Gardus užkandis, kurį kramsnodami lieknėsite: pateikė mokslinius argumentus

Mitybos specialistė atskleidė vieną užkandį, kuris padeda numesti svorį bei nebejausti alkio – dauguma žmonių nesąmoningai nukrypsta nuo sveikos mitybos kramsnodami nesveikus užkandžius.

Migdolai.<br>123rf nuotr.
Migdolai.<br>123rf nuotr.
Nesveikas užkandis.<br>123rf nuotr.
Nesveikas užkandis.<br>123rf nuotr.
Migdolai.<br>123rf nuotr.
Migdolai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 9:35 PM

Atėjus naujiems metams dauguma žmonių išsikelia sau naujus tikslus – ir kai kurių tikslas yra pradėti sveikai maitintis. Numesti svorio gali būti sudėtinga, tačiau palaikyti sveiką gyvenimo būdą bet kokiu atveju yra svarbu, nes padeda išvengti tam tikrų ligų, kaip 2 tipo diabetas ir širdies ligos.

Žiūrėti, ką valgote, yra gera pradžia į sveiką mitybą. Mitybos specialistė iš Jungtinės Karalystės atskleidė, kad egzistuoja vienas „supermaistas“, kurį galime kramsnoti, kad išlaikytume dailesnes juosmens linijas.

Londono King‘s koledže atliktas tyrimas parodė, jog, besilaikant sveiko gyvenimo būdo 18 savaičių, padailėja juosmens linijos, sumažėja kraujospūdis ir pagerėja riebalų balansas žmogaus kraujyje.

Londono King‘s koledžo mitybos mokslų docentė, Zoe vyriausioji mokslininkė bei tyrimo bendraautorė Daktarė Sarah Berry nurodė, kad toks tobulas užkandis yra migdolai, jie teikia organizmui daug naudos.

Pavalgyti sveikai visada bus naudinga jūsų organizmui, tačiau tyrimų išvados rodo, jog po sveiko patiekalo pradėjus valgyti nesveikus užkandžius, kaip traškučiai ar sausainiai, sveikame patiekale buvusi maistinė vertė nueina šuniui ant uodegos. Iškeitę nesveikus užkandžius į sveikesnius, gausite visas reikalingas maistines vertes.

Nors riebalai yra „riebūs“, tačiau saujoje migdolų yra sveikų skaidulų bei riebalų, jie nėra taip įsisavinami, palyginus su kitais.

S.Berry pasakoja: „Iš mano atliktų tyrimų žinome, kad jei valgote migdolus, vidutiniškai apie 30 procentų kalorijų išsiskiria dėl migdolų kaip maisto struktūros, todėl jie yra puikus sotus užkandis.“

Tyrimui vadovavęs Londono King‘s koledžo genetinės epidemiologijos profesorius Timas Spectoras perspėja apie itin perdirbtų maisto produktų žalą mūsų juosmens linijai. Maisto produktai paprastai priskiriami perdirbtiems maisto produktams, jei juose yra penki ar daugiau ingredientų, kurie nelaikomi natūralaus maisto gaminimo ingredientais: saldikliai, dažikliai, konservantai ir emulsikliai.

„Žmonėms, kurie turi didelę juosmens apimtį, pagrindinis jos didėjimo kaltininkas yra perdirbtas maistas. Tai prisideda prie persivalgymo ir svorio augimo“, – aiškino jis.

S.Berry taip pat pridūrė: „Dėl apdorojimo perdirbtą maistą valgome 50 procentų greičiau. Palyginus žmones, kurie valgo perdirbtą maistą, su tais, kurie laikosi minimaliai apdorotos dietos, perdirbto maisto grupės žmonės paprastai suvartoja maždaug 500 kalorijų daugiau.“

Ji paaiškino, kad taip yra todėl, kad itin perdirbtas maistas paprastai virškinamas „aukštesniame žarnyno trakte“ ir čia yra mažiau „sotumo receptorių“. Dėl šios priežasties gydytoja pabrėžė, kad hormonų signalų, pranešančių jūsų organizmui, kad esate sotūs, yra mažiau – todėl dėl šios priežasties suvalgysite daugiau“.

Parengta pagal mirror.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.