Kelios idėjos, kad Velykas švęstumėte taip, kaip dar niekad nešventėte

Artėjant Velykoms maisto fotografas Robertas Daskevičius kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“ sukūrė fotosesiją įkvėpimui, kaip galėtų atrodyti šeimos ar draugų Velykinis vakarėlis.

Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
„Čiop Čiop“ šefas Ronaldas Nagrockis Velykų šventei pasiūlė keletą idėjų, kurias lengva įgyvendinti ir namie.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
„Čiop Čiop“ šefas Ronaldas Nagrockis Velykų šventei pasiūlė keletą idėjų, kurias lengva įgyvendinti ir namie.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
„Čiop Čiop“ šefas Ronaldas Nagrockis Velykų šventei pasiūlė keletą idėjų, kurias lengva įgyvendinti ir namie.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
„Čiop Čiop“ šefas Ronaldas Nagrockis Velykų šventei pasiūlė keletą idėjų, kurias lengva įgyvendinti ir namie.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Humusas.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Humusas.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 12, 2017, 5:53 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 7:09 AM

Ši fotosesija – dalis fotografo nuo metų pradžios įgyvendinamo asmeninio projekto „52 kartai“, kuriame kiekvieną savaitę skelbiami geriausių šalies virtuvės meistrų receptai draugų vakarienei, o fotografas juos kaskart vis kitaip iliustruoja.

„Įgyvendindamas savo asmeninį projektą „52 kartai“ turiu vieną tikslą – įkvėpti žmones dažniau ir daugiau susitikti su savo draugais, leisti laiką kartu.

Todėl ne tik kas savaitę su vis kitokia idėja fotografuoju gerai žinomų virtuvės šefų receptus, skirtus vakarienei su draugais, bet ir kuriu fotosesijas įkvėpimui.

O kaip gi galėtų atrodyti draugų ar šeimos šventė, kur, kokioje neįprastoje vietoje ji galėtų vykti, kad žmonės išliptų iš standartinių rėmų ir nusikeltų į mažą svajonę. Pastatų stogai – viena iš tokių nestandartinių vietų, kurie Lietuvoje mažai išnaudoti. Artėja šiltasis sezonas, tad kodėl neprisiminus ir jų“, – sako R.Daskevičius.

Pavasariško vakarėlio ant stogo viziją fotografas įgyvendino kartu su kulinarijos studija „Čiop Čiop“.

Jos atstovai ne tik rūpinosi stalo dekoru ir netradiciniais Velykiniais patiekalais. Fotosesijoje pozavo visa studijos ketveriukė – savininkas ir virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis, prekės ženklo vadovė Urtė Mikelevičiūtė bei renginių organizatorės Živilė Aleknaitė ir Eglė Vaicekauskaitė.

Fotosesija surengta ant verslo centro „Žalgirio 135“, kuriame neseniai įsikūrė „Čiop Čiop“ studija, stogo.

Šventiniam stalui – maistas, kuriuo reikia dalintis

„Čiop Čiop“ šefas Ronaldas Nagrockis Velykų šventei pasiūlė keletą idėjų, kurias lengva įgyvendinti ir namie. Šventinio stalo idėja – maistas dalinimuisi.

„Juk nebūtina patiekalų skirstyti porcijomis, galima tiesiog pateikti pagrindiniam patiekalui žuvį, šalia pridėti keletą skirtingų garnyrų. Ir taip kiekvienas sau susikurs savitą patiekalą. Svarbiausia kokybiški, šviežūs ingredientai. Tokiems užtenka tik keleto improvizacijų ir taip gaunamas puikiausiais patiekalas“.

„Čiop Čiop“ šventiniam stalui siūlo netikrą zuikį keisti mėgstama žuvimi, pavyzdžiui, vilkešeriu. Prie jos paruošti keletą skirtingų pavasariškų garnyrų – pomidorų salotas su vanile, ridikėlių su krapais ir chereso actu, blanširuotų žirnelių su sviestu ir raudonėliais, keptų ant grilio kukurūzų bei grybų, gardintų su juoda druska bei čiobreliais.

Mėgstantiems gurmaniškus sprendimus „Čiop Čiop“ rekomenduoja kiaušinius įdaryti trumais ar tiesiog pagardinti šlakeliu trumų aliejaus. Eksperimentuoti galima ir su krabų mėsa ar net vištiena.

Vietoje torto „Čiop Čiop“ siūlo sūrių tortą. Tai tiesiog iš keleto mėgstamų sūrių rūšių sulipdytas tortas. Prie jo galima pateikti įvairių uogų, džemų ar dar nuo žiemos likusių uogienių.

„Projektą „52 kartai“ pradėjome sekti nuo pat pradžių, mus visuomet žavi tokie nekomerciniai judėjimai, keliantys gastronominę kultūrą. Esame įpratę prie mados fotosesijų, o tai, kas susiję su maistu, – dažniausiai būna tiesiog restorano patiekalų nuotraukos.

Šis projektas leidžia pažvelgti už restorano ar, mūsų atveju, kulinarijos studijos rėmų.

Nusprendėme tuo pačiu pristatyti mūsų urbanistinę terasą ant stogo bei dar kartą pabrėžti ne patiekalų sudėtingumą, o kokybišką paprastumą. Beje, šv. Velykos puikiausia pavasario šventė, kviečianti vakarus su šeima praleisti kieme – atgimsta gamta ir siela“, – sako Urtė Mikelevičiūtė.

Pusšimčio šefų receptai vienoje vietoje

Prie fotografo R.Daskevičiaus projekto „52 kartai“ nuo metų pradžios jau prisijungė 15 šalies virtuvės meistrų. Tarp jų – tokie žinomi vardai kaip Martynas Praškevičius, Honorata Lyndo, Ali Gadžijevas, Laura Donelė, Gaspar Fernandes ir kiti.

Iki metų galo fotografas planuoja į vieną surinkti daugiau nei pusšimčio virtuvės šefų receptus ir nuotraukas, kiekvieną metų savaitę pristatydamas po naują fotosesiją. Anot fotografo, jo įgyvendinamas projektas suteikia progų kaskart atskleisti ir vis kitokias maisto fotografavimo galimybes.

Ką dėsite ant Velykų stalo?

„Čiop Čiop“ šefas Ronaldas Nagrockis Velykų šventei pasiūlė keletą idėjų, kurias lengva įgyvendinti ir namie. 

Humusas 

Reikės: 400 g avinžirnių skardinėse, 4 česnakų, ½ aštraus pipiriuko, saujelė petražolių, 1 indelis sezamų (tahini) pastos, žalioji citrina,  a.š.kumino, a.š. druskos. 

Avinžirnius sumaišykite su česnaku, aštraisiais pipirais bei petražolėmis. Viską sutrinkite blenderu. Geriausia naudoti virtuvinį kombainą. Viską trinkite tol, kol gausite vientisą masę.

Tuomet dėkite sezamų pastą, išspauskite laimo sultis, suberkite kuminą bei druską. Trinkite, kol konsistencija įgaus vientisą masę. Jeigu trūksta truputėlį šlapumo, įpilkite šiek tiek skysčio iš skardinių.

Beje, avinžirnius skardinėse galite keisti ir nevirtais. Juos reiktų mirkyti bent 6 valandas, tuomet pavirti apie 3 valandas. Tuomet juos nusausinti ir tęsti aprašytus procesus.

Humusą puoškite avinžirniais, petražolėmis, sezamo sėklomis, gausiai pilkite aliejaus. Jis visuomet puikus su šviežių daržovių pagaliukais ar duonele.

Vilkešeris su daržovėmis 

Šis pavasariškas patiekalas puikiai tiks Velykų stalui pakeisti „netikrą zuikį“, o įvairūs daržovių garnyrai leis kiekvienam svečiui susikurti vis kitokį unikalų derinį ir patiekalą. Tokį patiekalą draugams galėsite paruošti ir bet kuria kita proga.

Reikės: 4 vilkešerių ar kitos mėgstamos žuvies, druskos, alyvuogių aliejaus.

  Pomidorams reikės: 300 g vyšninių pomidorų su šakelėmis, 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse, 1 česnako, šlakelio raudonojo vyno acto, žiupsneilio rudojo cukraus, peletrūnų, druskos, pipirų. 

Žirneliams reikės: 200 g žaliųjų žirnelių su ankštimis, valgomojo šaukšto sviesto, žiupsnelio raudonėlio. 

Kukurūzams reikės: 4 kukurūzų burbuolių, valgomojo šaukšto sviesto, žiupsnio tarkuoto mėgstamo kietojo sūrio, druskos.

  Ridikėliams reikės: ryšulėlio ridikėlių, krapų, šlakelio chereso acto. 

Vilkešerį ar kitą mėgstamą žuvį, įtrinkite druska bei alyvuogių aliejumi. Ją kepkite grilyje penkias minutes. Tada paruoškite skirtingus pavasariškus garnyrus.

Paruoškite pomidorus. Į keptuvę pilkite alyvuogių aliejaus, dėkite pusiau perpjautą česnaką, jį apskrudinkite. Tuomet dėkite vyšninius pomidorus su šakele bei smulkintus pomidorus savose ruduoju cukrumi, druska, pipirais bei peletrūnais.

Paruoškite blanširuotus žirnelius. Pasiruoškite šalto vandens su ledukais. Pirmiausia žirnelius dėkite į verdantį vandenį dviems minutėms. Tada iškart perkelkite į dubenį su ledukais. Taip išlaikysime ryškią žirnelių spalvą bei išsaugosite vitaminus. Žirnelius gardinkite sviestu ir raudonėliais.

Paruoškite kukurūzus. Apvirkite kukurūzų burbuoles 2 minutes, tada juos dėkite ant grilio ir leiskite maloniai apskrusti iš visų pusių. Šviežiai nuo grilio nuimtus kukurūzus aptepkite sviestu, apibarstykite mėgstamu kietuoju sūriu ar tiesiog pagardinkite jūros druska.

Paruoškite ridikėlius – gerai nupjaukite, bet nenupjaukite lapelių ir kotelių – taip jie taps puikia ryškia dekoracija. Perpjaukite ridikėlius per pusę, pagardinkite tradiciškai – krapais, o grietinę galite pakeisti chereso actu.

Patarimas: kartais verta paeksperimentuoti su prieskoniais. Nors Lietuvoje gausu įvairių žolelių, tačiau norint nustebinti svečius, galima pridėti ir egzotikos. Nepatikėsite, kaip puikiai dera pomidorai su ankštine vanile. Tad ruošdami pomidorus, pabandykite paeksperimentuoti.

Sūrių tortas  

Vietoje tradicinio saldaus deserto rinkitės mėgstamus sūrius ir eksperimentuokite derindami juos su uogų džemais bei skirtingais vynais.

Reikės kelių rūšių mėgstamų sūrių ir mėgstamų uogų džemų ar uogienių.

Iš keleto rūšių mėgstamų sūrių gabalėlių (kietųjų, puskiečių, pelėsinių ar minkštųjų) sudėkite „tortą“. Šalia patiekite mėgstamų uogų džemų ar nuo žiemos likusių uogienių.

Prie puskiečių sūrių derinkite spanguolių, bruknių uogienes. Prie kietųjų sūrių puikiai tiks figų džemai. Mėlynojo pelėsio sūriai ir abrikosų džemas – klasika. Minkštuosius šviežius sūrius gardinkite aviečių, braškių uogienėmis.

Velykų stalo vynai  

Prie šventinių patiekalų su kiaušiniais puikiai tiks ispaniškas putojantis vynas cava irbe abejo, šampanas. 

Galvojant apie subalansuotus derinius prie pavasariškos žuvies bei įvairių šviežių ingredientų, tokių, kaip pomidorų salotos, žirneliai, puikiai derės Naujosios Zelandijos, Australijos ar Čilės Sauvignon Blanc vynuogės vynai. Prie pagrindinio patiekalo garnyrų bei vilkešerio puikiai dera ir austriškas Grüner Veltliner vynuogių vynas. 

Prie puskiečių ir kietųjų sūrių torto drąsiai galima derinti subtilius Bordeaux mišinius ar čilietiškus Cabernet Sauvignon ar Merlot, argentinietiškus Malbec vynuogės vynus. Be abejo, kiekvienas sūris reikalauja kito vyno, tad šioje vietoje jūs ir šeimos nariai galės drąsiai eksperimentuoti atsižvelgdami į savo mėgstamus skonius. Jei rinksitės minkštuosius ar pelėsinius sūrius, drąsiai derinkite Sauternes vyną ar bandykite su lietuviškais svarainių, obuolių vynais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.