Dešimt priežasčių, kodėl verta gerti burokėlių sultis

Ryškiai raudonos spalvos, putojančios ir nelabai skanios. Taip turbūt kone kiekvienas apibūdintume šviežias burokėlių sultis. Tačiau ar žinojote, kad šios sultys vienos vertingiausių ir sveikiausių žmogaus organizmui? Juk ne šiaip sau pastaruoju metu jas stiklinėmis geria geriausi pasaulio sportininkai.

Nepamirškite išspaustų sulčių palaikyti porą valandų šaldytuve.<br>123rf nuotr.
Nepamirškite išspaustų sulčių palaikyti porą valandų šaldytuve.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 5, 2015, 6:30 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 1:15 AM

Turbūt kalbos, kad prieš Olimpines žaidynes Londone buvo labai sudėtinga rasti burokėlių sulčių ne iš piršto lažtos.

Taip, galbūt tai nauja mada. Tačiau kiekvienas medikas sutiks, kad labai sveika ir naudinga. Štai kelios priežastys, kodėl ir jūs į savo kasdienį valgiaraštį turėtumėte įtraukti stiklinę raudonų putojančių burokėlių sulčių.

Burokėliai ypač turtingi organizmui naudingais nitratais. O šie padeda išplėsti kraujagysles ir aprūpinti organizmą didesniu kraujo kiekiu. Dėl to jaučiatės energingesni.

Burokėliai padidina hemoglobino kiekį kraujyje. Tad šių daržovių sultys ypač rekomenduojamos sergantiems mažakraujyste, moterims menopauzės ar mentruacijų metu.

Geriantys burokėlių sultis yra greitesni. Ir tai įrodyta moksliniais tyrimais. Tokie žmonės yra greitesni ne tik bėgimo takelyje, bet ir kasdienybėje. Burokėlių sultys rekomenduojamos visiems, kas jaučia įtampą ir nuovargį. Taip pat ir tiems, kurie kankinasi dėl antsvorio.

Burokėlių sultys - tarsi dopingas. Po pusvalandžio sporto salėje maudžia visus raumenis ir jaučiatės išsekę? Išgerkite burokėlių sulčių. Dar geriau - paskanaukite šių sulčių valandą ar net dvi prieš treniruotę.  Jausitės energingesni ir ištvermingesni. Nė nepajusite kaip sporto salėje prabėgs visa valanda. Dėl šios priežasties nemažai sportininkų burokėlių sultis vadina natūraliu dopingu.

Saugo nuo ligų. Jei organizmą sekina uždegimai, išgerkite stiklinę raudonų daržovių sulčių. Jos taip pat padeda išvengti diabeto.

Gausu naudingų medžiagų. Burokėliuose taip pat gausu ląstelienos, pektinų, įvairių vitaminų, baltymų, geležies, kalio druskų, kalcio, fosforo, magnio. Tad jei kamuoja nemiga, kasdien patiriate įtampą, išsispauskite burokėlių sulčių.

Užkietėjo viduriai? Burokėlių sultys nepamainomos ir jei sutrikusi žarnyno peristaltika.

Atminties sargas. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad dvi stiklinės burokėlių sulčių per dieną gali padėti kovoje su progresuojančia demensija.

Sargas nuo vėžio. Burokėliai gerai pašalina laisvuosius radikalus iš organizmo. Štai todėl manoma, kad burokėlių sultys gali padėti sumažinti vėžio riziką. Taip pat valo kepenis, tulžies pūslę, inkstus bei skatina limfinę sistemą.

Tačiau nerekomenduojama gerti pernelyg daug burokėlių sulčių. Didesnis kiekis gali sukelti skrandžio ir kitų problemų. Nepamirškite išspaustų sulčių palaikyti porą valandų šaldytuve. Per tą laiką suirs sultyse esantys kraujo krešumą skatinantys junginiai. Jei nepatinka vienų burokėlių skonis, sumaišykite jų sultis su morkų ar obuolių.

Būtina žinoti – jei sergate inkstų ligomis, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, burokėlių sulčių verčiau atsisakykite.

Parengė Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.