Mitybą pakeitusi žurnalistė pamiršo ją užklupusią menopauzę

Švedų žurnalistė Maria Borelius, sulaukusi 52 metų, patyrė pirmuosius menopauzės simptomus ir išsigando: „Tokia ta senatvė? Nejaugi nuo dabar mano sveikata tik blogės?“ Šia tema ji be galo daug domėjosi, pradėjo keisti gyvenimo būdą ir pasiekė stebėtinų rezultatų.

Menopauzės simptomus galima sumažinti pasirinkus tinkamus produktus.<br> 123rf nuotr.
Menopauzės simptomus galima sumažinti pasirinkus tinkamus produktus.<br> 123rf nuotr.
Menopauzės simptomus galima sumažinti pasirinkus tinkamus produktus.<br> 123rf nuotr.
Menopauzės simptomus galima sumažinti pasirinkus tinkamus produktus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 2, 2019, 6:22 AM, atnaujinta Sep 2, 2019, 10:13 AM

Dalijamės M.Borelius pasakojimu apie tai, ką ji patyrė.

Su menopauze susipažinau pamažu. Pirmiausia ji pasireiškė nugaros ir sąnarių skausmais.

Prasidėjus menopauzei man ėmė darytis šalta, pajutau, kad skauda gerklę. Būdama 52 metų jaučiausi kaip 80. Turėdama sėkmingą karjerą, mylintį vyrą ir keturis nuostabius vaikus negalėjau jaustis laiminga, nes rytais pabusdavau itin blogos būsenos.

Pagavau save pykstančią, irzlią – tai man nebūdinga. Aš visada buvau linksmas žmogus, bet staiga viskas ėmė blogėti be jokios priežasties.

Turėjau atsisakyti daugybės savo rūbų, nes priaugau nemažai svorio.

Aš negalėjau nustoti galvoti: ar taip veikia senėjimo procesai? Ar dabar viskas tik blogės?

Pradėjau užsiimti tuo, kas man teikė džiaugsmo seniau, – žurnalistika. Kalbėjausi su specialistais iš viso pasaulio, skaičiau apie senėjimą, bandžiau suvokti, kas vyksta su manimi iš to, ką išgirdau iš mitybos specialistų, psichologų, genetikų.

Supratau, kad geriausias būdas – keisti mitybą. Būtent dėl to mano gyvenimas, nuotaika ir figūra pasikeitė.

Dabar, kai man 58-eri, numečiau svorio, nebejaučiu nugaros skausmų, atsikeliu tokia energinga, kokia buvau anksčiau. Jaučiuosi tokia stipri, kaip prieš 20 metų, nepaaiškinamas pyktis dingo.

Kokia to paslaptis? Žodis, kurį girdėdavau iš ekspertų, dažniausiai buvo „uždegimas“, ir aš atradau, kaip su juo susidoroti.

Svarbu suprasti, kad uždegimą sukelia menopauzės simptomai ir jie verčia moterį jaustis vis piktesnę.

Prasta mityba, stresas, toksinai sukelia lėtinį uždegimą, ir jis, jei tęsiasi ilgai, veikia kaip senėjimo ir ligų katalizatorius.

Praėjusiame dešimtmetyje mokslininkai sužinojo daugiau apie šį procesą. Žinios leido padaryti išvadą, kad uždegimas nulemia ligas, kurios susijusios su senėjimu, – diabetą ir artritą.

Menopauzės poveikį galima sumažinti vengiant streso, atsisakant cukraus, sportuojant, užsiimant meditacija.

Aš esu įrodymas, kad „priešuždegiminis“ gyvenimo būdas gali įveikti senėjimą, padaryti jus stipresnius, protingesnius. Net mano raukšlės tapo lygesnės.

Kiekvienas, perkopęs penkiasdešimtmetį, gali jaustis laimingas, ramus, net ir tos moterys, kurios kenčia baisiausius menopauzės simptomus.

Pakeiskite mitybos įpročius

Jei norite nuslopinti uždegimą, svarbiausia yra dieta, todėl reikėtų valgyti ne tai, kas atrodo skanu ir yra gardu, o planuoti savo mitybą.

Pripažįstu – tai ne visada lengva. Esu linkusi valgyti tada, kai esu prastos nuotaikos. Kartais gali būti sunku galvoti apie mitybą, kai esama daug svarbesnių reikalų.

Tačiau verta. Priešuždegiminė dieta mažina diabeto ir širdies ligų riziką. Tai gali sumažinti kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje, gerinti mąstymą, atmintį, gebėjimą išmokti naujus dalykus.

Mano tikslas – valgyti sveikai 80 procentų laiko, tačiau leidžiu sau pasimėgauti taure vyno bei desertu penktadieniais, jei to noriu. Maistas turi suteikti sveikatos, jėgų ir malonumą.

Vertėtų rinktis neapdorotą maistą, rinktis ne pomidorų padažą (nebent jis naminis), o pomidorą, apelsiną, o ne apelsinų sultis. Cheminės medžiagos, esančios apdorotame maiste, sukelia uždegimą, tuomet kūnas turi įdėti pastangų, kad jį neutralizuotų. Patiekalui naudokite ne daugiau nei 5 ingredientus.

Mėgaukitės visų rūšių daržovėmis (geriausia – keturios jų rūšys viename patiekale) ir valgykite vaisius kasdien. Juose esantys polifenoliai veikia kaip apsauginės medžiagos nuo uždegimo.

Valgykite daug baltymų (pavyzdžiui, mėsos, kiaušinių, lęšių ir žuvies). Jie reikalingi jungiamojo audinio ir raumenų formavimuisi.

Valgykite daug riebalų. Alyvuogių, rapsų, kokosų aliejus ir natūralus sviestas yra geras pasirinkimas, tačiau venkite margarino, saulėgrąžų aliejaus ir hidrintų riebalų.

Prieskonius vartokite nesivaržydami. Juose esama daug priešuždegiminių polifenolių. Ciberžolės dedu beveik visur. Kasdien mėgaukitės arbata.  

Vartokite omega-3 papildus kasdien, o riebias žuvis du kartus per savaitę, taip pat ispaninių šalavijų sėklas. 

Auginkite sveikąsias žarnyno bakterijas valgydami žalumynus. Kiekvieną dieną išgerkite probiotikų, vartokite jogurtą arba kefyrą ir eksperimentuokite su kombučia. Jei galite, vakarienės metu suvalgykite šaukštą raugintų kopūstų.

Palaikykite stabilų cukraus kiekį kraujyje atsisakydami nesveiko maisto, turinčio daug cukraus, tokio, kaip ledai, sausainiai, gaivieji gėrimai, sultys, o vietoje jų valgykite kompleksinius angliavandenius (rudi ryžiai, grikiai, avižos, bolivinių balandų sėklos, saldžiosios bulvės).

Pradėkite valgymą nuo baltymų, daržovių ir riebalų, tuomet valgykite kompleksinius angliavandenius – taip insulino lygis kils lėtai.

Taip, jūs turite valgyti pusryčius, bet...

klasikiniai pusryčiai, kuriuose dominuoja skrudinta duona, tik sukelia uždegiminius procesus.

Verčiau rinkitės štai tokius pusryčius:

kokteilį iš migdolų pieno, vaisių, riešutų ir baltymų miltelių;

jogurtą su riešutais, sėklomis ir uogomis;

kiaušinius su pomidorais ir špinatais;

košę su sėklomis.

Pabandykite valgyti mažiau skrudintos duonos. Jei kepate skanėstus, naudokite migdolų, grikių, kokosų miltus, kuriuose nėra glitimo. 

Nepraleiskite jėgos treniruočių

Neaktyvumas sukelia uždegimus, todėl reguliarus judėjimas – labai svarbus. Sportas mažina uždegimų (vėžio, diabeto, širdies ligų, nutukimo) riziką.

Visceraliniai riebalai, kurie kaupiasi pilve esančiuose organuose, sukelia uždegimą ir sveikatos sutrikimus, tačiau šie riebalai pradės tirpti, kai tik pradėsite treniruotis.

Susikurkite reguliarią rutiną, kuri jungia tris pagrindinius širdies ir kraujagyslių treniruotės elementus (kažką, kas priverčia jus prakaituoti) su stiprumo treniruotėmis ir tam tikrais tempimo pratimais.

Streso mažinimas

Stresas sukelia uždegiminio hormono kortizolio išsiskyrimą. Kai jaučiate stresą, jūsų antinksčių liaukos turi dirbti sunkiau nei įprastai.

Planuokite poilsį. Kasdien skirkite laiko nusiraminimui, stenkitės atsikratyti baimių, leiskite sau patirti geras emocijas.

Su transcendencine meditacija susipažinau prieš 25 metus ir dabar ji tapo mano gyvenimo dalimi. Kiekvieną rytą 20 min sėdžiu ant lovos ir leidžiu mintims laisvai lietis.

Meditacija gali būti ne jums, tačiau galite daryti bet ką, kas mažina kortizolio lygį, pavyzdžiui, galite praktikuoti gilų kvėpavimą.

Parengta pagal dailymail.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.