Prancūziškas užkandis, kuriuo pavaišinsite būrį svečių

Kai yra šviežių vaisių ir daržovių, metas kepti skanius prancūziškus pyragus, vadinamus kišais! Kišas kepamas labai paprastai – pirmiausia pagaminamas plonos tešlos pagrindas ir jis iš dalies apkepamas orkaitėje, tada sudedamas įdaras ir viskas užpilama kiaušinių ir pieno (grietinėlės) plakiniu.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Sep 27, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:01 AM

Kišai ne tik puikiai atrodo ant stalo ir yra gardūs, jais paprasta primaitinti visą būrį svečių. Be to, iškeptą kišą galima patogiai pasiimti į svečius arba į gamtą.

Beje, kišą galima išsikepti ir iš anksto, o prieš pat ateinant svečiams trumpai pašildyti jį orkaitėje. Aš paprastai stengiuosi kepti šį pyragą tą pačią dieną, nes taip jie nepraranda traškumo.

Užtat tešlą užminkau nors ir prieš kelias dienas, kad prireikus ilgai negaiščiau laiko.

Pyragas su cukinijomis ir sūrio trupiniais (4-6 asm.)

Tešlai reikės :

200 g miltų;

žiupsnelio druskos;

90 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais;

1 kiaušinio, suplakto;

1 šaukšto ledinio vandens.

Sūrio trupiniams reikės:

50 g labai šalto sviesto, supjaustyto mažais kubeliais;

50 g miltų;

50 g tarkuoto kietojo sūrio.  

Įdarui:

200 g cukinijų, sutarkuotų stambia trintuve;

1 česnako skiltelės, labai smulkiai sukapotos;

1 citrinos nutarkuotos žievelės;

2 šaukštų aliejaus;

50 g fetos sūrio arba varškės. 

Užpilui:

3 kiaušinių;

200 ml pieno;

70 ml grietinėlės;

žiupsnelio druskos ir pipirų.

Pasigaminkite sūrio trupinius: Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Dubenyje sumaišykite sviestą, miltus ir tarkuotą sūrį ir pirštų galiukais trinkite, kol gausite trupinius.

Juos plonu sluoksniu išberkite į kepimo skardą, visą skardą uždenkite pergamentiniu popieriumi ir pašaukite į orkaitę.

Kepkite 10 min. arba tol, kol trupiniai apskrus, taps auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir gerai atvėsinkite.

Pasigaminkite tešlos pagrindą: Ištepkite sviestu 24 cm skersmens formą.

Dideliame dubenyje (arba geriausia – virtuvinio kombaino inde) sumaišykite miltus su druska, tada sudėkite ledinio sviesto gabaliukus ir maišykite energingai, kol masė taps sausais trupiniais (maišyti reikia greitai, kad kuo mažiau suminkštėtų sviestas).

Įpilkite kiaušinį ir šaukštą ledinio vandens ir toliau maišykite. Jei masė nesusijungia į vientisą tešlos gumulą, galite įlašinti dar keletą lašų vandens.

Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sukietėtų.

Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą plonai į tokio dydžio apskritimą, kad jis būtų 3-4 cm didesnio skersmens nei jūsų kepimo forma.

Įklokite šį tešlos apskritimą į paruoštą kepimo formą ir gražiai prispauskite visus kraštus.

Subadykite visą paviršių šakute ir padėkite į šaldytuvą dar 20-30 min.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išimkite kepimo formą su tešla iš šaldytuvo, jos visą pagrindą ir kraštus uždenkite aliuminio folija ir ant viršaus tolygiai paskirstykite kokį nors svorį (aš naudoju kelias saujas pupų).

Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min. Tada nuimkite foliją ir svorius ir toliau kepkite tešlą dar 13 min. Išimkite iš orkaitės.

Pasigaminkite užpilą: suplakite kiaušinius kartu su pienu ir grietinėle ir trupučiu druskos ir pipirų.

Paruoškite įdarą: Sutarkuotas cukinijas gerai nuspauskite, kad pasišalintų kuo daugiau skysčio.  Įkaitinkite didelėje keptuvėje 2 šaukštus aliejaus ir jame trumpai apkepinkite česnaką ir citrinos žievelę.

Suberkite nusausintas cukinijas ir apkepinkite. Nuimkite nuo ugnies ir gerai atvėsinkite, tada sumaišykite su sutrupintu fetos sūriu.

Ant viso tešlos paviršiaus paskirstykite cukinijų ir fetos masę. Ant viršaus supilkite užpilą ir pašaukite į orkaitę, įkaitusią iki 180 C.

Kepkite apie 25 min., arba kol visas viršus gražiai paruduoja. Išimkite iš orkaitės ir gausiai pabarstykite visą paviršių sūrio trupiniais. Patiekite šiltą.

nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.