Kaip ir kuo įdaryti žuvį, kad norėtųsi skanauti vėl ir vėl

Įdaryta žuvis – gardus patiekalas, vis dėlto daugelis žmonių jį laiko sunkiai pagaminamu. Vis dėlto tinkamai parinkus žuvies įdarą ir žinant, kaip atlikti žuvies pripildymo įdaru procesą, galima pasigaminti puikaus skonio žuvį, kurią norėsis skanauti vėl ir vėl. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip reikėtų teisingai įdaryti žuvį ir kokie įdarai žuviai patys tinkamiausi.

Išsirinkus šviežią, nesugedusią žuvį, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokiu būdu žuvis bus ruošiama.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Išsirinkus šviežią, nesugedusią žuvį, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokiu būdu žuvis bus ruošiama.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Išsirinkus šviežią, nesugedusią žuvį, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokiu būdu žuvis bus ruošiama.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Išsirinkus šviežią, nesugedusią žuvį, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokiu būdu žuvis bus ruošiama.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Išsirinkus šviežią, nesugedusią žuvį, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokiu būdu žuvis bus ruošiama.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Išsirinkus šviežią, nesugedusią žuvį, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokiu būdu žuvis bus ruošiama.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno technologijos universitetas

2021-06-18 08:00

Svarbu išmokti žuvies farširavimo techniką

Išsirinkus šviežią, nesugedusią žuvį, pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokiu būdu žuvis bus ruošiama. Jei žuvis bus patiekiama neskrosta, farširavimo procesas bus lengvesnis ir, tikėtina, sklandesnis.

Neskrostą žuvį farširuoti paprasta – žuvies „kojinę“ reikia pripildyti norimu įdaru iki pat viršaus, kad žuvis būtų visiškai pripildyta. Būtina tokią žuvį paspausti delnais, suteikiant žuviai gražią formą bei neleidžiant faršui išbėgti kepant žuvį.

Ne bėda, jei farširavimo metu oda įplyšo – ją galima susiūti siūlu. Žuviai iškepus, siūlą reikia atsargiai išimti. Tiesa, siūlą yra lengviau ištraukti iš šaltos žuvies, tuomet mažesnė tikimybė, kad sugadinsite jos formą. Šis variantas tinkamas, kuomet ruošiate įdarytą rūkytą žuvį.

Jei žuvis yra skrosta, turimą filė reikia atsargiai nedideliu peiliu prapjauti ir į tą vietą prikimšti įdaro. Kemšant skrostą žuvį, kaip ir neskrostos žuvies atveju, svarbu nepersistengti ir žuvies neprikimšti tiek, jog faršas bėgtų per kraštus. Farširuotos žuvies forma turi būti natūrali. Atsargiai, po nedidelį kiekį patalpinus įdaro, reikia žuvį apspausti delnais, suteikiant žuviai gražią formą bei neleidžiant faršui išbėgti kepant žuvį.

Tuomet reikėtų žuvį apsiūti. Ją paprastu siūlu, aštria, kiek storesne adata pradėkite siūti nuo uodegos. Prikimšę žuvį užsiūkite iki pat žuvies galvos. Žuviai iškepus siūlą reikėtų labai atsargiai išimti.

Tinkamai įdarius žuvį, ją galima kepti arba virti. Kepimo variantas populiaresnis. Daugumai labiau patinka farširuota kepta žuvis, nes jos skonis ryškesnis, intensyvesnis, įdaro skonis taip pat daugeliu atvejų būna gardesnis.

Farširuotą žuvį galima patepti išplaktu kiaušiniu arba saulėgrąžų aliejumi. Šie du dalykai neleis žuviai apskrusti ir nesudarys galimybės ant žuvies paviršiaus dėl karščio atsirasti sveikatai žalingoms medžiagoms. Geriausia žuvį kepti orkaitėje, įsukus į foliją. Taip žuvis neperkeps ir įgaus puikų skonį. Geriausia žuvį dėti ant kepimo skardos pilvu į apačią ir kepti iki 180°С įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies svorio, tačiau žuvį reikia nuolat stebėti, jog ji neperkeptų ir pernelyg neapskrustų.

Iškeptą žuvį reikia ištraukti iš orkaitės ir, jeigu ji bus tiekiama karšta, būtina palūkėti, kol ji atvės, sutvirtės. Jei žuvį patieksite itin karštą, gali būti, kad žuvies įdaras nespės atvėsti ir išbėgs per kraštus.

Įdarytą žuvį galima virti, bet daugelis teigia, jog jos skonis gali būti prėskesnis, todėl verdant žuvį reikia papildomų prieskonių arba kartu patiekti intensyvesnio skonio padažą. Žuvį dėkite į didelį puodą, užpilkite karštu, bet jau nebeverdančiu žuvies sultiniu arba vandeniu. Užvirinkite ir virkite ant nedidelės ugnies apie valandą.

Daržovės – vienos populiariausių žuvų įdarų

Daržovės ne tik labai vitaminingos ir gerinančios sveikatą, bet ir puikiai tinka ruošiant žuvies įdarus. Daržovių įdaras tinkamas beveik visų rūšių žuvims, yra neriebus, neturi daug kalorijų, maišomas su įvairiais prieskoniais gali atskleisti labai daug skonių.

Kokios yra populiariausios daržovės, naudojamos žuvies įdarui? Morkos – vienos populiariausių daržovių, naudojamų gaminant žuvies įdarą. Morkos yra traškios, skanios ir labai maistingos daržovės. Tai ypač geras beta karotino, skaidulų, vitamino K1, kalio ir antioksidantų šaltinis.

Morkos puikiai tinka norint mesti svorį, taip pat jos yra siejamos su mažesniu cholesterolio kiekiu ir pagerėjusia akių sveikata. Jų skonis švelnus, neintensyvus, tačiau morkų skonį lengvai galima pagerinti naudojant įvairius prieskonius, pavyzdžiui, ciberžolę, imbierą, rozmariną. Tai puikus derinys įvairioms jūrinėms žuvims, pavyzdžiui, karpiui, sterkui, menkei.

Špinatai – taip pat populiarus žuvies įdarų ingredientas. Tai nekaloringa, turinti mažai cholesterolio ir visai nesudėtingai išauginama lapinė daržovė, kurioje yra didelė koncentracija vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų.

Smulkinti špinatai gali būti maišomi su kitomis daržovėmis, įvairiais pieno produktais (sūriu, varške) ir pagardinami prieskoniais. Puikus įdaras įvairių rūšių žuviai.

Svogūnai – dar viena itin populiari daržovė, kuri tobulai atskleidžia žuvies skonį. Be to, svogūnuose yra daug maistinių medžiagų, kurios yra būtinos mūsų gerovei. Dietologė Andrea Mathis teigia, kad svogūnuose yra labai nedaug kalorijų, bet juose yra šiek tiek angliavandenių ir natūralių cukrų – todėl gaminant patiekalus su svogūnais, jie būna salsvo skonio.

Būtent todėl žuvies įdarai, kuriuose naudojami svogūnais, įgauna pikantišką, saldų skonį, kurio negali suteikti jokia kita daržovė. Svogūnai gali būti maišomi su kitomis daržovėmis, grybais, sūriais, prieskoniais.

Grybai

Grybai – taip pat populiarus žuvies įdarų ingredientas. Grybai turi daug skaidulų ir yra labai sotūs. Grybų aukšta maistinė vertė, jie turi daug baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Dietologijos specialistė Katherine Marengo ypač išskiria grybuose esančius antioksidantus, kurie padeda organizmui pašalinti laisvuosius radikalus.

Grybai turi puikų skonį ir labai gerai papildo žuvis, kurios turi kiek švelnesnį skonį, pavyzdžiui, baltąsias žuvis. Riebių žuvų įdarui grybai nėra tinkamiausi, nes patys grybai pakankamai nelengvai virškinasi, todėl nereikėtų persistengti su jų kiekiu.

Pieno produktai

Pieno produktai, tokie kaip varškė, kiaušiniai, įvairių rūšių sūriai, yra taip pat populiarūs žuvies ingredientai. Kiaušiniai – puikus ir maistingas įdaras, ypač tinkamas gaminant žuvies suktinukus ar gaminant įdarą riebesnei žuviai.

Varškė gali būti maišoma su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis ar įvairiomis smulkintomis daržovėmis.

Sūris – riebus ir kaloringas pieno produktas, vis dėlto jis taip pat yra populiarus įdaro ingredientas. Norint sumažinti kalorijų skaičių darant žuvies įdarą su sūriu, verta rinktis liesesnius sūrius, pageidautina ne fermentinius.

Ryžiai

Ryžiai – taip pat populiarus įvairių žuvų įdaras, ypač tinkamas tokioms žuvims, kaip karšis, plekšnė. Ryžiai suteikia patiekalui sotumo jausmą, todėl šalia ryžiais įdarytos žuvies nebereikia papildomo garnyro, tik gaivių, vitaminingų salotų. Ryžius galima sumaišyti su įvairiomis prieskoninėms žolelėmis, smulkintomis daržovėmis, tokiomis, kaip česnakai, svogūnai, porai, morkos ir taip toliau. Tiesa, kemšant ryžių įdarą reikia būti atsargiems – ryžiai daug sveria, yra pakankamai sunkūs, todėl iškepus ar išvirus ryžiais prikimštą žuvį būtina įsitikinti, jog ryžių įdaras pasiliks žuvies viduje.

Baltuosius ryžius, kurie turi nemažai angliavandenių, galima keisti į sveikesnes ryžių alternatyvas – ruduosius, laukinius ryžius. Tiesa, geriausiai skonis atsiskleis vis dėlto naudojant baltuosius ryžius kaip pagrindinį įdaro ingredientą.

Siūlome jums pasigaminti įdarytos žuvies su svogūnais, grybais bei ryžiais.

Orkaitėje keptas karpis, įdarytas svogūnais ir grybais

Ingredientai

Įdarui:

  • 200 g grybų
  • 1 svogūnas
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis pipirų

Garnyrui:

  • 1 pomidoras
  • 0,5 citrinos
  • petražolės
  • 6 bulvės

Žuviai:

  • 1,5 kg karpis
  • žiupsnelis pipirų
  • žiupsneslis druskos
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 1 v. š. aliejaus

Gaminimo būdas

Karpį išvalome, nuplauname ir nusausiname. Apšlakstome citrinos sultimis. Svogūną ir pievagrybius susismulkiname, padruskiname, papipiriname ir pakepiname aliejuje apie 10 min. Žuvį taip pat papipiriname ir padruskiname ir visų pusių bei sudedame grybų įdarą į vidų. Galima susmaigstyti pagaliukais. Bulves, perpjautas per pusę, apverdame ir sudedame aplink žuvį į aliejuotą kepimo indą. Pomidorus supjaustome griežinėliais ir dedame tarp bulvių. Apibarstome smulkintomis petražolėmis. Citriną taip pat supjaustome griežinėliais ir dedame ant žuvies viršaus. Kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 minučių.

Ryžiais įdarytas starkis

Ingredientai:

  • 1,5 kg starkio,
  • 250 g ryžių,
  • 2 virtos morkos,
  • 1 svogūnas,
  • 2 česnako skiltelės,
  • truputis žuvų prieskonių,
  • druskos,
  • pipirų.

Padažui:

  • 2 šaukštai sviesto,
  • 2 šaukštai miltų,
  • 1/2 stiklinės pieno,
  • 1/2 stiklinės baltojo vyno,
  • truputis žuvų prieskonių,
  • druskos,
  • krapų.

Paruošimas:

Žuvį išvalykite ir pro prapjautą pilvo ertmę atsargiai išimkite mėsą, nunerdami odą. Ją atskirkite nuo kaulų. Žuvį sumalkite kartu su morkomis ir svogūnu. Ryžius išvirkite, įberkite prieskonių, sudėkite susmulkintus česnakus. Ryžius sumaišykite su žuvimi. Į starkį prikimškite įdaro. Masės nepridėkite per daug, nes verdant oda gali suplyšti. Įdarytą žuvį dėkite į šaltą sūdytą vandenį ir išvirkite. Paruoštą starkį galima patiekti ir šaltą, ir karštą. Jei ketinate žuvį patiekti šaltą, ją atvėsinti reikėtų neišėmus iš sultinio. Prieš patiekdami pagardinkite paruoštu padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.