Trys puikios idėjos vasaros pusryčiams, pietums ir vakarienei

Vasaros orams vis šylant, dažnai kyla klausimas, kokius produktus rinktis, kad neapsunktų skrandis. 

 Žaliasis odą gražinantis kokteilis.<br> 123rf.com nuotr.
 Žaliasis odą gražinantis kokteilis.<br> 123rf.com nuotr.
Mitybos specialistė Deimantė Rapalytė patarė, ką reikėtų valgyti vasarą.
Mitybos specialistė Deimantė Rapalytė patarė, ką reikėtų valgyti vasarą.
Šaltibarščiai - vienas iš vasaros pietums ypač rekomenduojamų patiekalų.<br>V.Balkūno nuotr.
Šaltibarščiai - vienas iš vasaros pietums ypač rekomenduojamų patiekalų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 30, 2017, 1:51 PM

Mitybos specialistė Deimantė Rapalytė pripažino, kad vasarą savo valgiaraštį išties reikėtų koreguoti ir gerti daug daugiau skysčių nei įprastai. 

„Svarbiausia – suprasti, kad vasarą kūnas gali siųsti ir klaidingus signalus. Kartais, rodos, visai nesinori gerti, tačiau karštuoju laikotarpiu skysčius reikia vartoti nuolatos, net ir nekankinant troškuliui. Taip pat būtina pasinaudoti galimybe valgyti tai, kas auga būtent vasarą. Skysčių poreikį ir maistą galima suderinti ir rinktis produktus, kuriuose yra daug vandens“, – teigė „Birutė Efektas“ ekspertė D. Rapalytė 

Specialistė atsako į klausimus, kokius produktus pasirinkti, ko reikėtų vengti, temperatūros stulpeliui kylant aukštyn:

- Kokius produktus rinktis, kai lauke labai karšta? Kokio maisto reikėtų vengti?

- Kai lauke labai karšta, rekomenduoju rinktis kuo daugiau vandens turinčių produktų: arbūzų, salierų, melionų, paprikų, agurkų ir pan. 

Prakaituodami mes netenkame mums taip reikalingų mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis ar kalis, todėl labai svarbu jas susigrąžinti iš maisto. Daug vandens turintis maistas taip pat gaivina organizmą ir neleidžia perkaisti. 

Reikėtų vengti maisto, kuris dehidratuoja organizmą, pavyzdžiui, kofeino turinčių gėrimų, daug druskos ar cukraus turinčių maisto produktų. Šiam sąrašui taip pat priklauso ir riebi žuvis, soja, alkoholiniai gėrimai. 

- Kokios medžiagos organizmui naudingos vasarą?

- Vasarą reikėtų pasinaudoti proga, kad mūsų krašte auga uogų, daržovių, vaisių, ir jiems nereikia keliauti tūkstančius kilometrų iš kitų šalių, kad mus pasiektų. 

Visuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, apsaugančių mus nuo įvairių ligų. Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad vasarą labai svarbu valgyti kuo daugiau raudonos, geltonos, oranžinės spalvos daržovių, nes jose gausu beta karotino, kuris apsaugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių bei padeda gražiau įdegti.

- Ar tiesa, kad vasarą reikia gerti daugiau vandens?

- Tikra tiesa! Vanduo be galo svarbus, nes apsaugo mus nuo dehidratacijos, papildo organizmą reikiamais mineralais bei geriausiai numalšina troškulį. 

Rinkitės stipresnės mineralizacijos vandenį be angliarūgštės, nes karštoje aplinkoje žmogaus organizmas su prakaitu netenka daug skysčių ir mineralinių medžiagų. 

Labai svarbu nepamiršti, kad skysčius reikia vartoti net ir tada, kai nekankina troškulys. 

Mano patarimas – gerti nuolat ar reguliariai, kas 1–2 val., po truputį. Vertėtų vengti gėrimų su ledu, nes galite peršalti – skystis atšaldys gerklę ir skrandį, o troškulio pojūtis sugrįš greitai ir karštį iškęsti bus dar sunkiau.

- Ar ledai tinkami atsigaivinti? 

- Rekomenduoju rinktis sveikesnę alternatyvą parduotuvėje parduodamiems ledams – pasigaminkite jų patys. 

Tereikia turėti šaldiklyje gerai prinokusių bananų, juos sumalti kokteiline kartu su braškėmis ar natūralia kakava ir turėsite skanių bei figūrai nekenkiančių ledų.

- Kas tiktų vasaros pusryčiams, pietums ir vakarienei?

- Pusryčiams labai tiktų sotūs ir gaivūs kokteiliai, pagaminti iš uogų, bananų, žalių lapinių daržovių. 

Siūlau išbandyti odą gražinančio kokteilio receptą. Reikia po pusę banano, kriaušės ir obuolio, ketvirčio citrinos, saujelės petražolių, stiebelio saliero ir saujelės špinatų ar kitų lapų bei stiklinės vandens. Šis kokteilis gaivina odą, valo šlakus, normalizuoja žarnyno darbą bei suteikia jėgų visai dienai!

Pietums labai tiktų gaivios sriubos, tokios, kaip šaltibarščiai, įvairios salotos su daržovėmis, avinžirniais, lęšiais ar bolivinėmis balandomis. 

Bolivinių balandų ir burokėlių salotų receptas: išverdame balandas ir atvėsiname jas, tuomet supjaustome agurkus, pomidorus ir virtus arba žalius burokėlius. Dedame mocarelos arba fetos, pabarstome kepintomis moliūgų, saulėgrąžų ir sezamų sėklomis bei pašlakstome alyvuogių aliejumi ir citrina, smulkiai papjaustome žolelių, tokių kaip petražolės ar bazilikai, ir papuošiame salotas.

Vakarienei galima rinktis žuvies patiekalus ir daug šviežių ar orkaitėje keptų daržovių. 

Galite išbandyti Viduržemio jūros regionu kvepiantį receptą: supjaustome paprikas, brokolius, burokėlius, morkas skiltelėmis, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir pipirais, sudedame į kepimo indą, renkamės patinkančią žuvį – doradą ar jūros lydeką, ją taip pat apšlakstome alyvuogių aliejumi, druska bei pipirais, kepame viską kartu orkaitėje. 

Užkandžiams labai tiks arbūzai, braškės, serbentai ir kiti gaivūs vaisiai ar uogos. 


Apie projektą „Birutė Efektas“

Projektas yra skirtas įkvėpti ir paskatinti lietuvius įgyvendinti teigiamus pokyčius savo kasdieniame gyvenime. 

Kad pokyčius būtų lengviau įgyvendinti, projekte dalyvauja ekspertai, kurių įžvalgos padės siekti savo efekto mąstyme, fiziniame aktyvume bei mityboje. 

Sveikos mitybos patarimais dalijasi Deimantė Rapalytė, pozityvaus mąstymo – kūno psichoterapeutė Rasa Mažionienė. 4 savaičių sporto programą sukūrė „MyHero!” treneriai Ignas Bakėjus ir Alanas Dzeranovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.