Kodėl verta kasdien suvalgyti bent porą šaukštų linų sėmenų

Apdainuotas ir eilėmis apipintas linas turi gilias šaknis mūsų liaudies kultūroje ne tik dėl skaisčiai žydrų jų žiedelių ar taip mums mielų audinių, bet ir dėl savo maistingų sėklų, gal kurį laiką kiek primirštų, bet dabar vėl naujai atrastų.

Linų sėmenys yra labai maistingos sėklos, kartais vadinamos supersėklomis.<br>123rf nuotr.
Linų sėmenys yra labai maistingos sėklos, kartais vadinamos supersėklomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dangira (duokdruskos.com)

Jan 4, 2017, 6:45 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:36 PM

Pamenu, kai buvau dar vaikas ir man sunegalavo skrandis, močiutė iš šių nuostabių sėklų man išvirė kisieliaus – tada man jis visai nepatiko, o šiandien linų sėmenis aš valgau su dideliu malonumu. Dedu aš jas į pusryčių kokteilius, malu ir barstau ant avižinės košės ar salotų, o labiausiai jas mėgstu maišytas su kokoso aliejumi – pamirkau į šitą mišinį gabalėlį banano ir užgeriu garuojančia kava. Galbūt skamba keistai, bet bananas labai tinka prie kavos.

Linų sėmenys su kokoso aliejumi galiu ir taip valgyti, tai labai skanus ir maistingas mišinys, bet drauge su bananu ir kava man jis dažnai atstoja pusryčius.

Linų sėmenys yra labai maistingos sėklos, kartais vadinamos supersėklomis, tad jas tikrai verta įtraukti į kasdienę mitybą. Patartina pirkti nemaltas linų sėmenis, taip jos labiau išlaikys savo antioksidantines ir kitas maistines vertybes.

Geriausia sėmenis susimalti prieš pat vartojant. Tai padaryti galite paprasta kavamale arba tuo pačiu virtuviniu kombainu, kuriuo ruošiate kokteilius. Jei susimalėte daugiau sėmenų nei reikia šiandien, likusias geriau dėkite į šaldytuvą.

Galima valgyti ir nemaltas sėmenis, tik deja, mes neįstengsime jų taip sukramtyti, kad atsiskleistų tikroji jų nauda, bet šaukštelis nemaltų linų sėmenų gali būti naudingas kaip švelnus žarnyno šveitiklis.

Tarp kitko, tokiam žarnyno šveitimui taip pat labai tinka papajos sėklos – jos apvalios ir švelnios, kaip mažyčiai žirniukai, visai be skonio, jei jų nekramtysite. Perpjovus papają, sėklos dažnai yra išimamos šaukštu ir išmetamos – nebijokite jų nuryti, šaukštą ar du, su stikline vandens, visai nekramtant.

Tokie žarnyno pilingai pašalina apnašas nuo žarnų sienelių, padeda išsivalyti šiam svarbiam mūsų virškinimo organui ir pagerina jo veiklą.

Na, bet sugįžkime prie linų sėmenų. Kuo gi jos tokios ypatingos?

Apie jų naudą esu tiek daug skaičiusi ir tiek daug girdėjusi iš keleto dietologų lūpų. Šitie protingi žmonės viską aiškina labai jau moksliškais terminais ir išvardina visas chemines šių sėklų sudedamąsias dalis, kurios yra taip naudingos mūsų organizmui, ir kurių pavadinimų aš nei suprasti, nei prisiminti negaliu, bet visų pimiausia, jie visi pabrėžia, kad linų sėmenys yra vienas pagrindinių omega 3, 6 ir 9 šaltinių.

Jose yra daug skaidulų, baltymų, magnio, fosforo, selenio, taip pat nemažai vitamino B6, geležies, kalio, vario ir cinko.

Pagrindinė linų sėmenų nauda mūsų sveikatai

Jose daug skaidulų, kurios saugo ir aktyvina virškinimo sistemą.

Drėkina plaukus ir gali padėti spuogų bei egzemos kankinamai odai.

Reguliuoja kraujo kiekį kraujyje ir taip padeda atsikratyti antsvorio arba palaikyti norimą svorį.

Mažina cholesterolio kiekį.

Gerina širdies veiklą ir kraujotakos sistemą.

Jose gausu antioksidantų, kurie stabdo senėjimą, plaiko hormonų pusiausvyrą ir sumažina susirgimo vėžiu riziką.

Mažina kraujo spaudimą.

Vartojant ilgą laiką, pagerina sąnarių veiklą.

Be viso to jos yra tikrai gardžios ir gali praturtinti mūsų kasdienę valgymo rutiną, ne tik maistingomis savo savybėmis, bet ir skoniu. Aš neturiu omeny tų skanių saldainių su linų sėmenimis, kurie Lietuvoje yra tokie populiarūs – taip juose yra linų sėmenų, bet taip pat yra ir daug cukraus, tad patartina jais mėgautis saikingai.

Įtraukti linų sėmenis į kasdienę mitybą yra visai nesudėtinga. Jei pusryčiams mėgstate maistingą kokteilį, įmaišykite į jį maltų sėmenų. Jei mėgstate kiaušinienę, ją irgi galite apiberti maltomis sėmenimis. Taip pat berkite jų į salotas, troškinius, košes, valgykite tiesiog su mėgstamu jogurtu. Įmaišykite į kepamus blynus ar pyragus.

Ar žinote kas yra linų sėmenų kiaušinis? Kiekvienas veganas tai tikrai žino, mat sumaišius vieną šaukštą maltų linų sėmenų su trim šaukštais vandens ir gerai sumaišius, gausite mišinį, kuris savo savybėmis saldžiuose ar sūriuose kepiniuose, atstos vieną kiaušinį.

Jei nemėgstate sėklų, tokios pat naudos galite gauti ir iš šaltai spausto linų sėmenų aliejaus. Jei maltų sėmenų rekomenduotina kasdienė porcija yra 2-3 šaukštai, tai aliejaus užteks ir vieno šaukšto.

Aš, kaip jau minėjau, labiausiai linų sėmenis mėgstu su kokoso aliejumi, tiesiog kaip užkandį arba su bananu. Aliejaus galite dėti tiek kiek jums norisi. Pradėkite nuo mažiau, paskui galite dar įdėti, visiškai pagal savo skonį, o be to kokoso aliejus irgi yra superproduktas, su daugybe mums naudingų savybių.

Turėkite omenyje – aš nesu medikė ar dietologė, tad jei abejojate dėl mano pateiktos informacijos, geriau pasikonsultuokite su gydytoju.

Šaltinis – „Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.