– Dabar turiu šokoladinę, apelsininę, obuolinę, ananasinę, imbierinę, vanilinę, greipfrutinę, garbanotąją, marokinę. O paskutinis mano pirkinys buvo budlėjinė mėta, kuri ir skani, ir graži. Ją galima auginti gėlyne kaip gėlę.

– Ką darote su mėtomis?

– Pirmiausia – arbatas šeimai, draugams, artimiesiems. Ragaujame žalių ir džiovintų lapelių arbatą, nes tada aromatas skiriasi.

– O labai nustemba tie, kurie pirmą kartą paragauja?

– Žinoma, nustemba. Imbierinės ir ananasinės mėtos yra aštresnės. O švelnesnio skonio – bananinė mėta.

– Ką patartumėte tiems, kurie susidomėjo šiomis mėtomis? Nuo ko reikia pradėti?

– Pirmiausia reikėtų įsigyti mėtos daigelį. O auga jie labai nereikliai – kaip ir paprastos mėtos. Plinta šakniastiebiais: atlaužkite ar atskirkite nedidelį mėtos šakniastiebio gabalėlį ir pasodinkite į dirvožemį. Mėtos mėgsta derlingą, humusingą dirvą. Gali pakelti dalinį pavėsį. Ir, tarkim, per metus tris keturis kartus nupjovus žolę tikrai pasiruošime šeimai ir artimiesiems arbatos.

– Ar galima tokių mėtų užsiauginti balkone, ant palangės?

– Žinoma, galima. Tik žiemą jas reikėtų arba truputėlį pridengti, arba įsodinti į dirvą. Galima sodinti į lovelius, į vazonėlius. Yra labai dekoratyvių mėtų rūšių, tarkim, kaip garbanotoji mėta. Jos aromatas truputėlį primena šaltmėtę, o lapai labai dekoratyvūs. Taigi ją galima derinti su gėlėmis. Taip pat galima naudoti ir margalapę mėtą baltais krašteliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.