Tobulas pusryčių duetas iššluos toksinus ir padės tirpdyti pilvo riebalus

Visi žinome – pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Tad labai svarbu dieną pradėti maistingais ir sveikais patiekalais.

 Avižinių dribsnių košė su ispaninių šalavijų sėklomis.<br> 123rf nuotr.
 Avižinių dribsnių košė su ispaninių šalavijų sėklomis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2019, 6:20 AM, atnaujinta Sep 26, 2019, 6:20 AM

Šis avižinių dribsnių ir ispaninių šalavijų duetas laikomas vienu sveikiausių pasirinkimų pusryčiams, mat abu šie produktai padeda aprūpinti kūną energija, reikalinga likusiai dienai, teigia „The Health Education“.

Dar daugiau – šis sveikas derinys iššluos toksinus, sustiprins širdį, kaulus, raumenis, padės atsikratyti perteklinių pilvo riebalų ir sudeginti riebalų sankaupas.

Avižos – puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis. Reguliariai jas vartojant galima sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Todėl mažėja infarkto, insulto ir įvairių širdies ligų rizika.

Dar daugiau – avižose esančios skaidulos yra labai reikalingos žarnynui. Pastaruoju metu mokslininkai vis dažniau kalba, kad nuo žarnyno sveikatos labai priklauso bendra organizmo sveikata. 

Tuo metu šalavijo sėklos vertinamos dėl galingų antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, jos gali padėti sumažinti  blogojo cholesterolio kiekį, pagerinti širdies bei kraujagyslių sveikatą.

Ispaninių šalavijų sėklose yra daug kalcio, todėl jos stiprina kaulus ir raumenis sistemą.

Jose yra pakankamai omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, todėl šios mažos sėklelės – širdies ir kraujagyslių sistemos draugas. Šios rūgštys skatina riebalų deginimą, taip pat mažina riebalų kaupimąsi lemiančių streso hormonų lygį. Taip pat jos mažina cukraus kiekį kraujyje.

Ispaninių šalavijų sėklos sugeria iki dvylikos kartų daugiau vandens nei pačios sveria ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą. Todėl jos gali būti vartojamos metant svorį. Jomis pagardinę pusryčius, priešpiet nepajusite ryškios alkio bangos ir pietums nepulsite valgyti bet ko, kaip nutinka labai išalkusiems žmonėms.

100 g sėklų yra tik 85 kalorijos, o antioksidantų jose – tris kartus daugiau nei tokiame pat mėlynių kiekyje.

Tad kaip paruošti pusryčius, kurie kūnui bus lyg jaunystės eliksyras? 

Svarbiausi – du komponentai: avižiniai dribsniai ir ispaninių šalavijų sėklos. Dar reikės pieno ar vandens. Visų kitų produktų dėkite pagal skonį ar poreikį.

2 porcijoms reikės:

1 puodelio avižinių dribsnių,

2 puodelių pieno (geriau augalinio) ar vandens,

4 valgomųjų šaukštų ispaninių šalavijų sėklų.

Papildomai, bet nebūtinai:

smulkintų džiovintų slyvų,

razinų,

riešutų,

2 arbatinių šaukštelių citrinų sulčių,

1 arbatinio šaukštelio malto cinamono,

2 valgomųjų šaukštų medaus. 

Užvirkite puodą su pienu ar vandeniu, kai pradės virti, sumažinkite kaitrą ir pridėkite avižinių dribsnių. Pavirkite 3 minutes ir nuimkite nuo viryklės. Įmaišykite ispaninių šalavijų sėklas, uždenkite ir leiskite pastovėti 5 minutes.

Pagardinkite nedideliu žiupsneliu jūros druskos ir norimais priedais.

Skanaus!

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.