8 netikėti požymiai, jog organizmui trūksta skysčių: apie kai kuriuos jų net neįtartumėte

Vanduo – gyvybiškai svarbus organizmui, ypač tokiomis karštomis dienomis, kaip šios.

Dehidratacija gali pasireikšti net ir padidėjusiu mieguistumu.<br>123rf nuotr.
Dehidratacija gali pasireikšti net ir padidėjusiu mieguistumu.<br>123rf nuotr.
Kai pajuntate troškulį, organizmas jau kurį laiką patiria dehidrataciją.<br>123rf nuotr.
Kai pajuntate troškulį, organizmas jau kurį laiką patiria dehidrataciją.<br>123rf nuotr.
Saldumynai yra greitas ir efektyvus būdas papildyti šias energijos atsargas, todėl kai organizmui trūksta skysčių, patiriame intensyvų potraukį suvalgyti ko nors saldaus.<br>123rf nuotr.
Saldumynai yra greitas ir efektyvus būdas papildyti šias energijos atsargas, todėl kai organizmui trūksta skysčių, patiriame intensyvų potraukį suvalgyti ko nors saldaus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 10, 2021, 5:15 PM

Sakoma, kad nevalgęs žmogus gali ištverti net iki kelių savaičių, be vandens – tik apie tris dienas. O ištverti bent vieną karštą dieną, kai už lango termometro stulpeliai kyla virš 30 laipsnių, turbūt iš viso misija neįmanoma.

Paprastai rekomenduojama kasdien išgerti aštuonias stiklines vandens, tačiau karštą dieną skysčių poreikis padidėja.

Ir nors dažnu atveju mitybos specialistai pataria klausytis organizmo, kalbant apie troškulį ir vandenį šis patarimas negalioja. Mat tuomet, kai pajuntame troškulį, organizme jau būna prasidėjusi dehidratacija.

Dehidratacija nėra vien tik paprastas troškulys: tai organizmui pavojinga būklė, trukdanti reguliuoti temperatūrą, virškinimą ir kitas funkcijas. Todėl palaikyti tam tikrą skysčių kiekį yra gyvybiškai būtina.

Apie tai, kad organizmui trūksta skysčių, jis praneša troškuliu, retesniu šlapinimusi, tamsesne šlapimo spalva, galvos svaigimu, žmogus gali prarasti orientaciją.

Štai dar 8 netikėti požymiai, kurie taip pat gali rodyti, jog jūsų kūnui trūksta skysčių.

Sausa oda

Kai organizme trūksta skysčių, sumažėja kraujo tūris. Dėl to blogiau drėkinamos odos ląstelės – todėl, kai negaunate pakankamai vandens, jūsų oda tampa labai sausa.

Kamuoja šalčio pojūtis

Kai organizme trūksta skysčių, ribojamas kraujo pritekėjimas, pasiekiantis odą. Šiltas kraujas leidžia jaustis maloniai – todėl, kai organizme trūksta skysčių, galite pradėti jaustis sušalę, net ir vasaros karštyje!

Kamuoja galvos skausmas

Smegenis supa tam tikras skystis, kuris atlieka apsauginę funkciją. Kai negaunate pakankamai vandens, šis skysčių sluoksnis tampa plonesnis, todėl apima galvos skausmas.

Vidurių užkietėjimas

Vanduo turi daug įtakos virškinimui – taip pat ir žarnyno turiniui lengviau judėti. Kai trūksta skysčių, žarnyno veikla sulėtėja.

Potraukis prie saldumynų

Kai organizmas yra netekęs skysčių, jis ima kėsintis į glikogeną – organizme saugomas energijos atsargas.

Saldumynai yra greitas ir efektyvus būdas papildyti šias energijos atsargas, todėl patiriame intensyvų potraukį suvalgyti ko nors saldaus. Užuot siekę saldainių imkite stiklinę ir išgerkite vandens.

Apima dirglumas

Dehidratacijos neurologinis poveikis gali nulemti pablogėjusią nuotaiką ar dirglumą. Vieno tyrimo metu buvo stebimos 25 moterys, kurios buvo pakankamai aprūpintos skysčiais ir dar 25 – ne. Paaiškėjo, kad dirglumą skatina net ir nedidelis nuokrypis – moterys, kurios suvartojo vos 1 proc. mažiau vandens, teigė jautusios gerokai didesnį dirglumo jausmą.

Raumenų mėšlungis

Elektrolitų, natrio ir kalio pokyčiai taip pat gali sukelti raumenų mėšlungį. Visus šiuos sutrikimus gali sukelti dehidratacija.

Mieguistumas

Organizmui reikia vandens, kad galėtų atlikti savo kasdienes funkcijas – todėl, kai prarandate skysčius, sulėtėja įvairios fiziologinės funkcijos. Organizmo bandymas išsaugoti energiją sukelia mieguistumą.

Parengta pagal eatthis.com ir thedailymeal.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.