Moliūgų duona
Reikės:
75 ml (36 %) grietinėlės
75 ml vandens
210 g miltų
5 g sausų mielių
3 šaukštų cukraus
75 g tarkuotų morkų
75 g tarkuoto moliūgo
saujos kepintų moliūgų sėklų ir saulėgrąžų
žiupsnelio druskos
1. Su vandeniu sumaišykite grietinėlę ir truputį pašildykite. Suberkite cukrų ir druską, išmaišykite, kad ištirptų.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, mieles, tarkuotas morkas, moliūgą ir kepintas sėklas.
3. Pildami vandens ir grietinėlės mišinį užminkykite tešlą.
4. Tešlą uždenkite audiniu ir pastatykite šiltai, kad pakiltų. Kildinkite apie valandą.
5. Iš pakilusios tešlos į pasirinktas formeles suformuokite duoneles ir pakildinkite dar 15–20 min.
6. Dėkite į iki 195 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–12 min.
Iš šio kiekio išeis 10–12 duonelių.
Moliūgų sriuba
4–6 asmenims reikės:
600 g valyto moliūgo
1 ropinio svogūno
1 citrinžolės
1 aitriosios paprikos
3–5 cm dydžio šviežio imbiero gabalėlio
4 skiltelių česnako
500 ml sultinio
200 ml kokosų pieno
200 ml grietinėlės
2 šaukštų aliejaus
1 šaukšto lydyto sviesto
200 g vištos krūtinėlės
Pagardui reikės:
saujos spragintų kukurūzų
žiupsnelio šviežių kalendrų
ketvirčio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės
1 skiltelės česnako
2 griežinėlių aitriosios paprikos
druskos
1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepinkite citrinžolę, smulkintą aitriąją papriką, moliūgą ir svogūną. Truputį pakepę suberkite smulkintą česnaką ir imbierą. Pakepinkite kelias minutes, išimkite citrinžolę, o likusias daržoves suberkite į verdantį sultinį.
2. Virkite ant vidutinės ugnies, kol moliūgas suminkštės.
3. Supilkite kokosų pieną, truputį pavirkite ir nukėlę nuo ugnies sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Grąžinkite puodą ant ugnies, supilkite grietinėlę, įdėkite sviesto ir suberkite vištienos kubelius. Pavirkite kelias minutes.
4. Pagardui į grūstuvėlį suberkite kalendras, žievelę, česnaką, aitriąją papriką ir druską. Viską gerai sutrinkite.
5. Su paruoštu pagardu sumaišykite spragintus kukurūzus ir patiekite su moliūgų sriuba.
4 asmenims reikės:
1 vidutinio dydžio moliūgo
2 skiltelių česnako
1 šaukšto žalios kario pastos
1 aitriosios paprikos
2 laurų lapų
5 gvazdikėlių
3 + 4 šaukštų aliejaus
300 ml sultinio
500 g kiaulienos (nugarinės, kumpio, sprandinės)
1 ropinio svogūno
2 saujų šviežių pievagrybių
200 g moliūgo kubelių
1 šaukšto lydyto sviesto
saujos vyšninių pomidorų
druskos, pipirų
1. Į grūstuvą sudėkite česnaką, kario pastą, aitriąją papriką, laurų lapus ir gvazdikėlius. Viską sugrūskite.
2. Nupjaukite viršutinę moliūgo dalį, o vidų išskobkite.
3. Į keptuvę įpilkite 3 šaukštus aliejaus, įkaitinkite ir sudėkite paruoštą prieskonių masę. Lengvai apkepinkite. Supilkite sultinį ir išmaišykite. Supilkite į moliūgą.
4. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir apkepinkite kiaulienos kubelius. Suberkite smulkintą svogūną ir moliūgo kubelius. Pagardinkite druska, pipirais ir sviestu. Viską sudėkite į moliūgą. Suberkite vyšninius pomidorus ir išmaišykite.
5. Uždenkite moliūgą ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
6. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 1 val.
Moliūgų saldainiai
Reikės:
300 g valyto moliūgo
1 prinokusio mango
2 šaukštų cukraus uogienėms
žiupsnelio vanilinio cukraus
2 šviežių pasiflorų vaisių
1. Į virtuvinio kombaino indą suberkite smulkintą moliūgą ir mangą. Pagardinkite vaniliniu cukrumi, įberkite cukraus uogienėms ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
2. Į gautą masę sudėkite pasifloras ir išmaišykite.
3. Masę paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos (5 mm storio sluoksniu).
4. Dėkite į iki 80 °C įkaitintą orkaitę ir džiovinkite apie 2–3 val.
Dar daugiau Alfo Ivanausko receptų ir patarimų išgirsite laidoje „VMG kulinarinis žurnalas" kiekvieną šeštadienį 10:00 val. per „Lietuvos ryto" televiziją ir populiariausioje interneto televizijoje lrytas.tv