Agneta Kleizienė siūlo kalorijomis dalintis su draugėmis

Vos spėjome pasidžiaugti pavasariu, o vasara jau čia. Nereta žiemą lankė sporto klubus, ruošėsi šiltiesiems metų mėnesiams, tačiau vis dar nėra patenkintos savo figūra? 

 A.Kleizienė.
 A.Kleizienė.
 T.Šliažaitė.
 T.Šliažaitė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 3:02 PM

Agneta Kleizienė ir natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė, kuri netrukus Lietuvoje pristatys savo knygą „Balansas kasdienybėje“, dar spės patarti, kaip susitvarkyti su papildomais kilogramais ir suplanuoti mitybą taip, kad amžiams pamirštumėte problemas dėl papildomų kilogramų.

Kai beveik kiekvieno moterims skirto žurnalo numeryje puikuojasi įrašai apie dietas, kurios daro stebuklus – ką darome? Išbandome naujienas ar tariamės su draugių komanda ir tada nusprendžiame, kad nuo pirmadienio tai jau tikrai pradėsime kitaip maitintis (o gal visai atsisveikinsime su maistu). 

Agneta Kleizienė apie vieno produkto dietas ar kurio nors produkto atsisakymą turi nepajudinamą nuomonę. „Vieno produkto dieta – ryžių, grikių, agurkų – yra blogai tuo, kad kūnas supranta, jog maisto norma sumažėjo, kažkokio produkto pradeda trūkti. Ir bandydamas pasaugoti save stresinėje situacijoje (dieta), ima tiesiog kaupti kalorijas. Jei kūnas pajaučia gresiantį badą, jis energiją bando atidėti ateičiai, į riebalinį sluoksnį. Jis jau kartą patyrė stresą, kai negaudavo reikiamų medžiagų, todėl iš anksto pradeda ruoštis „siurprizams“, – teigė A.Kleizienė.

Pasak jos, mono dieta (vieno produkto) yra nevisavertė. Badaujant, laikantis minimalių kalorijų režimo, po savaitės ar dviejų keli kilogramai iš tikrųjų nukrenta. Tačiau kai pradedame vėl normaliai valgyti, pajaučiame švytuoklės efektą. Ne tik grįžta svoris, bet dar kažkiek priaugama. 

Moteris teigė, kad niekada nepasiteisina trumpalaikiai dalykai – juk neretai dietos laikomasi tik kurį laiką (savaitę, mėnesį), todėl yra geriausia turėti planus, žiūrėti į sezoną, ateitį ir susikurti tam tikrus įpročius. 

Išbandžiusios dietas tik patvirtins, kad laikantis dietos jaučiamas nuovargis ne tik dėl maisto trūkumo, bet ir nuolatinio galvojimo, skaičiavimo – kaip nesuvalgyti per daug, kaip pavalgyti laiku ir pan. O palūžti ir nebesilaikyti dietos atrodo geriausia išeitis iš „maisto kančios“.

Regis, visos tiesos apie dietas žinomos jau seniai, tačiau nereta vis susivilioja greitu dietos efektu („keli kilogramai dingsta per savaitę be jokio sporto“ ir pan.). Tad ką daryti, kad dieta nebūtų siaubas, o naują reikšmę turintis žodis, po kuriuo slepiasi ne tuščias skrandis, o gera savijauta, šypsena veide ir iš oro neatsirandantys kilogramai?

A.Kleizienė ragina moteris ne atsainiai pasirinkti dietas ir tikėtis, kad pasiseks, o tiesiog iš naujo formuoti savus valgymo įpročius. 

„Reikia nusistatyti tikslų ir konkretų valgymo laiką ir kiekį. Tarkime, trys pagrindiniai patiekalai ir du užkandžiai. Tokio principo laikausi ir aš. Ir nesvarbu, ką valgysi. 

Kitas svarbus dalykas – valgymo valandos. Kūnas tada pradeda veikti kaip laikrodis. Juk jei keliamės kas dieną aštuntą ryto, kūnas pripranta prie tokio režimo ir ilgainiui atsibundame dar prieš žadintuvą. Lygiai taip pat yra ir su maistu, kūnas pripranta prie tam tikro grafiko, jis jau pradeda gaminti ne tik hormonus, bet ir pasiruošia skrandžio sultis. Kūnas pasiruošia valgyti, žino, kada aktyvinti virškinimą. Tai pagerina metabolizmą“, – teigė ji.

Apie valgymo/maitinimosi planavimą kalba ir mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė, kuri pabrėžia, kad ką ir kuriuo paros metu valgome, turi labai didelę reikšmę. 

„Jei esame saldumynų mėgėjai, būtų žymiai geriau saldumynus valgyti pirmoje dienos pusėje. Kada mums daugiausiai reikia energijos? Kai mes atsikeliame iš ryto, prieš mus visa likusi diena. Mums reikia angliavandenių, o desertuose daug cukraus – juose bus ir tų angliavandenių. Jei labai norime deserto, geriausia juo mėgautis po pusryčių ar po pietų jį rinktis bus žymiai geriau, negu vakare“, – vertingais patarimais dalijosi moteris.

Na, o jei nepavyksta susidoroti su viliojančiais pyragaičiais ar vis norisi „kažko saldaus“ – A. Kleizienė siūlo pradėti vartoti maisto papildus su chromu. 

„Šis mineralas sureguliuoja cukraus kiekį ir sumažina cukraus poreikį. Vartojant chromą, daug lengviau ištveriamas cukraus poreikis. Suprantama, kad cukraus vartojimas yra dažnai suvokiamas kaip savęs pamaloninimas, palepinimas. Taip pat patariu vartoti briaunotosios garcinijos papildus. Yra įrodyta, kad ji veikia kaip citrusinis vaisius, sumažina žvėrišką apetitą, mažina maisto poreikį, padeda skatinti medžiagų apykaitą“, – siūlė A.Kleizienė, kuri pati kovoja su cukrumi, tai, pasak jos, vienintelis jos priešas.

O ar esate girdėjusios apie maisto dienoraštį? Juk vaikystėje ir jaunystėje tikrai rašėte dienoraščius apie dienos įvykius, tad, jei sugalvojote mesti svorį ar jį tiesiog išlaikyti, koks yra dabar – užsirašinėkite, ką valgote. 

Pasak T.Šliažaitės, tikrai nustebsite pamatę, kiek mažai daržovių suvalgote, kiek daug saldumynų paklūna po ranka. „Dažnai mūsų mityba yra labai ribota, mes paprastai valgome tik 10-20 produktų. Kai metamas svoris, pamirštama valgyti daug daržovių, o jų kaip tik reikėtų suvalgyti daugiau. Kadangi neapdorotose žalios spalvos daržovėse mažai kalorijų, suvalgomas pakankamas jų kiekis suteikia sotumo jausmą ir jų virškinimui pasitelkiama mūsų energija.  Kalorijų atžvilgiu taip mes einame į minusą“, - teigė ji. 

Moteris paskatino nepamiršti į maisto dienoraštį įtraukti ir prie kavos suvalgomus sausainius ar šokoladinius batonėlius, kad ir kaip nesinorėtų jų rašyti. Juos tikrai nesunku pakeisti vaisiumi ar šviežia daržove. 

Tik neskubėkite bėgti į šviežių sulčių barą ir taip tarsi kompensuoti daržovių/vaisių stygių jūsų racione. Sulčių dietos, įvairios programos – skamba labai patraukliai, o ir atrodytų labai sveikai. „Sultys labai madingos, mes jas suvokiame kaip sveiką mitybos elementą“, – pasakojo A. Kleizienė.

Tačiau tiek A.Kleizienė, tiek T.Šliažaitė apie vaisių sultis turi kiek kitokią nuomonę. 

„Vasarą patarčiau atsisakyti sulčių. Atrodo, kad sultys labai naudinga, bet juk geriame koncentruotą cukraus kiekį – fruktozę. Natūraliai žmogus nesuvalgo tiek vaisių, kiek išsispaudžia sulčių, prisiminkime, kad gerdami sultis mes išmetame naudingas, svoriui reaguliuoti reikalingas skaidulas. Pamėginkite vienu prisėdimu suvalgyti keturis apelsinus – o tiek jų prireiktų vienai stiklinei. Vaisius yra arba desertas, arba užkandis. Iš daržovių išspaustų sulčių nereikia taip fanatiškai gerti. Daržovės turi daug naudingų dalykų, mums labai reikia ląstelienos. 

Vaisių kokteliai nesuteikia sotumo, tik daug cukraus, o ir fanatiškai vartoti vieną daržovę ar produktą – nėra vertinga. Žmonės neturėtų valgyti kaip kūdikiai – košytės, sriubytės, vaisių kokteiliai. Turi dirbti žandikaulis, dantys, reikia kramtyti. Angliavandeniai skaldomi jau burnoje. Smulkintas maistas atpratina kūną atlikti savo normalią funkciją“, – teigė A.Kleizienė. Kita vertus, daržovių ir vaisių kokteilių maišymas kartu su baltymų milteliais yra puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į mūsų racioną. 

T.Šliažaitė teigė, kad sultis spaudžiant iš špinatų ar salierų, dar nieko baisaus, bet vien morkų sultys, savyje turės daugiau cukraus, Ji rekomenduoja rinktis kokteilius glotnučius, kuriose išsaugomos skaidulos.

T.Šliažaitė siūlo iš esmės padidinti suvalgomų daržovių kiekį mityboje. „Vasarą rankos pačios tiesiasi prie vaisų, jų visada suvalgome daugiau, kai šilta. Trys kumščiai daržovių per pietus ir keli vakare mažiausiai, dar keli vaisiai – mitybos vinis“, – pasakojo ji.

Jei jausitės įkvėptos patarimų ir jau ruošitės susitikti su draugėmis ir aptarti naujų mitybos planų prie skaniais pyragaičiais nukrauto stalo – dar perskaitykite ir tai. 

„Mes su šeima, jei labai užsimanome kažko saldaus, užsisakome tik vieną pyragaitį trims. Jį pasidaliname. Tą patį darau su draugėmis – vienas mažas visoms“, - savo įpročius pasakojo A.Kleizienė.

Galbūt vertėtų su cukrumi gaunamas kalorijas ne sau vienai pasilikti, o pasidalinti su draugėmis? Pabandykite – juk visada gera dalintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.