Kepsnių sezonas įpusėjo: patarimai, kaip išsirinkti lauko kepsninę

Įpusėjus vasarai, poilsiautojai vis daugiau laiko praleidžia gamtoje, o tradicinius virtuvės patiekalus iškeičia į gardžius lauko kepsnius. Visi puikiai žino įprastai šašlykinėje ant iešmų keptos mėsos skonį. Visgi šiandien kepsnių mylėtojai vis dažniau renkasi didesnes, ilgiau tarnaujančias ir daugiau skonių padedančias atrasti kepsnines. Specialistas atkreipia dėmesį, į ką verta atsižvelgti, renkantis naują kepimo įrankį.

 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
 Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 19, 2018, 8:45 AM, atnaujinta Jul 19, 2018, 9:01 AM

Kaip sako „Barbekiu meisteriai“ komandos šefas Simonas Bieliajevas, pirmiausia kiekvienas kepsnių mėgėjas turėtų suprasti, kuo skiriasi kepimas grilyje ir barbekiu. Anot jo, daugeliui tai atrodo panašūs, tačiau išties yra visiškai skirtingi maisto gaminimo būdai.

„Grilis – maisto kepimas virš žarijų ant grotelių ar iešmo, o barbekiu kepimo metu gaminamas maistas apdorojamas karštu oru bei dūmais. Taip pat mėsą galima kepti kombinuotai: pirmiausia barbekiu stiliumi, o vėliau grilinant tiesiai ant žarijų. Taip kepami dideli jautienos kepsniai“, – sako šefas.

Esminė barbekiu kepsninės savybė – sodrus ir įvairus dūmo skonis bei aromatas. Dūmai išgaunami kūrenant lapuočių medieną, tačiau neturint tiesioginio kontakto su žarijomis. Dažniausiai naudojama juodalksnio, ąžuolo, obelies bei vyšnios mediena. Be to, visos barbekiu kepsninės yra uždaros, todėl jose itin legva reguliuoti temperatūrą, kuri svyruoja nuo 70 C iki 150 C. Taip kepsniai iškepa sultingesni ir neapdegę.

S. Bieliajevas trumpai apie tai, kuo skiriasi grilis ir barbekiu:

– Žinokite, kokio kepsnio norite: grilio ar barbekiu.

– Jei kepate maistą virš žarijų ant grotelių ar sumautą ant iešmų – jūs grilinate.

– Jei mėsa apdorojama karštu oru bei dūmais – kepate barbekiu.

– Jautienos kepsnius galima kepti kombinuotai: pirmiausia barbekiu stiliumi, o vėliau grilinant tiesiai ant žarijų.

- Gaminant barbekiu naudokite juodalksnio, ąžuolo, obels arba vyšnios medieną.

Ekspertas atkreipia dėmesį, jog kepsninių tipų gali būti įvairių: dujinių, anglinių, kūrenamų malkomis bei elektrinių. Kiekviena jų turi savo privalumų. Žinoma, nuo jų priklauso ir kaina.

Prekybos centruose galima rasti nedidelių vienkartinių kepsninių už keliolika eurų arba galima rinktis iš profesionalių patvarių kepsninių. Jų kaina priklauso nuo tipo ir funkcijų, dydžio bei medžiagos, iš kurios yra pagaminta. Storesnio metalo ar keramikinės kepsninės geriau išlaiko karštį, žymiai pagerina kepimo kokybę ir ilgiau tarnauja.

Viena pagrindinių savybių, į kurią pataria atsižvelgti S. Bieliajevas, tai vienodas šilumos paskirstymas.

„Renkantis kepsinę itin svarbu atkreipti dėmesį į šilumos paskirstymo ir išlaikymo galimybes, taip pat į oro padavimo ir išėjimo srautų valdymą. Jis neturi būti sudėtingas. Geriausiai šias savybes atskleidžia profesionalios keramikinės ir iš storesnio metalo gaminamos kepsninės“, – komentuoja kepsninių ekspertas.

Vidutinė kepsninės kaina – 500 eurų, tad atrodytų, ne kiekvienam kepsnių mėgėjui toks pirkinys gali būti įkandamas. Visgi S. Bieliajevas pabrėžia, kad barbekiu kepsninių naudojimo laikas yra daug kartų ilgesnis, nei įprastų šašlykinių, todėl kiekvienas lauko virtuvės mylėtojas gali sau leisti investuoti į kokybišką kepimo įrankį, kuris tarnaus ilgai.

Šefas: gera kepsininė – lyg investicija:

– Kepsninės kaina priklauso nuo jos kokybės.

– Jų tipų gali būti įvairių: dujinių, anglinių, kūrenamų malkomis bei elektrinių.

– Kokybiška kepsinė tarnauja ilgiau nei įprastos šašlykinės.

– Geriausias mėsos kepimo savybes padeda atrasi keramikinės ir iš storesnio metalo gaminamos kepsninės.

– Investavę į kepsninę nemenką sumą, nepamirškite jos tinkamai prižiūrėti. Taip ji tarnaus ilgiau!

Vartojimo paskolų bendrovės „Vivus.lt“ marketingo vadovė Justina Ambrasienė atkreipia dėmesį, kad kiekvienais metais vasaros sezono metu laisvalaikio pramogoms ir iškyloms didėja kreditų prašymų srautas.

„Šiemet apie 15 proc. klientų teigia pasiskolinę pinigų tiesiog laisvalaikiui ir pramogoms. Tai rodo, kad žmonės linkę savęs nevaržyti ir mėgautis poilsiu pilnavertiškai”, – sako ji.

Tiesa, vartojimo paskolų ekspertė pabrėžia, kad Vivus.lt padeda išpildyti lūkesčius, jei skolinamasi atsakingai.

Barbekiu šefas S. Bieliajevas priduria, kad pasiryžus investuoti į naują lauko kepsninę, itin svarbi gera priežiūra, kad investicija būtų ilgalaikė.

„Nenaudokite degaus skysčio, negesinkite žarijų vandeniu, o baigę kepti, išvalykite maisto likučius. Šaltuoju metų laiku uždenkite kepsninę medžiaginiu dangalu arba laikykite ją po stogu. Transportuojant rekomenduojama turėti dėžę ar kepsninę pritvirtinti diržais“, – pagrindines kepsninių priežiūros taisykles vardija ekspertas.

Anot lauko virtuvės šefo, barbekiu kultūra Lietuvoje smarkiai įsibėgėja: rengiami barbekiu čempionatai ir festivaliai, kurie pritraukia daug dalyvių. Be to, socialiniuose tinkluose kuriasi grupės, kuriose mėgėjai ir profesionalai dalijasi savo kepimų pasiekimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.