Moksleivio priešpiečių dėžutė: ką dėti, kad vaikas suvalgytų

Kiekvieną rugsėjį mokyklinio amžiaus vaikų tėvai vėl suka galvą, kokio maisto dėti į priešpiečių dėžutę mokslų krimsti keliaujančiai atžalai. Ypač daug rūpesčių kyla pradinukų tėvams – šie turi mažiau patirties, todėl neretai daro klaidas, dėl kurių vaikas nesuvalgo jam įdėto maisto, o kišenpinigius išleidžia nesveikiems užkandžiams.

Moksleivio priešpiečiai turi būti skanūs ir naudingi, o juos valgyti turi būti patogu.<br>123rf nuotr.
Moksleivio priešpiečiai turi būti skanūs ir naudingi, o juos valgyti turi būti patogu.<br>123rf nuotr.
Paruoškite ne tik naudingus ir gardžius priešpiečius, bet ir gražiai juos supakuokite.<br>123rf nuotr.
Paruoškite ne tik naudingus ir gardžius priešpiečius, bet ir gražiai juos supakuokite.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 21, 2015, 11:15 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 7:42 PM

„Dauguma tėvų greičiausiai puikiai žino, kad vaiko priešpiečių dėžutėje turėtų būti ne vienos rūšies, o įvairių maisto produktų. Tačiau norint, kad vaikas maistą mielai valgytų, jis ne tik turi būti skanus – ne mažiau svarbus ir maisto pateikimas. Pavyzdžiui, duona priešpiečių dėžutėje neturėtų būti sušlapusi ir sušilusi“, – teigė didžiausios duonos kepyklos Baltijos šalyse „Vilniaus duona“ Produktų vystymo ir kokybės vadovė Snieguolė Šoblinskienė.

Pateikiame 6 patarimus, kaip paruošti priešpiečių dėžutę, kad maistas vaikui būtų skanus ir naudingas, o jį valgyti būtų patogu.

1. Tarkitės su vaiku. Nors maisto ruošimas moksleiviui – dažniausiai tėvų rūpestis, įtraukite į šį procesą ir vaiką. Pasiteiraukite, kokį maistą jam mokykloje valgyti patogiausia ir skaniausia. Tai ne tik leis paruošti tai, ką vaikas mielai suvalgys, bet tuo pačiu turėsite progą paaiškinti vaikui apie naudingus ir žalingus maisto produktus.

2. Maistas turi būti įvairus. Vaiko priešpiečių komplekte savo vietą turėtų rasti ir daržovės ar vaisiai, ir pieno produktai, ir liesa mėsa ar kitas baltymų šaltinis, ir angliavandenių turintys produktai, tokie, kaip duona. Todėl sumuštiniai su rugine visadalių grūdų duona ypač puikus pasirinkimas – tokiame užkandyje galima suderinti įvairius būtinus maisto produktus.

3. Išlaikykite maistą sausą. Jeigu gaminate sumuštinius, žinote, kad sušilę ir sudrėkę sumuštiniai – ir nebe tokie skanūs, ir nepatogūs valgyti. Išlaikyti sumuštinius sausus galima įvairiais būdais: dėdami į dėžutę, iš pradžių juos įvyniokite į popierinius rankšluosčius ir tik tada į foliją, sluoksniuokite sumuštinius, tarp jų įdėdami po popieriaus skiautę. Taip pat, anot S. Šoblinskienės, sumuštinių duona išliks sausesnė, jei prieš tai bus tiesiog paskrudinta.

4. Maistą valgyti turi būti patogu. Ruošiant vaikui maistą taip pat labai svarbu parinkti tinkamus, valgymui patogius ingredientus arba maistą patiekti nedideliais gabaliukais. Venkite maisto, kuris tepa, po kurio lieka daug šiukšlių. Jeigu norite įdėti daržovių ar vaisių, rinkitės agurką ar obuolį – juos vaikas galės tiesiog imti į ranką ir valgyti.

Jeigu renkatės duoną, ji turėtų būti ir sveika, ir kietesnė, kad pernelyg nesuminkštėtų nuo drėgmės – tam puikiai tinka tamsi ruginė ar ruginė su grūdais. Taip pat jeigu, pavyzdžiui, gaminate sumuštinius, prieš dėdami į dėžutę, juos supjaustykite vieno kąsnio gabaliukais, kad vaikui būtų patogu valgyti.

5. Venkite maisto maišymosi. Dažnai vaiko jam iš namų įdėtas maistas nedžiugina ir lieka nesuvalgytas dėl paprastos priežasties: skirtingi produktai, laikomi šalia, įgauna vieni kitų kvapą ir skonį. To išvengti galima tiesiog naudojant vieną indelį su atskirais skyreliais arba keletą plastikinių indelių.

6. Naktį maistą laikykite šaldytuve. Pasinaudojus ankstesniu patarimu, paruošus maistą iš vakaro, reiktų jį įdėti į šaldytuvą. Laikant maistą sandariai ir vėsioje aplinkoje iki pat ryto, per pietus jis bus šviežesnis, o taip pat ir skanesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.