12 netikėtų priežasčių, kodėl negalite numesti net kilogramo

Perskaitėte kone visus patarimus, kaip sulieknėti, išbandėte įvairiausias dietas ir liejote prakaitą sporto salėje – bet svoris kaip nekrenta, taip nekrenta. Kodėl?

Yra priežasčių, kurios niekais paverčia bet kurias pastangas sulieknėti.<br> 13rf nuotr.
Yra priežasčių, kurios niekais paverčia bet kurias pastangas sulieknėti.<br> 13rf nuotr.
Yra priežasčių, kurios niekais paverčia bet kurias pastangas sulieknėti.<br> 13rf nuotr.
Yra priežasčių, kurios niekais paverčia bet kurias pastangas sulieknėti.<br> 13rf nuotr.
Stresas, miego stoka – tai veiksniai, neigiamai veikiantys medžiagų apykaitą.<br> 13rf nuotr.
Stresas, miego stoka – tai veiksniai, neigiamai veikiantys medžiagų apykaitą.<br> 13rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-03-22 06:44

Yra dalykų, kurie niekais paverčia bet kokias pastangas sulieknėti – nesvarbu, kokius metodus taikote.

Štai 12 priežasčių, dėl kurių negalite numesti net kilogramo – apie kai kurias iš jų net nepagalvotumėte. 

1. Jūs geriate nepakankamai vandens

Kad sunaikintų riebalų atsargas, organizmui reikia vandens. Tai biologinis procesas, kuriam reikia skysčių. Riebalų deginimas organizmui nėra gyvybiškai svarbus dalykas – tad jeigu organizmui pristigs vandens svarbioms funkcijoms palaikyti, pirmiausia jis liausis deginęs riebalus ir ims taupyti skysčių atsargas. Kad paskatintumėte organizmo riebalų deginimą, aprūpinkite jį pakankamu skysčių kiekiu.

2. Jūs per daug intensyviai treniruojatės

Tiesa, kad aukšto intensyvumo treniruotės greitai padidina medžiagų apykaitą. Bet jei kasdien intensyviai dirbate sporto salėje, treniruočių poveikis metabolizmui pradeda mažėti. Kūnas pradeda lėtinti medžiagų apykaitą ir netgi auginti svorį. Tiesiog pakeiskite kai kurias treniruotes lengvu pasivaikščiojimu.

3. Sulieknėti trukdo jūsų amžius 

Lėtėjantis metabolizmas – natūrali senėjimo dalis. Bandymai griežtomis dietomis sužadinti lėtėjantį metabolizmą gali pridaryti dar daugiau žalos – pernelyg mažas kalorijų kiekis gali drastiškai sustabdyti medžiagų apykaitą. Geriausia, ką galite sau padaryti, – gyventi sveikai, subalansuotai, priimti kūną tokį, koks yra ir nekreipti dėmesio į jo pokyčius.

4. Jūs nuslopinate savo norus, užuot kartais leidę sau pasimėgauti

Visiškai atsisakę savo mėgstamo saldumyno niekuomet nenuslopinsite potraukio prie jo – tik sustiprinsite. Sakydami „ne“ savo mėgstantiems maisto produktams tarsi įpilate dar daugiau degalų. Atimdami juos iš savęs iš tikrųjų būsite linkę juos valgyti dar daugiau ir didesniais kiekiais. Tad retkarčiais pasimėgaukite.

5. Jūs valgote nepakankamai

Nutarę gerokai sumažinti kalorijų kiekį iš pradžių galite numesti svorio. Tačiau ilgainiui jūsų organizmas gali sulėtinti medžiagų apykaitą, ir kalorijų skaičiavimas bus ne toks veiksmingas, kaip tikėjotės. Kad gaunate nepakankamai kalorijų, įspėja šie ženklai: kamuoja galvos skausmas, nuolatinis šalčio jausmas ir nuovargis net tada, kai miegate visas aštuonias valandas pernakt.

6. Jūs patiriate stresą

Patiriant bet kokio pobūdžio stresą – kūno, emocinį ar kitokį – išsiskiria kortizolis. Tai hormonas, kuris gali sukelti daugybę nepageidaujamų reiškinių, įskaitant svorio padidėjimą. Norėdami sumažinti kortizolį pabandykite iki minimumo sumažinti stresą. Čia padėti gali įvairios streso mažinimo taktikos – meditacija, muzikos klausymasis, pasivaikščiojimai, mėgstama veikla.

7. Jūs nepakankamai miegate

Miego trūkumas gali sukelti aukštą kraujo spaudimą, depresiją, paveikti atmintį, o taip pat ir svorio padidėjimą. Taip yra todėl, kad miegas iš tikrųjų turi įtakos medžiagų apykaitai. Kai kurie tyrimai parodė, kad nepakankama miego trukmė turi įtakos tam, kaip organizmas eikvoja kalorijas, kai jis yra ramybės fazėje.

8. Jūs sergate

Svorio padidėjimas yra labai dažnas ligos simptomas, kurio dažnai neįvertiname. Žmonės gali manyti, kad sustorėjo dėl mitybos ar fizinio krūvio stokos, ir praleisti tai, jog galbūt yra medicininė priežastis.

Skydliaukės ligos, tam tikrų ligų gydymas, policistinių kiaušidžių sindromas ir diabetas yra tik keletas medicininių priežasčių, kai svoris gali padidėti nepriklausomai nuo gyvenimo būdo įpročių ar dietos.

9. Jūsų organizmas yra atsparus insulinui

Pagrindinis hormonas kalbant apie nutukimą – insulinas, reguliuojantis gliukozės kiekį kraujyje. Veikiant insulinui, gliukozė iš kraujo pernešama į ląsteles, kuriose ji naudojama kaip energijos šaltinis. Atsparumas insulinui atsiranda tada, kai organizmas nevisiškai tinkamai reaguoja į insuliną, sutrinka gliukozės patekimas į ląstelę, dėl to kraujyje didėja gliukozės kiekis.

Kai tik atsiranda atsparumas insulinui, kasa pradeda gaminti daugiau insulino, o didelis insulino kiekis kraujyje sukelia norą valgyti ir skatina nutukimą.

10. Jūs vartojate antidepresantus

Antidepresantai ir kiti medikamentai turi tiesioginio poveikio organizmo hormonų gamybai. Kadangi hormonai yra susiję su medžiagų apykaitos reguliavimu, šios tabletės gali padėti kaupti svorio atsargas ar trukdyti jį numesti.

Prisiminkite, kad jūsų psichinė sveikata yra svarbesnė už kūno svorį – ir kad jūsų psichikos sveikatos pagerėjimas gali padėti jums pamilti savo kūną tokį, koks jis yra.

11. Jūsų lūkesčiai nesutampa su organizmo poreikiu

Moksliškai pagrįsta, kad kiekvienas organizmas turi tam tikras nustatytas svorio, kuris jo veiklai yra idealus, ribas. Gali būti, kad jūs siekiate daug mažesnio svorio nei jūsų kūnui reikia.

12. Jūs valgote pernelyg sūriai

Jei valgote pernelyg daug druskos, tikėtina, kad organizmas sulaiko daugiau skysčių. Tai lemia vadinamąjį „vandens svorį“: tai svoris, atsiradęs dėl papildomo vandens. Organizme sumažėjus natrio chlorido koncentracijai šis svoris išnyksta.

Parengta pagal „Daily Meal“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.