Trylika žingsnių, ir vyšnių tortas įteiktas mamai

Kuo nustebinti mamą? Neabejotinai, brangiausią žmogų labiausiai pradžiugins ne pirkta, o pačių rankomis kurta dovana. Ji gali būti ir saldi. Tad pasiraitokite rankoves ir iš vakaro pradėkite ruošti Švarcvaldo vyšnių tortą.

Daugiau nuotraukų (1)

„Dovilės kepiniai“

2014-05-02 14:46, atnaujinta 2018-02-14 09:47

Šis tortas dar yra vadinamas ir „Juoduoju mišku“.

Iš kur kilęs šio skanėsto pavadinimas?

Švarcvaldas (vok. Schwarzwald – „Juodasis miškas“) – miškingas kalnų masyvas Badene-Viurtemberge, pietvakarių Vokietijoje. Užima 6009 km² plotą.

Tankiai apaugęs eglėmis, kurios ir suteikia masyvui tamsią spalvą.

Tad pateikiame Švarcvaldo torto receptą.

Tešlai reikės:

100 g sviesto

200 g cukraus

3 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus

6 kiaušinių

100 g juodojo šokolado

120 g miltų

1 citrinos

žiupsnio druskos

1 žingsnis: minkštą sviestą išsukame su 100 g cukraus. Sukame tol, kol nebesigirdės cukraus kruopelyčių traškėjimo. Tam, kad būtų paprasčiau, cukrų galima pakeisti cukraus pudra.

2 žingsnis: į sviesto masę po vieną įleidžiame kiaušinių trynius ir viską gerai išmaišome. Kiaušinių baltymus supilame į dubenį aukštomis sienelėmis.

3 žingsnis: garų vonelėje ištirpdome šokoladą. Leidžiame jam šiek tiek pravėsti ir tuomet supilame į sviesto ir kiaušinių masę.

Patarimas: norint pasigaminti garų vonelę reikės dviejų dubenėlių. Į mažesnį dubenį įpilame šiek tiek vandens ir jį užkaičiame. Šokoladą (kitu atveju gali būti ir kitas produktas) susmulkiname ir sudedame į kitą dubenį. Jį pastatome ant pirmojo taip, kad viršutinis dubuo neliestų vandens. Vandeniui verdant išsiskyrę garai ištirpins šokoladą. Kam to reikia? Šokoladas, tirpintas garų vonelėje, neprisvyla ir neprikimba prie indo kraštų.

4 žingsnis: baltymus plaktuvu plakame tol, kol susidarys putos. Tuomet pamažu suberiame likusį cukrų. Viską plakame tol, kol susidarys standžios putos.

5 žingsnis: į sviesto masę pakaitomis beriame persijotus miltus ir įdedame baltymų. Viską atsargiai maišome šluotele. Taip sudedame visus miltus ir baltymus. Įtarkuojame citrinos žievelę ir įberiame šiek tiek druskos.

6 žingsnis: orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Biskvitą kepame apie 50 minučių. Atvėsusį biskvitą padalijame į tris apskritas dalis.

Patarimas: kai biskvitas iškepa, neskubėkite jo ištraukti iš orkaitės. Šiek tiek praverkite dureles ir biskvitą palikite dar 10-15 minučių. Taip jis nesubliukš.

Dabar prasidės įdomiausia ir, sakyčiau, sudėtingiausia dalis. Tiksliau, pareikalausianti daug laiko. Taigi, imamės dviejų skirtingų kremų gamybos.

Šokoladiniam kremui reikės:

200 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)

180 g juodojo šokolado

7 žingsnis: jei nenorime nesklandumų, susmulkiname šokoladą. Puode užverdame grietinėlę ir į ją suberiame šokoladą. Viską gerai išmaišome iki vienalytės masės.

8 žingsnis: leidžiame šokolado kremui atvėsti. Kai jis pradeda stingti, viską gerai išplakame plaktuvu (taip, virtą grietinėlę taip pat galima plakti). Dubenį ar puodą uždengiame ir padedame į šaldytuvą.

Grietinėlės kremui reikės:

450 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)

20 g želatinos

150 g cukraus

20 ml vyšnių užpiltinės

200 g šviežių ar šaldytų vyšnių be kauliukų

100 ml vyšnių kompoto

9 žingsnis: išplakame grietinėlę su cukrumi.

10 žingsnis: Iš anksto išbrinkintą želatiną ištirpdome pašildytoje vyšnių užpiltinėje. Į ją įpilame šaukštą ar du plaktos grietinėlės ir išmaišome – taip į kremą supilta želatina nesušoks į vieną gabalą. Kaip jau supratote, želatiną supilame į plaktą grietinėlę ir viską dar šiek tiek paplakame.

11 žingsnis: apatinį biskvito blyną sulaistome vyšnių kompotu. Sukrečiame šokoladinį kremą ir uždedame kitą biskvito dalį. Jį kiek spustelime, sulaistome kompotu ir paliekame šaldytuve bent valandai.

12 žingsnis: jei jau prabėgo valanda, ant torto užkrečiame pusę grietinėlės kremo. Suberiame vyšnias.

13 žingsnis: uždedame paskutinį biskvito gabalą. Likusiu grietinėlės kremu išlyginame torto paviršių, kraštus. Puošiame grietinėle, vyšniomis, šokoladu ar tuo, ką sugalvojame.

Tortą valgome kitą dieną. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.