Mitybos specialistė pasakė, kiek stiklinių vandens reikėtų išgerti per dieną

Apie 70 procentų žmogaus organizmo sudaro vanduo. Įdomu, kad bėgant metams vandens kiekis organizme mažėja. Anot mokslininkų, tai iš dalies ir gali lemti senėjimo procesus.

Mitybos specialistė pasakė, kiek stiklinių vandens reikėtų išgerti per dieną.
Mitybos specialistė pasakė, kiek stiklinių vandens reikėtų išgerti per dieną.
Mitybos specialistė pasakė, kiek stiklinių vandens reikėtų išgerti per dieną.
Mitybos specialistė pasakė, kiek stiklinių vandens reikėtų išgerti per dieną.
Mitybos specialistė pasakė, kiek stiklinių vandens reikėtų išgerti per dieną.<br>Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Mitybos specialistė pasakė, kiek stiklinių vandens reikėtų išgerti per dieną.<br>Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Daugiau nuotraukų (3)

Tautvilė Šliažaitė, Natūropatinės mitybos specialistė

Feb 3, 2019, 7:43 AM, atnaujinta Feb 3, 2019, 10:20 AM

Vanduo gyvybiškai svarbus mūsų organizmui. Sakoma, kad žmogus nevalgęs gali ištverti net iki kelių savaičių, o be vandens vidutiniškai tik apie tris dienas. Vanduo palaiko gyvybines funkcijas, yra pagrindinė sudedamoji kraujo dalis, jis reikalingas medžiagų apykaitai ir normaliai kūno temperatūrai palaikyti. Kai trūksta vandens, sulėtėja ir medžiagų pasisavinimas, tad norint gauti pakankamai maisto medžiagų, organizmui reikia daugiau maisto. Jei norite užkandžio tarp valgių, visada siūlyčiau pirmiausia išgerti stiklinę vandens ir įsitikinti, gal buvote ne išalkę, o ištroškę.

Kaip visada, kalbant apie mitybą sunku pateikti visiems tinkamų rekomendacijų, tačiau bent 8 stiklines vandens per dieną būtų puiku išgerti visiems suaugusiesiems. Šį kiekį būtina išskaidyti per dieną ir vengti didelio kiekio vienu kartu.

Pastebėjau, kad mano pacientai, vakare supratę, jog neišgėrė pakankamai skysčių dieną, pradeda gerti prieš eidami miegoti. Tai ne tik neigiamai veikia jų miegą, nes nuolat tenka keltis į tualetą, bet ir gali sutrikdyti elektrolitų pusiausvyrą, todėl jaučiamas energijos stygius ar net galvos svaigimas. Studijos rodo, jog žmonės, kurie išgeria stiklinę vandens prieš miegą, sumažina infarkto riziką – atsiminkite, ypač jei skundžiatės kraujospūdžio problemomis.

Aktyviai sportuojantiems būtina išgerti daugiau nei 8 stiklines vandens. Taisyklė paprasta: jei daug prakaituojate sportuodami, esant karštam orui ar mėgaujatės sauna – jums reikia padidinti vandens kiekį. Valanda intensyvaus sporto pareikalaus papildomai apie 1 l vandens.

Tas pats principas tinka nėščiosioms ar maitinančioms mamoms, nes skysčių reikia už du. Kaip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, skysčių kiekį joms būtų naudinga padidinti bent 2–4 stiklinėmis.

Kokių klaidų dažnai darome?

Taip pat labai rekomenduočiau vengti skysčių valgio metu. Dar ir dabar dažnai susiduriu su spaudoje viešinamomis rekomendacijomis, kur žmonėms, norintiems numesti svorio, siūloma gerti skysčių valgio metu, neva skrandis greičiau prisipildys, todėl suvalgysite mažiau.

Mano manymu, skysčių gėrimas valgant ilgainiui gali sukelti rimtų virškinimo sistemos problemų. Užsigerdami ne tik praskiedžiame skrandžio sultis, bet ir sulėtiname virškinimo fermentų darbą. Ypač valgant mėsą ar žuvį, nes maistas gali būti nepakankamai gerai virškinamas, todėl gali atsirasti skrandžio skausmai, pilvo pūtimas ir net atsirasti tam tikrų produktų netoleravimas.

Patarimas: gerkime skysčių 30 min. prieš valgį ir apie 1 val. po valgio. Pastebėjau, kad mano pacientai, kurie pradėjo gerti skysčius tarp valgių, taip pat sumažino užkandžių kiekį ir pajuto teigiamą poveikį virškinimo sistemos darbui.

Ar užtenka gerti vandenį tik tada, kai jaučiame troškulį?

Nors visada rekomenduoju klausytis organizmo, šiuo atveju šis patarimas netinkamas. Pasak studijų, tuo metu, kai pajuntame troškulį, mūsų organizme jau būna prasidėjusi dehidratacija.

Keletas dehidratacijos simptomų: sumažėjusi koncentracija, pablogėjusi atmintis, galvos svaigimas, nuotaikų svyravimai, išsausėjusi oda. Jei norime išlikti jauni ir energingi, kasdien išgerkime pakankamą kiekį vandens. Ypač žiemą, kai visą dieną praleidžiame šalia radiatoriaus, arba vasarą, kai lauke karšta, skysčių poreikis dar labiau padidėja.

Įdomu, kad suformavę įprotį gerti daugiau skysčių greičiau pajusime ir troškulį. Kai pradedame rūpintis savo organizmu, jis atsidėkoja ir siunčia mums aiškesnes žinutes.

Kartais randame laiko nueiti pas kosmetologę ir praleisti ten keletą valandų – be abejo, tai būtina ir naudinga ne tik mūsų odai, bet ir bendrai savijautai, bet pamirštame arba neskiriame pakankamai laiko tokiems paprastiems dalykams kaip vandens gėrimas. Ypač šiame amžiuje, kai telefonai visada mūsų rankose, galime atsisiųsti šimtus programėlių apie vandens vartojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.