Tautvilė Šliažaitė: ką svarbu žinoti apie kiaušinius

Kiaušiniai – puikus maisto produktas visiems, norintiems atsikratyti nereikalingų kilogramų ar sergantiems cukriniu diabetu, nes juose gausu baltymų ir mažai angliavandenių.

 Kiaušiniai naudingi ir lieknėjantiems, ir sergantiems diabetu.
 Kiaušiniai naudingi ir lieknėjantiems, ir sergantiems diabetu.
Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Daugiau nuotraukų (2)

Tautvilė Šliažaitė, „Stilius“

Sep 11, 2018, 7:03 AM

Taip pat jie naudingi žmonėms, kurie daug sportuoja arba skundžiasi nuolatiniu nuovargiu, – organizmą aprūpina vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis.

Kiaušinius siūlyčiau rinktis iš ryto – tokie pusryčiai ne tik suteiks sotumo jausmą, bet ir ilgesniam laikui išlaikys energiją.

Kiaušinius labai rekomenduočiau vegetarams, nes šiuose maisto produktuose yra visos reikiamos aminorūgštys, kurių kartais sunku gauti iš augalinės kilmės produktų. Naudinga juos įtraukti į racioną, jei slenka plaukai ir nuolat lūžinėja nagai.

Nors kiaušiniai turėtų būti įtraukti į mūsų racioną, vis dažniau sutinku žmonių, kurie, kaip paaiškėja, kiaušinių netoleruoja ar yra jiems alergiški.

Kadangi pati turiu šią problemą, mano namuose galite rasti ne vieną kiaušinių alternatyvą, tinkamą kepiniams ruošti: sojų varškės; maltų sėmenų; maltų ispaninių šalavijų sėklų; bananų; obuolių košės; kepimo miltelių ir natūralaus acto; skysčio nuo avinžirnių.

Ką reiškia kiaušinio lukšte išspaustas pirmas skaičius?

0 – ekologiški kiaušiniai, juos dedančios vištos lesa žolę arba kitus ekologiškus pašarus, turi galimybę išeiti į lauką. Nors tokie kiaušiniai brangesni, jie turės daugiau vitamino D ir omega-3 riebalų rūgščių. Tai pats geriausias pasirinkimas.

1 – vištos dažniausiai auginamos ūkininkų, jos taip pat lesa žolę ir turi galimybę vaikščioti lauke, bet vištų lesalas nebūtinai ekologiškas.

2 – tokios vištos į lauką neišeina, auginamos uždaroje labai mažoje patalpoje.

3 – šios grupės kiaušiniai patys prasčiausi, nes vištos dažnai auga labai blogomis sąlygomis, turi mažai vietos judėti, patiria traumų, todėl joms duodama antibiotikų, kurie su kiaušiniais patenka į mūsų organizmą.

Jei rūpinamės sveikata ir ekologija, tokių kiaušinių siūlyčiau vengti. Nors jų kaina mažesnė, nustatyta, kad jie turi mažiau mineralinių medžiagų ir naudingų riebalų rūgščių, bus prastesnis omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis.

Seniau kokybišką kiaušinį būdavo galima atskirti pagal trynio spalvą, bet pastaruoju metu maisto pramonė į vištų pašarą pradėjo dėti dirbtinių dažiklių, tad ryškiai geltona spalva nebūtinai reiškia, kad kiaušinis ekologiškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.