Prieskonis, padedantis išsivaduoti iš visų ligų

Lietuvoje juodgrūdė jau nuo seno naudojama vietoje aguonų – jos sėklyčių buvo beriama ant bandelių, riestainių. Dabar šis prieskonis vis labiau užkariauja virtuves – juodgrūde galima pagardinti pusryčių varškę, berti į blynų tešlą, paskaninti kepamą duoną ar daržovių patiekalus. 

Juodgrūdė naudinga ne tik skonio juslėms sužadinti.<br>123rf nuotr.
Juodgrūdė naudinga ne tik skonio juslėms sužadinti.<br>123rf nuotr.
Mūsų močiutės juodgrūdę naudojo vietoje aguonų – kepiniams apibarstyti.<br>123rf nuotr.
Mūsų močiutės juodgrūdę naudojo vietoje aguonų – kepiniams apibarstyti.<br>123rf nuotr.
Juodgrūdė tinka ir daržovių patiekalams gardinti.<br>123rf nuotr.
Juodgrūdė tinka ir daržovių patiekalams gardinti.<br>123rf nuotr.
Juodgrūdė tinka ten, kur ir sezamai.<br>123rf nuotr.
Juodgrūdė tinka ten, kur ir sezamai.<br>123rf nuotr.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su sūriu, cukinijomis ir juodgrūde.<br>123rf nuotr.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su sūriu, cukinijomis ir juodgrūde.<br>123rf nuotr.
Naminiai sausainiai su juodgrūde.<br>123rf nuotr.
Naminiai sausainiai su juodgrūde.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Oct 14, 2015, 1:12 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 2:54 AM

Tačiau šis prieskonis naudingas ne tik skonio juslėms sužadinti. 

Senovės egiptiečiai juodgrūdes laikė panacėja nuo visų ligų. O pranašas Mahometas yra pasakęs: „Juodgrūdė padeda išsivaduoti iš visų ligų, išskyrus mirtį“.

Senovės graikai juodgrūde gydė galvos, dantų skausmą, slogą, o  Avicena ją apibūdino kaip sėklą, „teikiančią kūnui energijos ir padedančią įveikti nuovargį“. Jis teigė, kad juodgrūdė pasižymi organizmą valančiu poveikiu – tiek nuo dujų, tiek nuo gleivių, tiek nuo visokių kitokių užterštumų.

Iš tiesų – juodgrūdė teigiamai veikia žmogaus organizmą, stiprina sveikatą ir padeda išsivaduoti iš daugybės ligų, rašo takprosto.cc

Jos gerina smegenų veiklą, stiprina akių tinklainę, stiprina imunitetą, stabdo alergiją. 

Daugelis tyrimų rezultatų atskleidė, kad daug antioksidantų turinti juodgrūdė veiksmingai kovoja su cholesteroliu, skatina virškinimą ir skysčių pasišalinimą iš organizmo. Šis prieskonis vadinamas viena patikimiausių sveikatos gerinimo ir organizmo valymo priemone.

Šios mažos juodos sėklos vertinamos ir dėl to, kad padeda atsisveikinti su nereikalingais kilogramais. Siūlome keletą būdų, kurie padės įvertinti šio kvapnaus prieskonio savybes, padedančias lieknėti.

Kaip jas naudoti?

Labai naudinga rytais nieko nevalgius išgerti stiklinę šilto vandens su citrina, o paskui suvalgyti 5 g juodgrūdės sėklų jas gerai sukramtant.

Priedas prie mėgstamų patiekalų

Juodgrūdė – puiki priemonė, norint suteikti mėgstamam patiekalui išskirtinį skonį. Bet atminkite: arbatinį šaukštelį juodgrūdžių berti į patinkantį valgį tik kartą per dieną.

Arbatos ir nuovirai

1. Pusę šaukštelio juodgrūdės įberkite į stiklinę virinto vandens.  Išgerkite, o sėkliukes – sukramtykite. 

2. Galima gėrimą paskaninti, pavyzdžiui medumi. 1 valgomąjį šaukštą juodgrūdės užpilti stikline vandens. Virti 3 minutes, o po pusės valandos iškošti. Įmaišykite medaus ir gerkite nuovirą po 0,25 stiklinės 3 kartus per dieną iki valgymo.

3. Į virinto vandens stiklinę įberti 3/4 arbatinio šaukštelio susmulkintos juodgrūdės, 1 valgomąjį šaukštą medaus ir tiek pat cinamono miltelių. Šį mišinį vartoti likus 30 min. iki pusryčių ir prieš miegą.

Juodgrūdės aliejus

Jis vartojamas kaip šlapimą, tulžį varanti, vidurius laisvinanti ir imuninę sistemą stiprinanti priemonė.

Geriausiam rezultatui pasiekti juodgrūdės aliejų reikia vartoti 2 kartus per dieną: rytais ir vakarais po 1 arbatinį šaukštelį likus 15 min. iki valgio. Pridėjus 1 valgomąjį šaukštą medaus ir viską užgėrus 1/2 stiklinės virinto vandens, aliejaus poveikis bus dar stipresnis.

Juodgrūdės aliejus puikiai tinka ir masažui, ypač jei jis sumaišomas su greipfruto aliejumi. Pradžioje mišinys sušildomas delnuose, o paskui apskritiminiais judesiais tepamas nuo kulkšnies iki liemens. 5-7 minutės kasdienio masažo ir akivaizdūs malonūs pokyčiai.

Bet nežiūrint į visas teigiamas savybes, juodgrūde nevalia piktnaudžiauti. Jei šio prieskonio vartosite dideliais kiekiais, galite sudirginti skrandį. Tad nepiktnaudžiaukite.

Šio prieskonio nevalia vartoti nėščiosioms, o taip pat dėl didelio skrandžio rūgštingumo kenčiantiems asmenims, sergantiems gastritu, skrandžio opa ir akmenlige.

Prieskonis padidina cukraus kiekį kraujyje, todėl jis nerekomenduojamas diabetikams.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.