Mėgstate karštą arbatą? Nedarykite vienos klaidos

Atrodytų, nieko nėra malonesnio, nei šaltą snieguotą žiemos dieną pasimėgauti puodeliu karštos gardžios arbatos.

 Patariama palaukti, kol arbata šiek tiek atvės. <br> 123rf.com nuotr.
 Patariama palaukti, kol arbata šiek tiek atvės. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2018, 7:48 AM

Tačiau neseniai tyrėjai įspėjo, kad karštos arbatos mėgėjams gresia rimti pavojai sveikatai, net jeigu jie neturi jokių žalingų įpročių.

Naujausias tyrimas parodė, geriant karštą arbatą padidėja rizika susirgti stemplės vėžiu, ypač, jeigu vartojate nemažai alkoholio ar daug rūkote.

Net jeigu ir neprisiliečiate prie alkoholio ar cigarečių, tyrėjai įspėjo, kad karšta arbata didina pavojingos ligos riziką. Tiesa, kol kas tai įspėjimai – siekiant įvertinti galimą žalą reikia atlikti daugiau tyrimų. 

Naujausias tyrimas, atliktas Kinijos mokslininkų, parodė, kad karštesnės nei 65 laipsnių Cecilijaus arbatos gėrimas sietinas su penkiskart didesne stemplės vėžio tikimybe, ypač jeigu žmogus vartoja daugiau alkoholio ar yra užkietėjęs rūkorius.

Nors tyrimų rezultatai gali nuskambėti grėsmingai, pasak ekspertų, nėra būtina atsisakyti savo kasdieninio gėrimo, tiktai gerti vėsesnę nei 65 laipsnių kavą ar arbatą. Tokia temperatūra neturėtų padidinti vėžio grėsmės.

Ankstyvoji stemplės vėžio stadija, kaip rašoma interneto svetainėje „Daily Mail Online“, nepasireiškia jokiais simptomais. O kai auglys auga, simptomai ima pasireikšti labai lėtai.

Žmogus pajunta, kad jam sunku ryti, kamuoja nuolatiniai skrandžio veiklos sutrikimai ar rėmuo, dingsta apetitas, mažėja svoris, atsiranda skausmai viršutinėje pilvo dalyje, krūtinėje ar nugaroje.

Nuolatinis rėmuo, rūkymas, per gausus ilgalaikis alkoholio vartojimas, antsvoris ar nutukimas ir nesveika mityba, kuomet valgoma nepakankami vaisių ir daržovių yra taip pat žinomi, kaip stemplės vėžio rizikos veiksniai.

Tyrimui vadovavęs Pekino universiteto (Kinija) Sveikatos mokslų centro daktaras Jun Lv paaiškino: „Arbata yra vienas iš labiausiai pasaulyje paplitusių gėrimų, paprastai vartojamas aukštesnės temperatūros.

Turimi įrodymai dėl to, ar karštos arbatos gėrimas sietinas su stemplės vėžiu, dar nėra galutiniai.

Tačiau keli tyrimai parodė, kad karšta arbata slopina virškinamojo trakto gebėjimą gintis nuo vėžio ir sukelia lėtinius stemplės gleivinės uždegimus, kurie gali nulemti piktybinę ligą.

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra neseniai karštesnių nei 65 laipsnių gėrimų vartojimą priskyrė prie galimai sukeliančių žmonėms vėžį“.

Taigi tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, ar geriant karštą arbatą tiems, kurie piktnaudžiauja alkoholiu ar rūko, padidina tikimybę susirgti stemplės vėžiu.

Tyrimo metu buvo ištirti 456 tūkst. 155 kinai vyrai ir moterys nuo 30 iki 79 metų. Vidutiniškai jie buvo tiriami 9,2 metų.

Kinija yra viena iš šalių, kur stemplės vėžys yra labiausiai paplitęs ir čia daug žmonių, ypač vyrų, mėgsta gerti arbatą. Be to, jie labiau yra linkę rūkyti ir gerti alkoholį.

Rūkymas ir alkoholio vartojimas, taip pat cheminiai junginiai ir karštos arbatos neigiamas poveikis žymiai pablogina ryšį tarp gėrimo ir vėžio rizikos.

Išnagrinėtas 1 tūkst. 731 stemplės vėžio atvejis.

Paaiškėjo, kad jeigu karštos arbatos mėgėjai taip pat buvo rūkantys ir piktnaudžiaujantys alkoholiu, jie labiau rizikavo susirgti stemplės vėžiu, nei tie, kurie tiesiog mėgo karštą gėrimą, bet neturėjo žalingų įpročių.

Be to, tie, kurie karštą arbatą gerdavo ne dažniau, kaip kartą per savaitę ir vartojo mažiau nei 15 g alkoholio kasdien, penkis kartu mažiau rizikavo susirgti stemplės vėžiu už tuos, kurie kasdien gėrė karštą arbatą ir po 15 g ar daugiau alkoholio.

Taip pat stemplės vėžys 2,03 karto labiau grėsė rūkantiems, kurie kasdien mėgaudavosi karšta arbata.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti medicinos žurnale „Annals of Internal Medicine“.

Kaip žurnale pastebėjo daktaras Farinas Kamangaras iš Morgano valstybinio universiteto (JAV, Merilandas) ir daktaras Nealas Freedmanas iš JAV Nacionalinio vėžio instituto, dar ketvirtajame XX amžiaus dešimtmetyje pradėta kalbėti apie tai, kad karšti gėrimai gali sukelti vėžį.

„Arbatos mėgėjai turėtų susirūpinti dėl šio tyrimo išvadų apie vėžio riziką.

Tačiau surinkti duomenys rodo, kad žemesnės nei 65 laipsnių temperatūros gėrimai yra mažai pavojingi.

Dauguma žmonių geria vėsesnius gėrimus, nei nurodyta. Pavyzdžiui, JAV paprastai geriama maždaug 60 laipsnių karštumo kava.

Dėl šių ir kitų priežasčių šiuos atradimus reikėtų interpretuoti apdairiai“, – rašė mokslininkai.

Ekspertai iš JAV padarė išvadą: „Galbūt tie, kurie dažnai geria karštus gėrimus, turėtų būti atsargesni ir palaukti, kol iš pradžių skystis kiek atvės.

Tačiau tyrimų rezultatai neturėtų paskatinti žmonių atsisakyti mėgstamų gėrimų.

Dauguma žmonių geria arbatą ar kavą tokios temperatūros, kuri neturėtų sukelti vėžio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.