Kas tas glikemijos indeksas ir kodėl apie jį dabar taip kalbama?

Dabar labai madinga vertinti produktus pagal glikemijos indeksą. Kas tai yra? Ar jis turėtų rūpėti visiems ar tik  žmonėms, sergantiems kokia nors liga?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 2, 2015, 6:11 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:25 AM

Atsako gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.

Glikemijos indeksas – tai skalė nuo nuo 0-100, pagal kurią yra įvertintas angliavandenių turinčių produktų gebėjimas padidinti gliukozės koncentraciją kraujyje.

Produktai, kurie turi aukštą glikemijos indeksą, yra labai greitai suvirškinami ir absorbuojami, dėl to gliukozės koncentracija kraujyje svyruoja staigiai ir ženkliai.

Žemą glikemijos indeksą turintys maisto produktai – priešingai – virškinami ir absorbuojami lėtai, dėl to insulinas išsiskiria ir gliukozės koncentracija kraujyje didėja palaipsniui. Tai yra daug sveikiau. Toks procesas sukelia mažesnę riziką susirgti cukriniu diabetu, dislipidemija, širdies ir kraujagyslių ligomis, turi teigiamos įtakos svoriui, mat pastovi gliukozės koncentracija kraujyje padeda kontroliuoti apetitą, nesukelia alkio.

Glikemijos indeksas yra skirstomas į žemą (mažiau nei 55), vidutinį (56-69) ir aukštą (daugiau nei 70).

Produkto glikemijos indeksas turėtų rūpėti kiekvienam žmogui. Net ir sveikieji turėtų rūpintis, kad didžioji dalis gaunamų angliavandeniai turėtų žemą glikemijos indeksą.

O ligoniai, kurie yra nutukę, serga cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, dislipidemija, į šį rodiklį turėtų ypač atkreipti dėmesį.

Kaip žinia, širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis Lietuvoje, todėl ir sveikieji, o tuo labiau sergantys minėtomis ligomis žmonės turi dažniau atkreipti dėmesį į produkto glikemijos indeksą.“

Kai kurie produktai ir jų glikemijos indeksas

Gliukozė 100

Bulvių košė 80-73

Spurga 76

Gruzdintos bulvytės 76

Manų košė 74

Medus 73

Cukrus 70

Limonadas 70

Balta kvietinė grūdų duona 69

Virtos bulvės 65

Kuskusas 65

Burokėliai 64

Ledai 61

Bananas 60

Baltieji ryžiai 56

Apelsinų sultys 56 Rudieji ryžiai 55

Baltosios pupelės 52

Ryžiai basmati 50

Makaronai iš viso kviečio grūdo 50

Šokoladas, pieniškas 49

Žirneliai 48

Vynuogės 45-43

Natūralus jogurtas 35

Bolivinės balandos (kynva) 35

Obuolys 35

Nugriebtas pienas 32

Sojų pienas 30

Šviežios morkos 30

Lęšiai 28

Raudonieji serbentai 25

Juodasis šokoladas 25

Greipfrutai 25

Špinatai 12

Avokadai 10

Salotos 7

Brokoliai 6

Nepraleiskite naujienų – lankykitės lrytas.lt svetainėje „Skonis“ arba tapkite mūsų draugu „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.